پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- از ابتدای بحران یمن، امارات و عربستان بر سر راهبرد نهایی سیاسی این کشور با یکدیگر اختلاف نظر داشتند. سعودی‌ها با توجه به وضعیت موجود و عدم امکان تسلط بر کل یمن طرح شش فدرالی را برای تحقق بخشیدن به منافع خود مناسب می‌دانند، اما امارتی‌ها تشکیل دو یمن جنوبی و شمالی به‌منظور سیطره بر یمن جنوبی و بالاخص بندر عدن را بهترین گزینه آینده یمن برای خویش تصور می‌نمایند.

این اختلاف بسیار مهم و اساسی بارها موجب تنش‌های سیاسی و حتی میدانی میان نیروهای نظامی و شبه نظامیان حامی دو طرف شده است. برکناری خالد بحاح مهره اماراتی‌ها از سمت نخست وزیری، درگیری چندباره گروه‌های نظامی و تروریستی حامی طرفین در عدن و اطراف آن و ... بخشی از نمونه‌های عیان شده این اختلافات است.

فرودگاه عدن، بهانه جدید سعودی‌ها

ممانعت از ورود هواپیمای یکی از شخصیت‌های سلفی حامی عربستان به عدن بهانه‌ای شد تا عبدربه منصورهادی دو عنصر کلیدی امارات در عدن را برکنار کند. برکناری عیدروس الزبیدی از شخصیت‌های مطرح نزدیک امارت و از رهبران قدرتمند حراک جنوبی از سمت استانداری عدن و هم‌چنین عزل هانی بریک فرمانده فرودگاه عدن؛ دو واکنش شدید سعودی‌ها بود که تنش‌ها را باری دیگر با ابوظبی نمایان کرد.

1- دو عزل اخیر در عدن موجب شد طرفداران حراک جنوبی با راهپیمایی‌، نصب بیلبورد و آتش زدن عکس عبدربه منصورهادی در سطح شهر به انتقاد از سعودی‌ها بپردازند و باری دیگر بر عدم وحدت با شمال و حزب الاصلاح تأکید کنند. می‌توان گفت یکی از پیامدهای مهم اختلاف امارات و عربستان، سوق جنوبی‌ها به تجزیه و یا عدم وحدت کامل با شمال است.

2- این اختلاف راهبردی میان سعودی‌ها و امارات در صورت تداوم می‌تواند جبهه جنوبی را برای ائتلاف سعودی‌ها دچار مشکل نماید و در ادامه این فرصت را برای انصارالله و علی عبدالله صالح فراهم نماید تا باری دیگر مناطق از دست رفته جنوب مانند بندر مخا، تعز و حتی عدن را بازپس بگیرند.

3- در صورتی که سعودی‌ها بیش از پیش حمایت جنوبی‌ها را از دست بدهند، عبدربه منصورهادی با عدم مشروعیت همراه خواهد شد و تداوم وضعیت می‌تواند معادلات یمن را بسیار تغییر دهد.