گروه ناظر حقوق بشر سوریه که تحولات جنگ این کشور را دنبال می کند٬ اعلام کرد که معارضان اندکی پس از اجرایی شدن توافق آتش بس، یکی از مواضع دولت سوریه را در استان حماه هدف قرار دادند و بدین ترتیب در کمتر از دو ساعت از آغاز این توافق، آتش بس را نقض کردند.

این در حالی است که محمد رشید سخنگوی گروه معارض موسوم به جیش النصر مدعی شد که ارتش سوریه با گلوله باران مناطقی در استان ادلب که هم مرز استان حماه است، آتش بس را نقض کرده است.آتش بس جدید و سراسری در سوریه پس از رایزنی های فشرده میان روسیه و ترکیه میان نیروهای دولتی و گروه های معارض منعقد و از نیمه شب گذشته اجرایی شد.

برخی رسانه های عربی منطقه از موارد نقض آتش بس در استان های درعا و قنیطره خبر دادند. با این حال گزارش ها حاکی از توقف درگیری ها در بسیاری از مناطق است.رویترز افزود: این آتش بس که در آخرین روزهای دولت باراک اوباما منعقد شد، نخستین ابتکارعمل دیپلماتیک بین المللی مرتبط با خاورمیانه طی دهها سال گذشته است که بدون حضور آمریکا منعقد می شود.

آمریکا که در مذاکرات مرتبط با این آتش بس به حاشیه رانده شده است، قرار نیست در دور آتی گفت و گوهای صلح سوریه در قزاقستان شرکت کند.مقام های مطلع می گویند، این وضعیت نتیجه ناامیدی ترکیه و روسیه از سیاست های واشنگتن در سوریه است.از سوی دیگر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه از آمادگی طرف های جنگ سوریه برای آغاز مذاکرات صلح که قرار است در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شود، خبر داد. بنا بر اعلام رسانه های دولتی سوریه، مذاکرات یاد شده به زودی آغاز خواهد شد.

پوتین اضافه کرد که معارضان و دولت سوریه چندین سند از جمله توافق آتش بس، تدابیر نظارت بر آن و بیانیه آمادگی مذاکرات صلح را امضا کرده اند.سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه نیز گفت که آمریکا نیز ممکن است پس از روی کار آمدن دولت ترامپ در ۲۰ ژانویه (۱ بهمن) به روند صلح سوریه بپیوندند. وی همچنین از مصر، عربستان، قطر، عراق، اردن و سازمان ملل خواسته است که در این زمینه مشارکت کنند.

به نوشته رویترز، دولت سوریه که اخیرا شهر مهم حلب را درکنترل کامل خود گرفته است، از موضعی قدرتمندتر در این مذاکرات برخوردار خواهد بود. اکنون مخالفان اسد که تلاش می کردند وی را از قدرت برکنار کنند، بیش از هر زمان دیگری در جنگ ۶ ساله سوریه ضعیف به نظر می رسند.

دو آتش بس قبلی سوریه که با میانجیگری آمریکا و روسیه در ماه های فوریه (بهمن/اسفند ۹۴) و سپتامبر (شهریور/مهر۹۵) منعقد و اجرایی شد٬ ظرف چند هفته و پس از اتهام های متقابل دو طرف درگیری های سوریه٬ فروپاشید و درگیری ها شدت یافت.بحران در سوریه در سال ۲۰۱۱ و با حمایت مالی، نظامی و تبلیغاتی غرب و برخی کشورهای منطقه آغاز شد و به کشته شدن صدها هزار و آوارگی حدود نیمی از جمعیت سوریه منجر شده است.