دریادار حبیب‌الله سیاری با حضور در برنامه «من طهران» شبکه العالم گفت: ناوگان چهل و چهارم ما پس از دریانوردی در خلیج عدن و برقراری امنیت برای کشتی‌های تجاری و نفت‌کش جمهوری اسلامی ایران و کمک به کشتی‌های سایر کشورهای جهان – در صورت نیاز و درخواست – سرانجام سفری به بندر دارالسلام در تانزانیا داشت. در آن بندر هم برنامه‌های پیش‌بینی شده را به خوبی انجام دادند و بعد از آن، عازم بنادر آفریقای جنوبی شدند و پس از حضور در اقیانوس اطلس، مراجعت کردند و اکنون در بندرِ دوربانِ آفریقای جنوبی مستقر هستند و برنامه‌های پیش‌بینی شده را با نیروی دریایی آفریقای جنوبی انجام می‌دهند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی خاطر نشان کرد: حضور در دریاهای آزاد، برای همه نیروهای دریایی کشورهای جهان آزاد است، ما هیچ گاه عنوان نکرده‌ایم که حضورمان در دریاهای آزاد به قصد تجاوز به حقوق و منافع و منابع دیگران است، بلکه بر اساس قوانین و مقررات بین المللی، ما نیز مانند دیگر کشورهای جهان، می‌توانیم در آب‌های آزاد جهان حضور و با کشورهای جهان ارتباط داشته باشیم.

وی افزود: هدف از این ارتباط و حضور، توسعه روابط و دیپلماسی دریایی، رساندن پیام صلح و دوستی، تحکیم روابط با کشورهای دوست و همسایه و در درجه نخست کشورهای حاشیه اقیانوس اطلس است که ما آنها را همسایه می‌شماریم.

سیاری در ادامه گفت: در همین ماه گذشته، ناو ایتالیایی به بندرعباس آمد و همچنین ناو روسی به آب‌های ایران در دریای خزر آمد. این ناوها برای دید و بازدید می‌آیند و ما نیز در ماه گذشته یک ناوگروه به سمت آب‌های آذربایجان در شمال فرستادیم، یک ناوگروه به سمت پاکستان فرستادیم و همین ناوگروهِ ۴۴ ما، به عمان رفت، به صلاله، دارالسلام و به آفریقای جنوبی رفت. قطعاً ناوگروه‌های بعدی هم به کشورهای دیگری چه در جنوب شرق آسیا و چین و چه در قاره آفریقا یا آب‌های مدیترانه رفت و آمد خواهند کرد. هدف از این سفرها نیز توسعه روابط با کشورها، به ویژه کشورهای دوست و همسایه و تحکیم روابط و رساندن پیام صلح و دوستی است.

وی با شاره به توانمندی‌های نیروی دریایی ارتش افزود: شاید برخی تصور کنند که ایران به علت سی و چند سال تحریم از توانمندی نگهداری، تعمیر، بهسازی و نوسازی یگان‌های شناور بزرگ مثل ناوشکن‌ها که بتوانند در اقیانوس‌ها دریانوردی کنند، بهره‌مند نیست ولی ما عملاً داریم می‌گوئیم که این تصور درست نیست.

سیاری خاطرنشان کرد: علی رغم همه محدودیت‌ها و تنگناهایی که تحریم برای ما به وجود آورده است، با خلاقیت و ابتکار، روی پای خود ایستادن و اصل «ما می‌توانیم» امروز ثابت کرده‌ایم که ما ملت توانمند، باهوش و سلحشور هستیم و می‌توانیم تجهیزات مورد نیازمان را به دست خودمان تأمین کنیم. 

وی گفت: دریانوردی ما در دریای آزاد عملاً اقتدار ما را نشان می‌دهد. ما به دنبال ایران هراسی نیستیم بلکه می‌خواهیم ایران‌هراسی را از بین ببریم. همگان بدانند که ما قصد تعرض و تعدی به هیچ کسی را نداریم . آب‌های آزاد دنیا متعلق به همه است و ما هم در آب‌های آزاد حضور داریم و با هدف توسعه دیپلماسی دریایی، حفظ روابط، تحکیم روابط، پیام صلح و دوستی و جلوگیری از ایران‌هراسی در منطقه رفت و آمد می‌کنیم. 

سیاری در پاسخ به این سوال که جمهوری اسلامی ایران چه نقشی در تأمین امنیت خطوط انرژی در منطقه حساس خلیج فارس دارد؟ تصریح کرد: منطقه خلیج فارس، تنگه هرمز، دریای عمان و شمال اقیانوس هند که منتهی به خلیج عدن و باب‌المندب می‌شود، یکی از مناطق مهم جهان محسوب می‌شود چون یک سوم تجارت جهانی در این منطقه صورت می‌گیرد بنابراین از لحاظ اقتصادی برای همه کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای حائز اهمیت است.

وی افزود: ما هم‌اکنون از این توانمندی برخوردار هستیم که نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران توانسته است امنیت را در شرق تنگه هرمز، شمال اقیانوس هند و دریای عمان برقرار کند. شما هم اکنون می‌بینید که امنیت منطقه برای رفت و آمد همان منطقه‌ای است که ما اعلام می‌کنیم امنیتش را برقرار کرده‌ایم و پس از این هم برقرار می‌کنیم زیرا از این توانمندی برخوردار هستیم.

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: علاوه بر این، مگر ما در خلیج عدن امنیت را برای کشتی‌های تجاری و نفتکش‌های کشور خودمان برقرار نکرده‌ایم ؟ مطابق آمار بیش از ۲۵ کشتی متعلق به کشورهای دیگر از ما درخواست کمک کرده‌اند و ما هم کمک کرده‌ایم. بنابراین توانمندی‌های خودمان را به کار گرفته‌ایم و امنیت را در منطقه خودمان که همان خلیج فارس، تنگه هرمز و شمال اقیانوس هند است، حفظ کرده‌ایم و حفظ می‌کنیم بلکه پا را فراتر گذاشته‌ایم و امنیت را در خلیج عدن هم برای خودمان حفظ کرده‌ایم.

سیاری تصریح کرد: منطقه خلیج فارس برای ما و کشورهای همسایه و جهان نیز منطقه مهمی است چون به هر صورت خیلی از کشورهای جهان انرژی مورد نیاز خود را از اینجا تامین می‌کنند ما از اول نیز گفتیم امنیت خلیج فارس را برقرار می‌کنیم ما یعنی نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی این توانمندی رو دارند که امنیت خلیج فارس را برقرار کنند.

فرمانده نیروی دریایی ارتش گفت: از اول هم گفتیم که حضور دیگران برای برقراری امنیت نیاز نیست بلکه این ادعا را داریم که حضور دیگران برای برقراری امنیت موجب ناامنی می‌شود چون منطقه مربوط به آنها نیست، منطقه منطقه ماست خلیج فارس به فرموده فرمانده معظم کل قوا خانه ماست ما امنیت خانه خود را می‌توانیم برقرار کنیم، بنابراین نیازی به وجود دیگران نیست وجود دیگران باعث ناامنی است. نمونه‌هایش نیز مشخص است مگر در شرق و غرب نرفتند امنیت برقرار کنند، نه تنها برقرار نکردند بلکه ناامنی هم به وجود آوردند.

وی افزود: بنابراین بهتر است که آنها بروند در منطقه خودشان امنیت برقرار کنند ما هم می‌توانیم امنیت منطقه خود را برقرار کنیم، این ادعا را در قدیم کردیم و الان امنیت منطقه را برقرار کرده‌ایم و آینده هم می‌توانیم امنیت منطقه را برقرار کنیم.

سیاری خاطرنشان کرد: ما برای ارتقای توانمندی، مثل همه نیروهای مسلح رزمایش‌هایی پیشرو داریم من ابتدای سال هم عنوان کردم ما ۲۵ رزمایش در سطح‌ها و تخصص‌های مختلف در برنامه داریم زیرا نیروی دریایی تخصص‌های مختلفی دارد زیردریایی، سطحی، هوایی، موشکی، پهباد هوادریا، عملیات ویژه تکاوران تیپ‌ها، آمادها، پشتیبانی غواصی‌ها و در کل حدود ۲۵ رزمایش پیش‌بینی کردیم که تاکنون ۱۵ رزمایش انجام شده و ظرف چند روز آینده رزمایش خاص زیردریایی‌های خود را اجرا خواهیم کرد و ان‌شاالله در بهمن ماه نیز رزمایش بزرگ دریایی ولایت ۹۵ در منطقه شمال اقیانوس هند قطعا اجرا کنیم.

وی افزود: هفتم آذر روز نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نام گرفته که به خاطر انجام عملیات مروارید در هفتم آذر سال ۵۹ است. هفت روز از جنگ گذشته بود که نیروی دریایی مقتدرانه توانست نیروی دریایی دشمن بعثی عراق را از بین ببرد و کشور دشمن را محاصره دریایی قرار دهد و بسیار عملیات بزرگ و ارزشمندی اتفاق افتاد. ما هفت آذر را هر ساله گرامی می‌داریم و قطعا هم در مراسم هفتم آذر رونمایی از امکانات و دستاوردهای جدید را خواهیم داشت و روز نهم آذر نیز از تجهیزات جدیدی که در سال جدید به نیروی دریایی اضافه شده رونمایی خواهد شد.