نقش القاعده و حزب بعث در ناآرامیهای کرکوک
یک کارشناس مسائل منطقه و عراق از نقش القاعده و حزب بعث در ناآرامیهای کرکوک و نیز هزینه های مالی گسترده قطر و عربستان برای برهم زدن امنیت عراق خبر داد.
به گزارش پارس ، حسین رویوران کارشناس مسائل خاورمیانه در گفت وگو با فارس اظهار داشت: حوادث الحویجه دارای دو بعد داخلی و منطقه ای است.
وی گفت: در داخل عراق القاعده و حزب بعث به دنبال به هم زدن شرایط امنیتی هستند، در سطح منطقه ای نیز تاثیرگذاری بحران سوریه، ریشه این بحران است.
این کارشناس مسائل منطقه با تاکید بر اینکه شکل گیری ائتلاف بین القاعده سوریه و عراق نمود تاثیرگذاری بحران کنونی در منطقه است، افزود: سیر تحولات نشان می دهد که طرف های خارجی به دنبال سلطه بر عراق با استفاده از استان های سنی نشین هستند.
دولت عراق اوضاع را خوب مدیریت کرد
وی تاکید کرد: دولت عراق در مدیریت بحران خیلی اشتباه نکرده و سه ماه با ملایمت با مخالفان رفتار کرده است و در قبال اقداماتی چون سد معبر، بستن خیابان ها و دیگر مشکلات واکنش نظامی نداشت.
رویوران در ادامه درباره حادثه کرکوک نیز گفت: در الحویجه کرکوک ابتدا تجمع کنندگان به ارتش عراق حمله کردند و تعدادی از آنها را کشتند، دولت عراق پس از این وارد مسئله شد که تحقیقات اولیه هم نشان داده بسیاری از افرادی که در الحویجه تجمع کرده بودند مسلح بودند و تاکنون صد نفر از آنها را بازداشت کردند.
حوادث حویجه از پیش طراحی شده بود
وی افزود: این افراد منطقه « سلیمان بیک» را نیز اشغال کردند و با سلاح وارد ادارات دولتی شدند. این مسئله نشان می دهد که این طرح از پیش برنامه ریزی شده بود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه دولت عراق سعی کرده تا با کمک بزرگان اهل سنت بحران را مدیریت کند، ابراز داشت که متاسفانه هرچه زمان می گذرد نقش القاعده و حزب بعث در این اعتراضات بیشتر می شود و سرانجام کار به جایی رسیده که دولت عراق چاره ای جز برخورد نظامی با اینها پیدا نکرده است.
وی با اعلام اینکه" امروز عراق وضعیت پیچیده ای پیدا کرده به طوری که شکاف ها قومی و مذهبی به شدت فعال شده اند" افزود: دولت مرکزی اکنون با کردستان و مناطق سنی نشین مشکل پیدا کرده، مشکل به زیاده خواهی اقلیت ها بازمی گردد، چرا که هنگام سقوط حکومت صدام حسین به واقع دولت جایگزین دولت شیعی نبود.
سهم خواهی زیاد کُردها و اهل سنت علت اصلی تداوم بحران عراق
این کارشناس گفت: دولت عراق دولتی مشارکتی است که هم شیعیان و هم گروه های کُرد و سنی ها حضور داشتند اینکه کُردها و سنی ها علی رغم حضور متناسب در ساختار حکومتی هنوز به دنبال باج خواهی و سهم بیشتر هستند که این مسئله علت اصلی امتداد بحران است تا زمان که سهم خواهی وجود دارد بحران نیز استمرار پیدا می کند.
وی گفت: مدیریت بحران باید به گونه ای باشد که وحدت عراق حفظ شود و جنگ به وقوع نپیوندد، دولت عراق باید در عین حال نیروهای القاعده را مهار کند.
حسین رویوران با بیان اینکه القاعده حضور پررنگی در شرق سوریه و غرب عراق دارد، اظهار داشت که وجود القاعده در دو سوی مرز خطر آفرین است و اصلی ترین تاثیر بحران سوریه بر عراق همین مسئله است.
هزینه مالی قطر و عربستان برای برهم زدن امنیت عراق
وی افزود: حمایت ترکیه، قطر و عربستان از مخالفان مسلح سوریه عملاً در عراق تاثیر منفی داشته که به طور غیر مستقیم حمایت از القاعده عراق است. امروز قطر و عربستان در عراق هزینه می کنند چراکه نظام موجود در این کشور را قبول ندارند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به نقش این کشورها در سازماندهی حوادث عراق، اظهار داشت که قطری ها ۵۰میلیون دلار برای تجمع کنندگان در الانبار عراق هزینه کرده، برخورد قطر و عربستان در تقویت شکاف مذهبی در سطح منطقه بین شیعیان و اهل تسنن به طور مستقیم به عراق نمود دارد.
نقش آمریکا در تحولات عراق
وی در پایان درباره نقش کاخ سفید در ناآرامی های اخیر گفت: آمریکایی ها تاکنون اظهار نظری نداشتند و حتی سفیرشان در بغداد در مواقعی نقش میانجی را ایفا می کند اما « آیا آمریکا در مشکلات عراق نقش دارد، یا خیر» به نظر من آمریکا در وهله اول چون حامی مخالفان سوریه است پس نقش غیرمستقیم در خشونت های غرب عراق دارد؛ در وهله دوم کاخ سفید اصلی ترین حامی اختلافات مذهبی در منطقه است تا از این طریق تضادها از مردم منطقه با اسرائیل به تضاد اهل تسنن با شیعیان مبدل شود.
رویوران تصریح کرد که هدف آمریکا این است ایران یک هدف برای متحد کردن کشورهای عربی شود تا از این طریق رژیم صهیونیستی از دشمنی ها نجات یابد که این مورد نشان از نقش واقعی آمریکا در مسئله عراق دارد.
ارسال نظر