پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- «سردار سرتیپ یدالله جوانی» مشاور عالی نماینده ولی‌فقیه در سپاه پاسداران در گفتگوی اختصاصی با «پارس» در واکاوی تأثیرات آزادسازی حلب بر تحولات سوریه و منطقه گفت:

پارس: آزادسازی حلب به‌عنوان نقطه استراتژیک بحران سوریه چه تأثیراتی بر تحولات این کشور و منطقه خواهد گذاشت؟

آزادسازی حلب را می‌توان مهم‌ترین عملیات ارتش سوریه و جریان مقاومت در سوریه قلمداد کرد. به‌گونه‌ای که این عملیات و آزاد شدن شهر راهبردی و استراتژیک حلب به‌طورکلی معادلات را در عرصه میدانی تغییر داد. آزاد شدن حلب را می‌توان به معنای پایان عمر گروه‌های تروریستی در کشور سوریه قلمداد کرد.

این شکست تنها شکست گروه‌های تروریستی به‌حساب نمی‌آید، بلکه شکست آن جبهه ای است که در طی شش سال گذشته در سوریه بحران‌آفرینی کرده است. هرگاه که ارتش سوریه، نیروهای مردمی و گروه‌های مقاومت به دنبال شکست گروه‌های تروریستی در این منطقه بودند، آن‌ها با فعال شدن خود مانع از شکست سنگین و قطعی گروه‌های تروریستی می شدند.

بعدازاینکه نشانه‌های فروپاشی گروه‌های تروریستی در حلب طی روزهای گذشته آشکار شد، برخی از کشورهای اروپایی ازجمله انگلیسی‌ها به تکاپو افتادند و در نهایت از طریق شورای امنیت به دنبال این بودند که با وضع یک آتش‌بس از شکست گروه‌های تروریستی جلوگیری بکنند. چون آن‌ها به‌خوبی می‌دانستند که شکست این گروه‌ها در حلب و آزاد شدن این شهر مسیر را هموار می‌کند که ارتش سوریه و نیروهای مردمی به همراه متحدان خود به‌سرعت مناطق دیگر سوریه را نیز آزاد کنند. درواقع این آزادی ازیک‌طرف به‌عنوان یک آزادی راهبردی برای گروه‌های مقاومت، ارتش و دولت سوریه محسوب می‌شود و از طرفی یک شکست راهبردی برای جبهه مقابل به شمار می‌آید.

بحران در کشورهای منطقه در ارتباط با یکدیگر است. مسائل عراق، سوریه، یمن، بحرین و لبنان باهم مرتبط هستند. وقتی‌که جریان مقاومت و گروه‌های مردم پایه در جبهه سوریه در برابر گروه‌های تروریستی و حامیان آن‌ها به پیروزی می‌رسند، قطعاً پیروزی در این جبهه تأثیرات خود را بر دیگر جبهه‌ها نیز خواهد گذاشت. در واقع این موضوع دارای معنا و مفهومی است. به‌عبارت‌دیگر روند پیروزی‌های گروه‌ها و جریان مقاومت در کشورهای مختلف شتاب پیدا خواهد کرد و جبهه مقابل با محوریت آمریکایی‌ها، صهیونیست‌ها، وهابیت و آل سعود دیگر قادر نیستند که در مقابل جریان مقاومت ایستادگی کنند و بحران‌آفرینی خود را ادامه دهند.

درواقع این نکته را می‌توان تصریح کرد که آزادسازی حلب نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها در جنگ‌های نیابتی منطقه نیز که اهداف خاصی را دنبال می‌کردند، با یک شکست کاملاً راهبردی مواجه شده‌اند؛ همان‌طور که در لشکرکشی مستقیم نیز با شکست مواجه شدند.

آمریکایی‌ها برای تحقق اهداف خود دست به لشکرکشی مستقیم زدند و به افغانستان و عراق وارد شدند؛ اما ازآنجایی‌که با لشکرکشی مستقیم متحمل خسارت‌های سنگین شدند و به اهداف خود نرسیدند، به سمت جنگ‌های نیابتی رفتند و در برخی مناطق و کشورها این جنگ‌ها را به راه انداختند. آزادسازی حلب نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها در جنگ‌های نیابتی هم کاملاً با شکست مواجه شده‌اند. آثار و پیامدهای این پیروزی راهبردی مقاومت در سوریه در هفته‌ها و ماه‌های آینده بیشتر آشکار خواهد شد.

پارس: آیا حامیان منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای تروریست‌ها به دنبال شکست سنگین آن‌ها در سوریه اقدام جایگزین برای جبران این شکست‌ها انجام خواهند داد؟

قطعاً آن‌ها آرام نخواهند نشست و تلاش می‌کنند که در نقاط دیگر مزاحمت‌ها و مشکلاتی را ایجاد بکنند تا این شکست را به‌نوعی جبران و پیروزی را به کام ملت و ارتش سوریه و جریان مقاومت تلخ کنند. این امر روشن است که به‌هرحال جریان حامی گروه‌های تروریستی و خود این گروه‌ها به این راحتی حاضر نیستند که شکست کامل را بپذیرند و تلاش‌هایی را در این راستا به انجام خواهند رساند؛ اما ماهیت نبرد حلب و فرجام آن نشان می‌دهد که هرگونه تحرکات دیگر در آینده نمی‌تواند مسیر تحولات در منطقه و خصوصاً سوریه را تغییر دهد.

امروز اراده و عزم لازم در مسیر پاک‌سازی کشور سوریه از گروه های تروریستی شکل‌گرفته است. اگر این عزم و اراده به شکل جدی وجود نداشت، قطعاً حلب آزاد نمی‌شد؛ چراکه آن‌ها سرمایه‌گذاری بسیاری در حلب به‌عنوان یک شهر راهبردی کرده بودند. به‌طورقطع تحرکات حامیان تروریست‌ها نمی‌تواند وضعیت را به نفع گروه‌های تروریستی تغییر بدهد؛ چراکه شرایطی پدیدار شده است که در ماه‌های آینده پیروزی‌های بیشتری در جبهه مقاومت سوریه مشاهده و مناطق دیگر تحت اشغال گروه‌های تروریستی با سرعت بیشتری آزاد خواهد شد. 

درواقع می‌توان گفت که حلب کلید حل بحران سوریه بود. آزادسازی این شهر نشان می‌دهد که بحران سوریه به نفع ملت این کشور به‌سرعت رو به پایان است و هرگونه تعرض و اقدامات دیگر حامیان گروهای تروریستی نمی‌تواند وضعیت را به شکل سابق برگرداند.