نوبخت:جهانگیری برای دفاع از دولت ثبتنام کرد/ وضعیت بانکها بحرانی نیست
سخنگوی دولت گفت: دولت از قبل علاوه بر یارانههای نقدی که به خانوار پرداخت میکرد خودش را موظف میدانست هر فصل در راستای امنیت غذایی یک سبد کالا هم به این خانوادهها بدهد.
محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در نشست خبری خود با خبرنگاران با بیان اینکه افزایش یارانه نقدی در جهت افزایش مستمری افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی از ماه جاری پرداخت می شود، اظهارداشت: برای خانوادههای یک نفره ٩٥ هزار تومان، خانواده دو نفره ١٨٩ هزار تومان، خانواده سه نفره ٢٥٣ هزار تومان، خانواده چهار نفره ٣٣٧ هزار تومان و خانواده های پنج نفره به بالا ٣٦٥ هزار تومان از ماه جاری پرداخت می شود، این مجموعه که شامل پرداخت این یارانه می سوند شامل حدود ٢ میلیون خانواده و ١٤ میلیون نفر می شود.
وی افزود: برخی رسانه ها از اینکه این اقدام صورت میگیرد اقدام خرسندی نکردند البته از اینکه ما به افراد تحت پوشش بخواهیم کمک بیشتری داشته باشیم دلخور نیستند شاید فکر می کنند که دولت چون در این ایام که نزدیک انتخابات است دارد انجام می دهد؛ دولت از قبل علاوه بر یارانه های نقدی که به خانوار پرداخت می کرد خودش را موظف می دانست هر فصل در راستای امنیت غذایی یک سبد کالا هم به این خانوادها بدهد لذا افزایش این مستمری ها با شتاب کمتری در قبل انجام می شده است، قطعا دولت اجازه نمی دهد به دلیل اینکه در چند ماه اینده انتخابات است، هیچ کاری نکند مثل اینکه برخی از بهره برداری طرح های عمرانی که سالها زحمت کشیده شده قائل نیستند که این طرح ها انجام شود، بالاخره دولت تا مرداد و شهریورماه طبق قانون ادامه خواهد داد.
نوبخت با بیان اینکه از پاییز 92 تا 95 تعداد 2 میلیون و 200 هزار نفر جویای کار جدید وارد بازار کار شدند، افزود: از این مقدار نیز تعداد 1 میلیون و 550 هزار نفر مشغول کار شدند و تعدادی هم مشغول کار نشدند بنابراین تعدادی به جمعیت بیکاران و تعدادی هم به جمعیت شاغلین افزوده شد.
وی تاکید کرد: از هر 3 نفری که در دولت یازدهم وارد بازار کار شده اند 2 نفر مشغول به کار شده و یک نفر هم نتوانسته وارد بازار کار شود.
سخنگوی دولت درباره قطع تلگرام صوتی گفت: این اقدام در خارج از دولت انجام شد و مسئولیت ان بر عهده دوستانی است که اینکار را انجام داده اند.
وی درباره اینکه دولت قصد ندارد در ایام انتخابات روشنگری نسبت به عملکرد دولت و آنچه که از ابتدا تحویل داده شده داشته باشد؟ اخیرا آقای جهانگیری اعلام کرده قصد دارد در مناظره های انتخاباتی روشنگری داشته باشد، اظهارداشت: اکنون رویکرد برخی منتقدان دولت این است که بخش خالی لیوان را نشان دهند، وضع موجود را با وضع مطلوب مقایسه کنند واقعیت این است که این لیوان هنوز باید پر شود و ما نسبت به وضعیت ایده آل فاصله داریم اگر کسی می خواهد واقعا کارآمدی دولت را ببیند این را نسبت به روز نخستی که این دولت را تحویل گرفتیم باید بسنجیم و مقایسه کنیم و اگر آن روند ادامه مییافت الان در سال 96 به کجا میرسیدیم؟
نوبخت افزود: دولت نیازمند است که نسبت به تبیین عملکرد خود اقدام کند، به همین جهت این اقدام (ثبت نام در انتخابات) آقای جهانگیری که اقدام ارزشمندی است که در جهت دفاع از عملکرد دولت وارد این صحنه شد حتما در مناظره ها تلاش میکند نسبت به عملکرد دولت واقعیت هایی که وجود دارد روشنگری کند.
نوبخت ادامه داد: دعو این دولت این نبوده و نیست که هر روز جامعه را متشنج کنیم و بگم بگم راه بیاندازیم و کاغذ دربیاوریم و نشان دهیم لذا اگر چیزی باشد به قوه قضاییه داده می شود و رسیدگی می شود، البته متاسفیم از اینکه در برابر این روش اخلاقمدارانه دولت یک عده ای که تا دیروز نه تنها به ما بلکه به قوه قضاییه پاسخگو می بودند اکنون امده اند و وجه طلبکارانه نیز دارند قطعا در اینگونه موارد بنده هم باشم انوقت مطالب لازم گفته می شود.
ی افزود:مطمئن باشید سیاست دولت تخریب هیچ کاندیدایی نیست، برای مشارکت حداکثری در این انتخابات الزاماتی وجود دارد و یکی از ان الزامات عدم تخریب و کثرت کاندیداها است که از این بابت خوشبختانه کثرت کاندیداها وجود دارد و این ها همه فرزندان ملت هستند و در نهایت مردم انتخاب خواهند کرد لذا دولت قصد تخریب هیچ کاندیدایی را ندارد و توصیه می شود اینکار هم انجام نشود.
نوبخت در پاسخ به این سوال که با توجه به کاندیدا شدن رییس جمهور و معاون اول در جریان گرفتن این دو نفر در تبلیغات انتخاباتی، ایا مدیریت کشور دچار مشکل نخواهد شد؟ گفت: اقای رییس جمهور نیاز ندارند مانند گذشته برای معرفی خودشان به این شهر و ان شهر برود اقای روحانی شناخته شده است بهترین تبلیغ دولت همان خدمات او است که به مردم باید صورت می گرفت و این خدمات هم برای دیروز و امروز نیست، اقداتی که اکنون اقای رییس جمهور دارد انجام می دهد در چهارچوب انجام وظیفه خود است، پروژه های که اقای رییس جمهور افتتاح می کند تبلیغات انتخاباتی نیست بلکه تکمیل عملکرد گذشته است. اقای جهانگیری هم که برای انجام اینگونه کارها می رود اقدامات جاری و اجرایی دولت است.
وی افزود: اگر در طول این یک ماه دولت تشکیل جلسه نداد و مصوبه و تصمیمی نداشت آنوقت می شود گفت که نقصی در کار پیش امده لذا مطمن باشید که اعضای دولت همچنان به تعهدی که به مردم دارند پایبند هستند و هم اقای رییس جمهور و هم اقای جهانگیری در جلسات شرکت می کنند بنابراین از این بابت هیچ خدشه ای به کار وارد نمی شود.
سخنگوی دولت در ادامه گفت: اینکه گفته میشود وضعیت فعلی بانکها بحرانی است و ورشکسته هستند، اغراق است.
سخنگوی دولت در پاسخ به این سؤال که جنابعالی در نشست قبلی اعلام کرده بودید که 42 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی دولت تخصیص داده، در حالی که آمار بانک مرکزی به نقل از خزانهداری کل کشور نشان میدهد که در 11 ماه سال 95 فقط 18 هزار میلیارد تومان تخصیص داده شده آیا مدعی هستید که فقط در اسفند ماه سال گذشته 23 هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی تخصیص دادهاید؟ گفت: بله، فقط در یک روز 11 هزار میلیارد تومان تخصیص دادیم، 8500 میلیارد تومان برای پیمانکاران و 2500 میلیارد تومان برای شهرداریها و همه اینها برای طرحهای عمرانی بود.
وی افزود: هم اکنون همانطور که میدانید ما طبق قانون میتوانیم تا 31 فروردین هم به طرحهای عمرانی اگر پول به خزانه آمد اعتبار پرداخت کنیم، با اجازه شما اعتباری حدود 700 میلیارد تومان همین یکی، دو روز اخیر برای طرحهای عمرانی تخصیص دادیم، به خاطر اینکه در روزهای آخر ساعتی پول به خزانه واریز میشد و به راحتی تصمیم میگرفتیم. به همین جهت تا ساعت 12 شب تمامی تلاشمان این بود که در شب عید بتوانیم این اعتبارات را پرداخت کنیم. حتی 800 میلیارد تومان فقط شب آخر به جز پاداش بازنشستگان، فرهنگیان به دیگر افرادی که پاداش بازنشستگیشان را کامل گرفته بودند پرداخت کردیم. اینها به خاطر فعال شدن سیستم مالیاتیمان بود چون گاهی اوقات سیستم مالیاتی، مالیش را میگذارد آن طرف سال دریافت میکند، ترجیح دادیم که بتوانیم شب عید این پرداختها را به پیمانکاران داشته باشیم. همچنین چه به صورت اوراق و نقد آنها را پرداخت کردیم.
مشروح نشست خبری نوبخت به شرح زیر است:
در ابتدای نشست خبری سخنگوی دولت، دکتر محمدباقر نوبخت با اظهار تاسف و تالم از حادثه سیل در استانهای شمال غرب کشور و کشته شدن تعدادی از هموطنان گفت: 100 میلیارد تومان تخصیص اعتبار برای جبران خسارات وارده به سیل در چهار استان شمال غرب کشور انجام شده است.
افزایش مستمری خانوارهای تحت پوشش
نوبخت درباره افزایش مستمری خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی هم توضیح داد: افزایش مستمری این خانوارها از این ماه انجام شده و مبالغ افزایش یافته به مبلغ یارانه 45 هزار و 500 تومانی این خانوارها، افزوده و پرداخت می شود.
وی با انتقاد از برخی رسانه ها که این اقدام دولت را انتخاباتی ارزیابی می کنند گفت: برخی رسانه ها از این اقدام خرسند نیستند. دولت از قبل، علاوه بر یارانه نقدی که به خانوارها می داد، خود را موظف می دانست یک سبد غذایی هم به آنها بدهد. افزایش مستمری ها با شتاب کمتری در قبل هم انجام می شده. دولت باید قانونا این کار را انجام می داد. رسانه های منتقد انتظار ندارند که چون 3 ماه بعد انتخابات است، دولت دیگر هیچ کاری نکند. دولت تا شهریورماه همچنان فعالیت خود را طبق قانون انجام خواهد داد و حتی یک روز هم شده، دولت باید کار کند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه توضیح داد: در مجموع چیزی حدود 2 میلیون خانوار می شود که حدود 700 هزار خانوار هم مربوط به بهزیستی است. افزایش مستمری حدود 14 میلیون نفر را شامل می شود. طبق تبصره 14، برای افزایش حقوق بازنشستگان جهت همسان سازی باید اقداماتی انجام می شد. از سال 93 بارها اعلام کرده ایم نظام پرداخت بازنشستگی عادلانه نیست. سال گذشته بر اساس بودجه سال 94، به کسانی که حداقل حقوق را دریافت می کردند، 20 درصد اضافه شد. در لایحه برنامه ششم توسعه، دولت تمهیدی اندیشید تا نابرابری ها را از بین ببرد. در قانون بودجه 96 هم 3400 میلیارد تومان برای کاهش نابرابری بین حقوق بازنشستگان در نظر گرفته شده که با افزایش عمومی حقوق کارکنان شاغل و بازنشسته 10 درصدی افزایش می یابد.
وی ادامه داد: در راستای همسان سازی، امتیاز گروه های شغلی را تغییر دادیم و برای گروه های 1 و 2 به میزان 2885 امتیاز اضافه کردیم. به همین ترتیب تا گروه 20، افزایش امتیازها داده شده ولی هر چه به پایین جدول گروه های شغلی می رویم، افزایش امتیازها، بیشتر است.
وی با اشاره به اینکه برنامه های دولت برای تحقق اقتصاد مقاومتی ادامه دارد، گفت: در هیات وزیران برای اجرای راهبرد مقام معظم رهبری برای اشتغال و تولید، سیاستگذاری شد. آقای رئیس جمهور علاوه بر صدور بخشنامه لازم به ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، ابلاغیه ویژه ای به 7 دستگاه فرستاده و مطالباتی را مطرح کرده است که اقدامات لازم درباره اجرای دستور رئیس جمهور انجام شد. در این راستا 24 هزار و 731 بنگاه، تاکنون 17 هزار و 175 میلیارد تومان تسهیلات دریافت کرده اند این در حالی است که طبق برنامه باید فقط به 7 هزار و 500 واحد، تسهیلات داده می شد. به جای اینکه پولهای بزرگ به واحدهای بزرگ داده شود، باید واحدهای کوچک و متوسط را با اعتبارات اندک، فعال کنیم تا اشتغال بهتری ایجاد شود. همچنین تاکنون 3 هزار و 781 پروژه که سالانه هزینه بهره برداری 2900 میلیارد تومان داشته و هزینه کل دوره بهره برداری آنها 52 هزار و 400 میلیارد تومان بود در سراسر کشور به بخش خصوصی واگذار شد.
نوبخت درباره اولویتهای پرداخت تسهیلات گفت: قبلا فکر می کردیم متوسط بین 2 تا 3 میلیارد تومان به هر یک از واحدها می توانیم پرداخت کنیم ولی پس از آن ترجیح دادیم به جای پرداخت این ارقام، به واحدهای کوچکتر 700 تا 800 میلیون تومان پرداخت کنیم تا تعداد واحدهای دریافت کننده تسهیلات افزایش یابد. واقعیت این است که 80 هزار واحد صنعتی و تولیدی در کشور داریم. تاکنون موفق شدیم نزدیک به 25 هزار واحد را با تسهیلات اعطایی، فعال کنیم.
1000 کیلومترراه آهن را رها می کنند و از چاله گزارش می گیرند
نوبخت با انتقاد نسبت به عملکرد رسانه های منتقد دولت و رسانه ملی گفت: نمی خواهیم در فضای انتخاباتی این کلمات را بگوییم، ولی آمارها و نمودارهای عملکرد دولت یازدهم به خوبی نشان می دهد چقدر کار انجام شده. مثلا در این دوره 1000 کیلومتر راه آهن احداث شد، حالا شما می توانید یک راه روستایی را نشان دهید که یک چاله در آن وجود دارد و بعد دوربینها را ببرید بالای سر این چاله و بگویید چرا این چاله پر نشده، دولت در این 4 سال چه می کرد؟ همه در ذهنتان هست که می گفتند ترمز قطار را کنده اند و قطار دارد می رود. حالا این قطار چپ کرده و رفته ته دره، باید قطار را دوباره روی ریل آورد. زخمی ها را مداوا کرد و قطار را به سمت جلو راند. هنوز راه زیادی باقی مانده. آسیبهای اجتماعی، فقر و مشکلات دیگر وجود دارد. همه این چیزها را نباید پای کسی نوشت که مسافران زخمی قطار چپ کرده را به بیمارستان رسانده و چون دستش به خون آنها رنگین شده، بگویند پس کار تو بود.
کاهش 100 میلیارد دلاری درآمد دولت یازدهم نسبت به قبل
نوبخت در پاسخ به سئوالی درباره کاهش درآمد نفتی دولت یازدهم نسبت به دولت گذشته گفت: بودجه سال 92 در تیرماه 92 داده شد. دولت یازدهم در مردادماه 92 شروع به کار کرد. در قانون بودجه نرخ برابری ریال و دلار دو برابر شده بود. بنابراین حجم ریالی شما بالا رفته. به قیمت ثابت محاسبه کنید می بینید ما پول بیشتری هزینه کردیم یا کمتر؟ در 4 سالی که دولت یازدهم مشغول فعالیت بود، قیمت هر بشکه نفت از 104 دلار در سال 92 به حدود 44 دلار در سال 95 رسید. ضمن اینکه درآمدهای نفتی در دوره 4 ساله بالغ بر 157 میلیارد دلار بود. درآمد نفت در سالهای 88 تا 91، 251 میلیارد دلار بود. یعنی 100 میلیارد دلار درآمدهای دولت در این مدت کاهش یافت. این را هم در نظر داشته باشید اگر قیمت ارز رها می شد، چند برابر زمان فعلی شده بود. منابع در اختیار دولت در این 4 ساله نسبت به 4 سال قبل از آن، نزدیک به نصف شده.
سخنگوی دولت توضیح داد: برخی می گویند چطور عملکرد دولت در 11 ماه سال گذشته بالا نبوده و در ماه آخر افزایش یافته؟ در پاسخ باید گفت عمده درآمدهای دولت در یک ماه انتهایی سال گذشته بود. مثلا در روز آخر سال، ما 6 هزار میلیارد تومان درآمد از گمرکات و مالیات دریافت کردیم. برای همین در روز پایانی سال گذشته تا نیمه شب مشغول کار بودیم تا با پولهای نفت که روزانه به حساب می آید، این مبالغ را توزیع کنیم. فقط در یک روز 11 هزار میلیارد تومان تخصیص دادیم. 2هزار میلیارد تومان برای شهرداریها و 7 هزار میلیارد تومان به پیمانکاران در یک روز داده شد. حدود 600 تا 700 میلیارد تومان هم یکی دو روز اخیر برای طرحهای عمرانی دادیم. در روزهای آخر سال گذشته، ساعتی، پول می آمد و ساعتی تصمیم می گرفتیم مبالغ را توزیع کنیم. حتی 890 میلیارد تومان شب آخر، غیر از پاداش بازنشستگی فرهنگیان، به بقیه کارکنان دولت پاداش دادیم.
خبرنگاری درباره وضعیت نامشخص سپرده گذاران در موسساتی مانند کاسپین، فرشتگان و... پرسید و گفت: برخی از سپرده گذاران تجمع می کنند، به خبرگان رهبری نامه نوشته اند. وضعیت مردم در این باره چه خواهد شد؟
نوبخت در پاسخ گفت: رئیس کل بانک مرکزی به دفعات توضیح داده اند. از بانک مرکزی خواهیم خواست گزارش ریز به صورت دقیق به مردم داده شود.
فیلتر تلگرام صوتی با ما نبود
سخنگوی دولت در پاسخ به اینکه چرا تلگرام صوتی مسدود شد، گفت: این موضوع در خارج از دولت انجام شد و مسئولیتش به عهده دوستانی است که تشخیص دادند باید این کار صورت گیرد.
واکنش مجلس به توصیه رهبر انقلاب
خبرنگاری پرسید چرا درخواست دولت برای پرداخت 1.5 میلیارد تومان از صندوق ذخیره ارزی برای کمک به اشتغالزایی با موافقت مجلس روبرو نشد.
نوبخت درباره برداشت 1.5 میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی با دستور مقام معظم رهبری گفت: دکتر جهانگیری در راستای اجرای سیاست اشتغالزایی و توجه به بیکاران در روستاها و جلوگیری از عدم مهاجرت روستاییان به شهر، نامه ای را خدمت مقام معظم رهبری تقدیم کرده و اعلام نمود برای این منظورها، قصد داریم از منابع صندوق توسعه ملی برخوردار شویم. بنده در جلسه ای که در آبان ماه حضور داشتم مقام معظم رهبری گفتند کار درستی است و به مجلس لایحه بدهید تا مجلس تصویب کند و شما اجرا کنید، ایشان در بیاناتشان اشاره کردند این نامه رسید، کار خیلی خوبی است. ایشان توصیه کردند به جای اینکه من مجوز بدهم، بروید از مجلس بگیرید و با فوریت اجرا شود و این مسایل سرّی نیست. بر این پایه، ما هم لایحه را به مجلس دادیم.
سخنگوی دولت توضیح داد: در جلسه یادشده مسئولان مجلس هم کنارم نشسته بودند و اینها را می نوشتند. قرار شد ما لایحه با دوفوریت بدهیم. مجلس گفت نمایندگان می خواهند بروند مرخصی و با یک فوریت، تصویب شد و در دستور کار مجلس قرار گرفت. 180 نماینده درخواست تسریع کردند ولی از دستور خارج شد. قطعا هیات رئیسه مجلس هماهنگی و همکاری زیادی با دولت داشتند و انصاف نیست برخی بگویند نزدیک انتخابات پولی به کسی داده نشود، به هر ترتیب این 1.5 میلیارد تومان در لایحه به تصویب نرسید. ما برای این مبلغ برنامه داریم و امیدواریم در 30 اردیبهشت این مبلغ به تصویب برسد.
تاکید می کنم این 1.5 میلیارد دلار با این پیشینه به مجلس رفت. مقام معظم رهبری نظر داشتند به جای گرفتن مجوز خاص، این مبلغ را با فوریت از مجلس بخواهید و مجلس تصویب کند.
وی گفت: بر اساس آمارهای رسمی از پاییز 93 تا پاییز 95، 2 میلیون و 200 نفر جدید وارد بازار کار شده اند. به همین نسبت به اشتغال اضافه شد. از هر 3 نفر که وارد بازار کار شدند، 2 نفر صاحب کار و شاغل شدند. برای 1 نفر هم نتوانستیم شغل ایجاد کنیم. مبلغ 1.5 میلیارد دلار می تواند برای اشتغالزایی بیشتر به دولت کمک کند.
چرا پروژه های قبلی، تکمیل شد و پروژه جدید نداشتیم؟
نوبخت درباره اینکه چرا پروژه های عمرانی جدید در کشور کلنگ نخورده و پروژه های قبلی تکمیل شده، گفت: در سال 1396 تعداد طرحهایی که تا پایان اردیبهشت ماه افتتاح می شود و تا هفته دولت، تمام تلاشمان این است از مجموعه طرحهای عمرانی باقیمانده بر اساس اولویتهای بودجه، هرچه می توانیم را به اتمام رسانده و تحویل بهره برداران دهیم. برخی می گویند این طرحها را شما شروع نکرده اید. این درست است. ما با 2046 طرح ناتمام که برخی چندین پروژه است روبرو شدیم. مردم و مسئولان استانی در سفرهای استانی رئیس جمهور انتظار داشتند طرحهای عمرانی نیمه کاره تمام شود. طرحهایی که با سلام و صلوات کلنگ خورده بود و نیمه تمام مانده بود. دولت انصاف ندید اموال عمومی و بیت المال کنار گذاشته شود و طرحهای جدید را آغاز کنیم. از استانداران و مسئولان محلی سئوال کردیم کدام طرح برای شما اولویت دارد.
وی با ذکر مثالی در این باره توضیح داد: مثلا تونلهای منجیل در اتوبان قزوین-رشت مانده بود. اصل طرح، این تونلها بود. ما خود را موظف دانستیم این بخش را انجام دهیم. برخی می گویند بزرگراه قبلا افتتاح شده بود، شما چه کردید؟ اصل کار، همین بخش بود که هزینه اش برابر با تمام کارهای انجام شده بود. از این نظر، دولت واقعا مظلوم است.
پول یارانه خانواده های حذف شده چه می شود؟
سخنگوی دولت درباره منابع تامین یارانه گفت: قطعا دولت برنامه ای برای افزایش قیمت حاملهای انرژی ندارد. منتهی دو روش در اختیار دولت برای تامین منابع مالی یارانه نقدی است. یکی افزایش نرخها و دیگری شناسایی خانوارهای برخوردار و حذف آنها از لیست یارانه بگیران تا خانوارهای نیازمند از این یارانه برخوردار شوند. امکان ندارد این دولت یارانه نیازمندان را قطع کند. تاکنون 4 میلیون و 800 هزار خانوار از خانواده های برخوردار شناسایی و از لیست یارانه ها حذف شده اند. ما همیشه احتمال می دهیم خانواده های شناسایی شده، نیازمند بوده، لذا با احتمال کامل در حذف یارانه اقدام می کنیم و در صورتی که اشتباه پیش آمده باشد، بلافاصله یارانه را برقرار می کنیم.
وی درباره صرف درآمدهای ناشی از قطع یارانه اشخاص برخوردار گفت: این درآمدها برای آن صرف شد که 11 میلیون نفر در این فاصله از افرادی که بیمه نبودند، دفترچه بیمه رایگان بگیرند و بودجه آن از یارانه ها تامین شد. همچنین بودجه طرح تحول سلامت از حذف یارانه بگیران برخوردار، تامین شد. پول حذف برخورداران از لیست دریافت یارانه، صرف کارهای زیرساختی خواهد شد.
چرا جهانگیری به میدان رقابتهای انتخاباتی آمد؟
دکتر نوبخت درباره حضور دکتر جهانگیری در رقابتهای انتخاباتی گفت: اگر کسی می خواهد کارامدی دولت را ببیند، وضعیت الان را با روز نخست که ما دولت را تحویل گرفتیم مقایسه کند. اگر آن روند ادامه می یافت الان به کجا می رسیدیم؟ دولت نیازمند است مسایلی از این دست را بیان کند. به همین جهت در دفاع از عملکرد دولت، آقای دکتر جهانگیری، در مناظره های انتخاباتی نسبت به عملکرد دولت، روشنگری خواهد کرد. قرار نداشتیم در 4 سال گذشته، ما جامعه را متشنج کنیم. هر چه بود به قوه قضاییه دادیم. متاسفیم در برابر این روش اخلاقمدارانه دولت، عده ای آمدند و به جای پاسخگویی به مقام قضایی، وجه طلبکاران را دارند. در این موارد، مطمئن باشید مطالب لازم گفته می شود. سیاست دولت و آقای دکتر جهانگیری، تخریب هیچ کاندیدایی نیست.
او با اشاره به اینکه دولت برای مشارکت حداکثری، الزاماتی را به وجود آورده گفت: یکی از الزامات، عدم تخریب و کثرت کاندیداست. کثرت کاندیداها وجود دارد و مطمئن باشید دولت هیچ کاندیدایی را تخریب نمی کند. اینها فرزندان ملتند که برای خدمت، شانه آماده کرده اند. ما باید توانایی هایمان را مطرح کنیم و مردم انتخاب کنند. نکته دیگر از الزامات، سلامت انتخابات است. دولت، برگزار کننده انتخابات است و سلامت انتخابات را تضمین می کند.
باید واقعیات اقتصادی را برای برخی نامزدهای انتخاباتی توضیح دهیم
نوبخت درباره سخنان برخی کاندیداهای ریاست جمهوری در زمینه افزایش رشد اقتصادی و پرداخت یارانه 5 برابری گفت: برای چند برابر دادن یارانه، قانون گفته از محل افزایش قیمت حاملهای انرژی، منابع را به دست بیاورید. بعد از کسر هزینه دستگاه هایی مانند شرکت گاز، پالایش و پخش فراورده های نفتی و...، هر چه باقی ماند 50 درصد به صورت نقدی بین خانوارها، 30 درصد برای دولت و 20 درصد برای تولید در نظر گرفته شود. نمی توان همه مبالغ فروش فرآورده های نفتی را بین مردم توزیع کرد. همچنین باید سیاست خارجی طوری تنظیم شود که سرمایه گذاری برای داخل تشویق شود. الان این عدد به 13 و نیم میلیارد دلار شده که 10 برابر ابتدای این دولت است. با این وجود همچنان مشکل داریم. الفاظی که برخی نامزدهای انتخاباتی می گویند نشان می دهد باید واقعیات اقتصاد امروز ایران برای آنها توضیح داده شود.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: بنده و همکارانم در سازمان برنامه و بودجه آمادگی داریم هر عزیزی، هر اطلاعاتی می خواهد در اختیار آنها قرار دهیم یا ما را قانع کنند که می شود اینطور عمل کرد. این که در هر سخنرانی، هر حرفی زده شود، برخورد صادقانه با مردم نیست. امیدواریم اطرافیان نامزدهای انتخاباتی، به آنها اطلاعات درست بدهند تا سخنان درست بیان شود.
آمارهای جهانی، رشد اقتصادی کشور را اثبات می کند
نوبخت در پاسخ به سئوالی که از کجا رشد 8 درصدی اقتصادی در کشور اثبات می شود، گفت: برخی می گویند درباره آمارهای اقتصادی دولت می شود تشکیک کرد. باید حضور برخی مراجع رسمی داخلی را قبول کنیم. علاوه بر آن مطمئن باشید مجامع رسمی بین المللی، اطلاعات را به ریز دارند. مراجع رسمی اقتصادی جهانی که اطلاعات همه کشورها را دارند و بیان می کنند، آنها اعلام می کنند در منطقه، جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که اقتصاد باثبات با رشد اقتصادی بالای 8 درصد و تورم تک رقمی دارد. اگر منتقدان به سخنگوی دولت و مرکز آمار اعتماد نمی کنند، به مجامع جهانی مراجعه کنید. لزومی ندارد فقط گمرک ایران درباره صادرات و واردات گزارش دهد. نظام آماری و نظارتی بین المللی به خوبی این مسایل را تحت نظر دارد و کاهش نرخ تورم در ایران را همه مراجع جهانی اعلام کرده اند. افت قیمت نفت که از بالای 104 دلار بعضا به زیر 30 دلار رسید، آمار بین المللی است.
او با مقایسه وضعیت ایران با سایر کشورهای تولیدکننده نفت گفت: برخی کشورهای نفتی مانند یک کشور در آمریکای لاتین به تورم های چند صد درصدی رسید و مردم برای تامین ارزاق خود به کشورهای همسایه می روند. کشورهای نفتی منطقه ما هم یارانه هایشان را کم کردند. 67 میلیارد دلار استقراض بین المللی کردند. از ذخایر ارزی خود استفاده کردند. مجامع جهانی می گویند ایران با توجه به شوک نفتی، توانسته به این ثبات برسد. این در حالی است که ما در تحریم بودیم و فقط از دیماه 94، تحریم ها برطرف شد. یعنی فقط یکسال و چند ماه، دولت در تحریم نبود و اکثر سالهای این دولت، در تحریم گذشت.
سخنگوی دولت خطاب به منتقدان گفت: در بحث آمار اگر به مرکز آمار کشور اعتماد ندارند به آمار جهانی نگاه کنند. منتقدان می گویند رشد 8 درصدی نداریم. به جای اینکه 4 نفر را در خیابان پیدا کنند و بپرسند شما رشد 8 درصدی را احساس می کنید، بروند به رئیس مرکز آمار ایران بگویند رشد 8 درصدی را از کجا آورده ای. بروند از صنعت، کشاورزی و خدمات بپرسند آمار تولید و رشدشان چقدر است. ما دیگر گندم وارد نمی کنیم، امروز 14هزار و 700 میلیارد تومان خرید تضمینی برای 11 و نیم میلیون تن گندم پرداخته ایم. اگر این اتفاقات در کشور افتاده، عدد رشد 8 درصدی قابل اثبات است. اگر هم اطلاعات نداشته باشیم هر کسی چیزی می گوید و در آمار تشکیک می کند.
دولت 42 هزار و 200 میلیارد تومان به نظام بانکی داد
سخنگوی دولت درباره وضعیت فعلی بانکها و مشکلات زیادی که در ارتباط با نظام بانکی وجود دارد، توضیح داد: بانکها دچار یک مشکل عمده شده اند. آنچه سپرده از مردم گرفته اند، به اضافه سرمایه کمی که دارند را در اختیار دریافت کنندگان تسهیلات گذاشته اند. بانک پول کمی دارد تا در اختیار گیرندگان تسهیلات بگذارد. دولت باید مطالبات معوق بانکها را کم کند تا پول بیشتری در اختیار بانک باشد و تسهیلات به افراد بیشتری داده شود. اما در گذشته یکی از کسانی که تسهیلات بانکی را گرفت و برد و به بانک پس نداد، خود دولت است. پس باید اول دولت، پیشقدم شود و پولی که گرفته را پس دهد. اقدام دیگر افزایش سرمایه بانکهاست تا نظام بانکی با افزایش سرمایه و دریافت سپرده ها، بتواند تسهیلات دهد و نرخ بهره بالا نرود.
او اعلام کرد: ما سال گذشته 13 هزار و 200 میلیارد تومان از بدهی دولت به بانکها را کم کردیم. علاوه بر آن، نسبت به افزایش سرمایه بانکها هم اقدام شد و 29 هزار میلیارد تومان به سرمایه بانکها افزوده شد. اما این که گفته شود وضعیت بانکها بحرانی است و بانکها ورشکسته شدهاند، اغراق است. دولت تلاش کرده مشکلات بانکها را کم کند.
روحانی نیاز به تبلیغات برای شناخته شدن ندارد
سخنگوی دولت در پاسخ به سئوالی درباره اقدامات فعلی دولت گفت: آقای رئیس جمهور نیاز ندارد برای معرفی خودش، این سمت و آن سمت برود. ایشان شناخته شده است. بهترین تبلیغ، خدمت به مردم است. اگر امروز پروژه ای افتتاح می شود، تبلیغات انتخاباتی نیست، تکمیل عملکرد گذشته است. معاون اول رئیس جمهور هم اگر برای این کارها می رود، دنبال امور اجرایی است. اگر جلسات هیات دولت تشکیل نمی شد، می توان گفت نقصی در کار است. مطمئن باشید هم جلسات تشکیل می شود و هم دولت برای خدمت بیشتر به مردم، مصوبه دارد.
او ادامه داد: مهمترین اقدام این است که عملکرد دولت به درستی تبیین شود. این که از طرف دولت کسی برود و اقدامات را توضیح دهد، کار درستی است. اگر شما دستاوردی نداشته باشید به جای 2 نفر اگر 200 نفر بروند از چه دفاع می کنند؟ حضور دکتر جهانگیری، مکمل است تا واقعیات و عملکردها بهتر گفته شود. چون واقعیتها بهتر گفته می شود، انتخابات سالمتر برگزار می شود. مردم می توانند بهتر در فضای آگاهانه، تصمیم گیری کنند.
دولت با مردم خوزستان همراهی می کند
خبرنگاری پرسید مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خوزستان اعلام کرد تصمیم رئیس جمهور برای رایگان شدن قبض برق مردم خوزستان در ماه های پایانی سال گذشته، چرا ابلاغ نشده؟ سخنگوی دولت توضیح داد: وقتی مشکلی برای منطقه ای پیش می آید وظیفه دولت، همراهی با مردم است. در خوزستان آقای رئیس جمهور دستور دادند که با مردم قهرمان خوزستان همراهی شود. به همین منظور پیگیری لازم برای قبوض برق مردم خوزستان صورت گرفته است.
تلاش دولت برای بازگردن اموال مردم در پرونده بابک زنجانی
دکتر نوبخت درباره تلاش دولت برای روشن شدن وضعیت اموال برده شده توسط بابک زنجانی گفت: دولت این پرونده را دنبال کرد و تمام مستندات خود را در اختیار قوه قضاییه قرار داد. انتظار داریم قبل از اجرای حکم محکوم، تمام اموال به خزانه بازگردد. در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی، مسئولان قوه قضاییه از آقای زنگنه برای پیگیری های شان تشکر می کردند. این حق ملی است که نباید به عمر دولت یازدهم گره بزنیم. مطمئن باشید اگر یک روز هم مسئولیت داشته باشیم دنبال می کنیم تا بازگشت اموال مردم تسریع شود.
وی همچنین درباره بازگرداندن پولهای بلوکه شده، گفت: در ابتدا برخی منتقدان می گفتند آزادی دسترسی به سوئیفت انجام نشده. همچنین ما در زمان تحریم نمی توانستیم از پول نفت استفاده کنیم. روزانه یک میلیون بشکه بیشتر حق نداشتیم نفت بفروشیم و پول آن را هم نمی توانستیم وارد کنیم. در اسفندماه در یک روز، 3 میلیون بشکه نفت فروختیم. آنچه می فروشیم هم پولش به خزانه منتقل می شود. پولهای بلوکه شده هم آزاد شد و چیزی بین 35 تا 40 میلیارد دلار پولها برگشت. این وجوه شامل پول دولت، شرکتهای دولتی، ذخایر صندوق توسعه و مبالغ دیگر بود که جمع اینها 100 میلیارد دلار می شود. عدد دقیق را بانک مرکزی اعلام کرده و مبنای عمل، آمار بانک مرکزی است.
سخنگوی دولت در ادامه گفت: برخی می گویند سفره مردم چه شد، رفاه مردم چه شد؟ اگر عملکرد دولت را با رفاه می سنجید، آیا درست بود روند تحریم ادامه داشت و برنامه نفت در برابر غذا عملی می شد؟ اگر هدف ما رفاه است، سختی های بزرگ هم به همراه دارد. برجام، تحریم ها را برداشت. قفلها را باز کرد. برجام مانند شیر فلکه سر راه لوله آب بود. اگر این شیر فلکه را برداریم و چیزی در لوله نباشد، انتظار داریم آب جاری شود؟ نگوییم اگر امور سرعت ندارد پس، برجام کارایی نداشت.
موضع دولت درباره تعطیلی برخی برندهای ایرانی
او درباره تعطیلی برخی کارخانه های ایرانی توضیح داد: در این مورد از دستگاه ها گزارش گیری کرده ایم. درباره کارخانه های تعطیل شده، وزارت صنعت، معدن و تجارت گزارش داد. ممکن است خیلی از شرکتها مشکل داشتند و الان هم داشته باشند. البته باید به برندهای ایرانی هم کمک شود. منتهی کارامدی مدیران واحدها و مسایل آنها هم می تواند موثر باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: نمی توانم بگویم احکام توقیفی قوه قضاییه چه تاثیری روی عملکرد واحدهای تولید گذاشته ولی می دانم همه مشکل واحدها، کمبود سرمایه در گردش نیست. بعضا سرمایه هم بدهید مشکلات مدیریتی، حقوقی و بعضا فنی دارند. باید قبول کرد هر واحد تولیدی سیکل حیات دارد. برخی نیاز به نوآوری و تحول دارند، رهاشان کنیم، روزی پیر می شوند و انرژی شان را برای ادامه حیات از دست می دهند. باید متناسب با هر واحد عمل کرد. نمی توان فقط با تسهیلات بانکی واحدها را سرپا نگه داشت.
دولت دنبال داشتن شبکه مستقل تلویزیونی نیست
خبرنگاری درباره داشتن شبکه مستقل تلویزیونی برای دولت پرسید. نوبخت در پاسخ گفت: اگر دولت می توانست یک شبکه مستقل داشته باشد، بهتر می شد در جهت تبیین عملکرد دولت اقدام کرد. فعلا طرح یا لایحه ای به این منظور در دولت مطرح نیست. رسانه، امانتی در دست سازمان است و هیچ کداممان حق نداریم از ابزاری که در اختیارمان است، مِن غیر حق استفاده کنیم.
شوراهای شهر بر عملکرد مالی شهرداریها نظارت کند
خبرنگاری درباره مشکلات مردم و انتقاداتی که درباره عملکرد شهرداریها انجام می شود سئوال کرد: چرا دولت پولهای زیادی را به شهرداریها می دهد ولی نظارت بر هزینهکرد این مبالغ با شوراهاست و بعضا مردم مشکلات زیادی را در این باره از جمله عدم انجام خدمات عمومی مطرح می کنند؟
نوبخت در پاسخ گفت: درست است که ساعت 11 شب آخرین روز سال، وجوه به شهرداریها تخصیص داده می شود، ولی این پرداختها با برنامه است. از پیش همه ردیفهای هزینه ای و عمرانی و مطالبات پیمانکاران مشخص است. آنها صورت وضعیت می آورند و تسویه می شود. این چیزی که در یک ساعت پرداخت می کنیم به این معنی نیست که در آن یکساعت تصمیم بگیریم. همه برنامه ها مشخص است ولی چون پول نداریم، پرداخت صورت نمی گیرد.
او درباره نظارت بر عملکرد مالی شهرداریها هم گفت: ما از شوراهای شهر و روستا به ویژه شوراهای شهرها انتظار داریم نظارت بر عملکرد مالی شهرداریها داشته باشند و از سازمانهای برنامه و بودجه استانها انتظار داریم بر این کار نظارت کنند. اتفاقا پولها را در اختیار سازمانهای برنامه و بودجه استانی قرار دادیم و مستقیما به شهرداریها ندادیم. انتظار نظارت هم داریم و این نکته درستی است که عنوان شد. اگر نظارت درستی بر این نهادها صورت نگیرد ممکن است منجر به حیف و میل در بیت المال شود.
ارسال نظر