باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا ترجیح داد برای این سخنرانی به جای دفتر خود در کاخ سفید، در اقدامی متفاوت به شیکاگو برود و در آنجا سخنرانی کند.

اوباما تأکید کرد، نسبت به این امر متعهد است که گذار قدرت به رییس‌جمهوری بعدی کشورش در مسالمت‌آمیزترین حالت ممکن صورت بگیرد.

وی در این سخنرانی به دفاع از موفقیت‌های دولتش در هشت سال گذشته پرداخت و در همین راستا با اشاره به برنامه خدمات درمانی خود موسوم به «اوباماکر» تصریح کرد: چنانچه کسی برنامه بهتری به عنوان جایگزین داشته باشد، من به طور علنی از آن حمایت خواهم کرد.

اوباما در نطق خداحافظی خود در شیکاگو از همه آمریکایی‌ها خواست از نظام دموکراتیک این کشور دفاع کنند. او هشدار داد: هر وقت دموکراسی را بدیهی فرض می‌کنیم، به خطر می‌افتد.

او همچنین نسبت به تهدیدهایی که متوجه نظام دموکراتیک آمریکاست، هشدار داد: تهدیدهایی از جمله نابرابری اقتصادی، شکاف‌های نژادی و فرورفتن بخش‌های مختلف جامعه در حباب‌هایی که افکار و عقاید در آنها بر یک مجموعه از واقعیت‌های مشترک استوار نیست، وجود دارد.

اوباما گفت: با هر معیاری بسنجید، آمریکا جای بهتری شده، و در موقعیت قوی‌تری نسبت به هشت سال پیش قرار دارد.

او از همه آمریکایی‌ها از همه دیدگاه‌ها خواست مسائل را از دید یکدیگر بررسی کنند و تأکید کرد: ما باید به دیگران توجه و گوش کنیم.

رییس‌جمهوری آمریکا در آخرین نطق خود با لحنی خوشبینانه صحبت کرد و گفت که انتقال مسالمت‌آمیز قدرت نقطه درخشان دموکراسی در کشورش است.

وی ادامه داد: دموکراسی ما بدون وجود این احساس که همه از فرصت‌های اقتصادی برخوردارند، کار نخواهد کرد.

اوباما که در سال ۲۰۰۸ با شعار "امید و تغییر" به عنوان اولین رئیس جمهور سیاهپوست آمریکا انتخاب شد، اکنون ۵۵ سال دارد.

دونالد ترامپ که جای اوباما را خواهد گرفت قول داده است بعضی از دستاوردهای اصلی او را باطل کند که قانون اصلاح نظام مراقبت‌های بهداشتی موسوم به اوباماکر در کانون آنهاست.

او روز ۲۰ ژانویه به قدرت خواهد رسید.

تخمین زده می می‌شود که حدود ۱۸ هزار نفر در این مراسم شرکت کرده بودند. او سخنرانی پیروزی ۴ سال پیش مقابل میت رامنی، نامزد جمهوری خواهان را در همین نقطه در شیکاگو ایراد کرده بود.

بلیت‌های این مراسم رایگان توزیع شد اما در ساعات آخر پیش از سخنرانی بلیتی هزار دلار در اینترنت خرید و فروش می‌شد.

میشل اوباما، جو بایدن، معاون اوباما و همسرش در این سخنرانی حضور داشتند.

هواداران اوباما پیش از شروع این سخنرانی به بی بی سی گفتند که منتظرند او به آنها امید دهد و آنها را راهنمایی کند.

ایراد سخنرانی خداحافظی یکی از سنت‌های روسای جمهور آمریکا بوده است.

جورج دبلیو بوش و بیل کلینتون نطق خداحافظی خود را از کاخ سفید ایراد کردند و جورج بوش پدر در آکادمی نظامی وست پوینت نطق کرد.

اوباما درحالی به کار خود پایان می‌دهد که میزان رضایت از او براساس نظرسنجی آسوشیتدپرس- مرکز تحقیقات امور دولتی ان او آر سی ۵۷ درصد است که رقمی شبیه بیل کلینتون هنگام ترک کاخ سفید است.

 

  • بخش‌هایی از سخنرانی رئیس‌جمهور آمریکا به نقل از واشنگتن پست به شرح زیر است:

- نباید بگوییم که ملت ما از ابتدا هیچ اشتباهی نداشته اما ما نشان دادیم که ظرفیت تغییر را داریم و می‌توانیم زندگی افراد را بهتر کنیم. پیشرفت ما دارای فراز و نشیب بوده است، کار دموکراسی همواره دشوار بوده و در مواردی خونریزی‌هایی به دنبال داشته است.

- به ازای هر دو گامی که به سمت جلو حرکت می‌کنیم در مواردی حس می‌کنیم که یک گام به عقب برگشته‌ایم اما جهت حرکت آمریکا در بلندمدت همواره با حرکت به سمت جلو تعریف شده است.

- اگر هشت سال پیش به شما می‌گفتم که آمریکا از رکود خارج خواهد شد، صنایع خودروسازی بهبود خواهد یافت و مشکل اشتغال در کشور حل و فصل خواهد گردید؛ اگر به شما می‌گفتم که فصل جدیدی در روابط خود با کوبا ایجاد خواهیم کرد، برنامه تسلیحات هسته‌ای ایران را بدون شلیک یک گلوله متوقف خواهیم کرد و عامل پشت پرده حملات 11 سپتامبر را از بین خواهیم برد؛ اگر به شما می‌گفتم خواهیم توانست امکان بیمه 20 میلیون آمریکایی دیگر را فراهم آوریم؛ اگر همه اینها را به شما می‌گفتم ممکن بود بگویید که این حرف‌ها بلندپروازانه و دور از ذهن است. اما این کاری بود که ما توانستیم انجام دهیم.

- بر عهده همه ماست که اطمینان حاصل کنیم که دولت می‌تواند به حل و فصل چالش‌های بسیاری که با آن مواجه هستیم، کمک کند. ما همه چیزهایی را که برای این چالش‌ها نیاز داریم در اختیار داریم. در عین حال ما ثروتمندترین و قدرتمندترین کشور روی زمین هستیم.

- خبر خوب این است که اقتصاد ما مسیری رو به رشد را طی می‌کند، حقوق‌ها، درآمدها، ارزش مسکن و حساب‌های بازنشستگی بار دیگر همگی رو به افزایش هستند و فقر رو به کاهش است.

- بدون توجه به کشوری که در آن هستیم باید همگی تلاش بیشتری به عمل آوریم و در عین حال همگی کار خود را با این پیش فرض آغاز کنیم که هر یک از شهروندان آمریکا کشورمان را به همان اندازه‌ای که ما دوست داریم،‌ دوست دارند.

- نظام جهانی نمی‌تواند صرفا بر مبنای قدرت نظامی یا مناسبات ملی باشد بلکه باید بر مبنای اصول حکمرانی قانون، حقوق بشر،‌ آزادی دین و عقیده و تجمع و رسانه‌ آزاد باشد. این نظام اکنون به چالش کشیده شده است که نخستین چالش از جانب روان‌پریشان افراطی است که خود را از جانب اسلام معرفی می‌کنند.

- تهدیدی که هر یک از این افراد برای دموکراسی ما ایجاد می‌کنند فراتر از بمب‌گذاری یا شلیک موشک است. آنها نمودی از واهمه از تغییر هستند و ترس از افرادی که با زبان دیگری سخن می‌گویند و عبادت می‌کنند را بازنمایی می‌کنند.

- به خاطر شجاعت بسیار زیاد مردان و زنان ما در نیروهای نظامی و افسران اطلاعاتی و مجریان قانون و دیپلمات‌هایی که از ارتش حمایت می‌کنند، هیچ سازمان تروریستی نتوانسته حمله‌ای را در هشت سال گذشته در خاک این کشور برنامه ریزی و اجرا کند. با این حال اتفاقاتی که در بوستون، اورلاندو، سن برناردینو و فورتود روی داده یادآور آن است که افراط گرایی تا چه اندازه می‌تواند خطرناک باشد و از همین رو نهادهای ضابط قانون موثرتر و هوشیار تر از گذشته عمل می‌کنند.

- ائتلاف بین‌المللی که ما علیه داعش به راه انداختیم باعث شده که رهبران آنها از بین رفته و سرزمین‌هایی که پیشتر در اختیار داشتند را از دست بدهند. داعش نابود خواهد شد. همه افرادی که آمریکا را تهدید می‌کنند روی آرامش را نخواهند دید.

- ما باید از ارزش‌هایی که هویت ما را تشکیل می‌دهد حفاظت کنیم و از همین روست که من در هشت سال گذشته در راستای مبارزه با تروریسم بر مبنای حقوقی تلاش کردم. از همین روست که ما شکنجه را متوقف کردیم برای بستن گوآنتانامو اقدام نمودیم و در قوانین مربوط به استراق سمع در راستای حفظ حریم شخصی شهروندان، اصلاحات به عمل آوردیم. از همین روست که من مخالف تبعیض علیه مسلمانان آمریکایی هستم که به اندازه ما میهن پرست هستند.

- باید هوشیار باشیم و نترسیم. داعش بر آن خواهد بود که بی‌گناهان را به کام مرگ بکشاند اما آنها نمی‌توانند آمریکا را مغلوب سازند، مگر اینکه ما به قانون اساسی و اصول خود در این نبرد خیانت کنیم.

- رقیبانی نظیر روسیه و چین هرگز نمی‌توانند به پای نفوذ ما در جهان برسند مگر اینکه ما ارزش‌های خود را رها کنیم.

- اگر چیزی نیاز به تغییر و ترمیم دارد باید خود را آماده کنید و دست به سازماندهی بزنید. اگر از مقام‌هایی که انتخاب کردید ناامید هستید، کاغذ بردارید، امضا جمع کنید و خود کاندید شوید.