پارس بررسی می کند:
ماجرای یک کتاب/ درسآموزی نسل جوان از یک حرکت مردمی در هند
اکثر مخاطبین بیانات رهبری پیرامون موضوع استکبار و ارجاعشان به کتاب نهرو جوانان، نخبگان و مسئولان رسانهای جمهوری اسلامی ایران است.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- امیر مسروری- در دیدار دانشجویان با رهبری معظم انقلاب ایشان از کتابی نام بردند که قبلتر هم بارها از آن برای ارجاع به تاریخ معاصر استفاده کردند. کتابی که متأسفانه در هیاهوی سیاسی دیده نشد اما پر است از مطالب قوی و درسآموز. ایشان در این دیدار میفرماید: «شما ملاحظه کنید این کتاب نگاهی به تاریخ جهان نهرو را؛ نهرو شرح میدهد که وقتی انگلیسها وارد هند شدند، هند از صنعت برخوردار بود؛ صنعت پیشرفته بهحسب آن زمان -این را نهرو در نگاهی به تاریخ جهان ذکر میکند- یعنی محصولات پیشرفتهی صنعتی آن روز را داشت؛ کشورهای دیگر هم همینجور. انگلیسیها وقتی وارد هند شدند، جلویش را گرفتند؛ یعنی کاری کردند که اصلاً صنعت بومی هند متوقف بشود و عقبگَرد کند تا نیاز پیدا کنند به صنایع وارداتی و تولیدات انگلیسی؛ اصلاً برنامهریزی کردند برای این. در همهجا این اتّفاق افتاد. در ایران هم همین اتّفاق افتاد. البتّه فرق ایران و هند و بعضی جاهای دیگر این است که در ایران استعمار رسمیای وجود نداشت؛ نفوذ بود، استعمار نبود؛ [امّا] در هند، استعمار رسمی بود. دوگانهی پیشرفت و توقّف.» یا در دیدار با نخبگان کشور در سال 1389 میفرماید: «شما جوانها کمتر هم به تاریخ و به این چیزها اهمیت میدهید یکهزارم آنچه را که اتفاق افتاده، شما در تبلیغات و در حرفها نشنیدهاید. «نهرو» در کتابِ خودش مینویسد اینها آمدند هند....» دهها سخنرانی دیگر مقام معظم رهبری پیرامون استعمار و منافع ملی و از همه مهمتر استقلال ایران و مبارزه با استکبار به همین کتاب ارجاع شده است.
نکته جالب اینکه اکثر مخاطبین بیانات رهبری پیرامون موضوع استکبار و ارجاعشان به کتاب نهرو جوانان، نخبگان و مسئولان رسانهای جمهوری اسلامی ایران است. ایشان در دیدار با رؤسای دانشگاهها، پژوهشگاهها، مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری، مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی، اساتید دانشگاهها، فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ده دیدار دیگر به این موضوع اشارهکردهاند. اما سؤال اینجاست این کتاب چه دارد که برای مقام معظم رهبری ارجاع به آن در سخنرانیهای مهم و حساس، یک تکرار شده است. جواهر لعل نهرو کیست و چه نقشی در بازخوانی خاطرات استعمار و انگلیس در منطقه دارد. چرا رهبری معظم انقلاب از یک حرکت مردمی در هند حمایت و از آن برای درسآموزی نسل جوان استفاده میکنند.
جواهر لعل نهرو از رهبران اصلی مبارزه با انگلیس و معمار هند جدید است. وی در کنار ماهاتما گاندی از پیشگامان نهضت آزادیبخش هند است که بیش از ده سال در زندانهای پادشاهی بریتانیا عمر خود را صرف کرد.
نهرو از کسانی است که در سالهای بلوک شرق و غرب شعار استقلال از دو بلوک داد و از پایهگذاران جنبش عدم تعهد است. کتاب وی مجموعه خاطرات و نوشتههایش به شیوه نامهنگاری در زندان به دخترش ایندیرا است که امروز از آن بهعنوان « نگاهی به تاریخ جهان» در سه جلد یاد میشود. این کتاب در بازار کتاب کشورمان موجود است و به زبان فارسی ترجمه و توسط انتشارات امیرکبیر منتشرشده است. چاپ هجدهم این کتاب در سال 92 به بازار عرضه گردید.
جا دارد تا دانشجویان علاقهمند به حوزه استقلالطلبی، آزادیخواهی و مبارزه با استکبار این سه جلد را تهیه کنند و با آنچه در جهان بهویژه هند اتفاق افتاد آشنا شوند. مسئلهای که به موضعگیریها، برخورد با حوادث و از همه مهمتر، نگاه به آینده کشور مرتبط است و میتواند کمک کند.
ارسال نظر