آخوندی:به خاطر حوادث گذشته پوزش میطلبم/استعفایم را رئیسجمهور رد کرد
وزیر راه و شهرسازی گفت:معمولا استیضاح وقتی به جریان میافتد که پاسخ به سوالها در نوبتهای پیشین قانعکننده نباشد. چه در دوره مجلس پیشین و چه این دوره حتی بدون جریان افتادن یک سوال و بدون گرفتن کارت زرد مستقیما مورد استیضاح قرار میگیرم که البته شکوهای نیست.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی صبح امروز در جلسه استیضاح خود در صحن علنی مجلس اظهار داشت: مذاکرات امروز سخت و تاریخی است و به همین جا نیز ختم نمیشود و در آینده مورد قضاوت نکتهبینان ریزبین و ملت ایران قرار خواهد گرفت.
وی در ادامه با بیان اینکه در سه ماه گذشته چندین حادثه غمبار رخ داد، گفت: ابتدا حادثه تصادف دو قطار در هفتخوان دامغان بود که جان 49 تن از هموطنانمان را گرفت. همچنین حادثه آتشسوزی در پلاسکو که افزون بر جان باختن 4 نفر از شهروندان، 16 آتشنشان را هم قربانی خود کرد که از طرف رهبری و دولت شهید خدمت شناخته شدند. حادثه دیگر نیز مرگ راهدار فداکار مهندس طلوعی بود که هنگام خدمت در گردنه مبارکآباد به شهادت رسید.
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: بنده یک بار دیگر از بابت هرگونه قصور و کوتاهی از جانب دستگاههای مرتبط و شخص خودم پوزش میطلبم.
آخوندی با بیان اینکه از نمایندگانی که رنج استیضاح را متحمل شدند و مشکلات وزارتخانه را بیان کردند، تشکر میکنم، گفت: استیضاح حق نمایندگان است و از اینکه در این جایگاه هستم خشنودم و گلایه ندارم و آمادگی دارم هر ابهامی را برطرف کنم.
وی با بیان اینکه استیضاح در ایران یک نمونه تمرین مردمسالاری دینی است، از اینکه مردمسالاری را در ایران و منطقه پرآشوب به رخ جهانیان میکشیم، خشنودم.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه سخنان خود گفت: بنده در این دوره از وزارت پنج بار از نمایندگان تأییدیه گرفتم. یکبار جلسه رأی اعتماد، سه بار سوال در صحن علنی مجلس و یکبار هم در جریان استیضاح در مجلس پیشین که این نشان از سیاستگذاری درست، پرکاری،درستکاری و مدیریت خوب این وزارتخانه میدانم.
آخوندی خاطرنشان کرد: معمولا استیضاح وقتی به جریان میافتد که پاسخ به سوالها در نوبتهای پیشین قانعکننده نباشد. چه در دوره مجلس پیشین و چه این دوره حتی بدون جریان افتادن یک سوال و بدون گرفتن کارت زرد مستقیما مورد استیضاح قرار میگیرم که البته شکوهای نیست.
وی با بیان اینکه وقتی استیضاحی در هر وزارتخانهای مطرح میشود توجه کارمندان و کارکنان آن به استیضاح معطوف می شود،گفت: در وزارت راه و سازمانهای تابعه حدود 67 هزار کارمند با دهها هزار مشاور و پیمانکار داریم. وقتی استیضاح وزیر راه مطرح میشود بخش زیادی از فعالیتهای وزارتخانه تحت تأثیر قرار میگیرد.
آخوندی در ادامه گفت: در هفتهای که گذشت پیشنهاد سرمایهگذاری خارجی 300 میلیون دلاری برای توسعه فرودگاه مشهد را که ظرفیت آن را به دو برابر افزایش میدهد، جهت تصویب به هیأت وزیران ارسال کردم. همچنین قرارداد احداث بزرگراه تبریز - مرند را نهایی و به طرف مشارکت ابلاغ کردم. همچنین فراخوان تا مرز بازرگان را نیز اعلام عمومی کردم.
وی افزود: همچنین توانستم مصوبه دولت درباره مسکن اجتماعی و حمایتی را از هیأت وزیران دریافت کنم.
وزیر راه و شهرسازی با قدردانی از فراکسیون امید و مستقلان ولایی در حمایت از وی گفت:در چند رویکرد بنیادین تلاش میکنم به سوالات مطروحه پاسخ بگویم از جمله رویکرد جدید وزارتخانه در توسعه حمل و نقل ایران، مبارزه با فساد و ایمنی حمل و نقل.
آخوندی تصریح کرد: تنها برای تکمیل پروژههای موجود در دست اقدام این وزارتخانه 170 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم. در حالیکه شما نمایندگان به حق در پی پروژههای زیربنایی دیگری هستند که برای توسعه ایران و حوزه انتخابیهتان ضروری میدانید.
وی خاطرنشان کرد: مبلغ پیشبینی شده برای توسعه حمل و نقل در برنامه ششم توسعه، 190 هزار میلیارد تومان است بدین معنی که ما باید سالی 40 هزار میلیارد تومان هزینه کنیم. ما برای رسیدن به اهداف 1404 برنامهریزی دقیقی کردیم. در این خصوص 575 هزار میلیارد تومان ظرف هشت سال باید در ایران و در زیرساختها سرمایهگذاری شود.
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: مبلغ تخصیص یافته و ابلاغی در سال جاری تا دو ماه پیش تنها 80 میلیارد تومان بود یعنی رقمی نزدیک به صفر. در دو ماه گذشته هزار و 250 میلیارد تومان تخصیص نقدی دیگر اضافه شد. 2 هزار و 500 میلیارد تومان نیز اسناد خزانه صادر شد. حال ما با این وضعیت چگونه باید این وزارتخانه را اداره کنیم؟
آخوندی با بیان اینکه در بودجه 96 کل اعتبار طرحهای عمرانی پیشبینی شده 40 هزار میلیارد تومان است، گفت: کل رقم بودجه 360 هزار میلیارد تومان است که این وضعیت بدین معنی است که به تدریج حجم طرحهای عمرانی در بودجه چیزی حدود 10 درصد کاهش پیدا کرده است.
وی خاطرنشان کرد: این شرایط نشان میدهد که این وضع قابل تداوم برای اینکه بتوانیم بخش توسعه زیربناها را از طریق بودجه تأمین اعتبار کنیم امکانپذیر نیست.
آخوندی افزود: در ادامه روند موجود امکان سرمایهگذاری در زمینه حمل و نقل، ریل، گاز، برق و هوا وجود ندارد مگر اینکه ما گفتمان جدید اقتصادی را در ایران وارد کنیم. ارقام را نگفتم که ناامید شوید. میخواهم ارقامی را ارائه کنم که متوجه شوید ما میتوانیم صددرصد امیدوار باشیم و به تمام اهداف برنامه 5ساله ششم و 1404 برسیم. فقط به این شرط که انگاره اقتصادی خودمان را تغییر دهیم. تکیهام را به درآمد نفت و بودجه کاهش دادم و به سمت جلب سرمایهگذاری بخش خصوصی روی آوردم.
وزیر راه ادامه داد: فقط در همین 3 سال 13هزار میلیارد تومان در زیرساختها جلب سرمایهگذاری غیردولتی کردم. در تاریخ این وزارتخانه هیچ وقت چنین رقمی وجود نداشته علیرغم تنگنای مالی و خشکسالی مالی که داریم، در این 3 ساله از محل منابع داخلی شرکتها و منابع بودجه 25هزار میلیارد تومان در زیرساختها سرمایهگذاری کردم. این رقم را میتوانید با دولتهای پیشین و دوره پرپولی مقایسه کنید. آیا فکر میکنید این داستان به صورت اتفاقی رخ داده؟ 38هزار میلیارد تومان در سال هزینه شده که چندین برابر تخصیص است و این نشان از تدبیر، عظم و توجه به اقتصاد مقاومتی است.
وی تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی شعار نیست، عمل است. فقط 3 سال گذشته که من مدیریت داشتم با 3 سال قبل از آن که در دوران پرپولی بوده مقایسه کنید؛ در همین 3 سال 5هزار و 350 کیلومتر راه اصلی به راههای کشور اضافه شد. در حالی که در 3 سال قبل آن 4هزار و 700کیلومتر بود. در 3 سال اخیر حدود 7هزار کیلومتر روکش آسفالت بزرگراه و آزادراه داشتیم، این رقم در 3 سال قبل آن 4هزار و 600کیلومتر بود.
آخوندی با بیان اینکه اتفاقات بزرگی در وزارتخانه در حال رخ دادن است؛ گفت: برای 318هزار میلیارد تومان طرح در 2 سال گذشته مذاکره کردم و مطمئن هستم دوستان من در دولت هم با این ارقام آشنا نیستند. برای 264هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری یادداشت تفاهم امضا کردم. شاید گفته شود این یادداشت تفاهم است. برای 163هزار میلیارد تومان قرارداد قطعی امضا کردیم.
آخوندی خاطرنشان کرد: چه زمانی و در کجای دولت در 38 سال گذشته سراغ دارید که ظرف 3 سال در سرمایهگذاری در حوزه حمل و نقل 163هزار میلیارد تومان قرارداد قطعی امضا شده باشد؟ آن هم از منابع غیردولتی و بدون تضمین دولت و بانک مرکزی. من به اعتبار جمهوری اسلامی ایمان داشتم لذا وقتی میخواستم مذاکره کنم برای 4 لنج کوچک و 4 تا هواپیمای دستدوم مذاکره نمیکردم، مذاکراتی که من انجام دادم در حد و اندازه ملت ایران، در شأن ملت ایران و به قد و قواره ملت ایران مذاکره کردم.
وی ادامه داد: امروزه به تدریج در تمام زمینهها امکان بازپسگیری سهم ایران از اقتصاد جهانی و منطقهای را به دست میآوریم. صحنه سازندگی صحنه هو سیاسی نیست، صحنه تلاش، دقت و مذاکره دقیق است. نیاز به اجماع بین ملت، مجلس، دولت و قوه قضائیه داریم تا موفق شویم.
وزیر راه ادامه داد: تغییر انگارهی در دست کردن به جیب دولت و خزانه دولت و رفتن به سمت بخش خصوصی و اقتصاد مقاومتی کردن کار سختی است. همه ما عادت کردیم که فقط از بودجه دولت استفاده کنیم. حالا بخواهیم آن را تغییر دهیم، با مقاومت همراه بوده است. م میدانیم هر هزینهای که میشود برگرداندن آن کار سختی است. داستان یارانه به بودجه عمومی کشور تحمیل شد. 3 سال است دولت و مجلس تلاش میکنیم یک ریال از این یارانه را برگردانیم، هنوز موفقیت چندان حاصل نشده.
آخوندی با بیان اینکه در مسکن مهر چندین هزار میلیارد تومان به این مملکت تحمیل شد؟، گفت: تلاش کردم این بار را ضمن اینکه تمام تعهدات دولت به خریداران مسکن مهر را انجام دهم، خدمات زیربنایی را پیگیری کنم، تلاش کردم این بار را از دوش دولت بردارم. میفهمم که این کار چقدر پرمخاطره بوده و چقدر پرمخاطره است.
وی افزود: در چند روز گذشته تمام انجمنهای حمل و نقل ریلی، جادهای، هوایی، دریایی و تمام انجمنهای مهندسی در حوزه مسکن و ساختمان همه از وزارتخانه دفاع کردند. این دفاع ناشی از یک عملکرد درست بوده وگرنه دلیلی نداشت که تمام انجمنهای حرفهای از وزارتخانه دفاع کنند.
آخوندی تصریح کرد: اولین اقدامی که کردیم اتصال ریلی ایران به تمام مرزها بود. در بازدیدی که رهبری از مپنا داشتند، پیغام دادند که به آخوندی بگویید تلاش کند این بارها را از روی کامیونها به سمت ریل منتقل کند. وقتی من آمدم حجم باری که از بنادر به سمت ریل سرازیر میشد، حدود 5 درصد بود اما امروز 15درصد بار وارده به بنادر از طریق ریل حمل و نقل میشود. این بدین معنی است که حمل و نقل ترکیب را ایجاد کردیم.
وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: خطوط ریلی ایران قدیمی و تکریلی هستند. ما فقط 2هزار کیلومتر خط دوم را آغاز کردیم که 800 کیلومتر آن در حال تمام شدن و قابل بهرهبرداری در همین دولت است. تمام تلاشمان بر این است که حجم بازی که سنگآهن و تمام باری که برای فولاد حمل میشود، به سمت ریل منتقل کنیم.
از شما نمایندگان تشکر میکنم که در برنامه ششم شرکت قطارهای حومهای را تصویب کردید و برای اولین بار در ایران اجازه دادید که ما قطار حومهای داشته باشیم؛ قطار حومهای بزرگترین تدبیر دولت یازدهم و مجلس برای کلانشهرها است. فقط در تهران روزی یک میلیون و 200هزار خودرو وارد شهر میشود و برمیگردد. چقدر آلودگی ترافیک مزاحمت و ناامنی دارد؟ با قطار حومهای میخواهیم این حمل و نقل را به ریل ببریم. در 3 سال گذشته اقداماتی کردیم و میزان حمل و نقل ریلی حومهای به 7میلیون نفر افزایش پیدا کرده است.
ارسال نظر