منوچهر متکی در تبریز:
هاشمی و خاتمی را فتنهگر نمیدانم
عضو ائتلاف اکثریت اصولگرایان با اعلام اینکه نتیجه نهایی ائتلاف تا ۱۵ اردیبهشت مشخص خواهد شد، تاکید کرد: به انتخابات وارد نشدهام که به نفع کسی کنار بکشم.
به گزارش پارس به نقل از پانا، منوچهر متکی در جمع دانشجویان دانشگاه پیام نور تبریز در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان درباره عزل خود از سمت وزارت خارجه، با بیان اینکه" بعد از عزل من در سنگال به تعبیر برخی، اصطلاح سنگالیزاسیون وارد ادبیات سیاسی کشور شده است" ، افزود: عذر اخلاقی غیر شخصی دارم که مادامی که احمدی نژاد در پست ریاست جمهوری است، درباره این مساله پاسخی ندهم.
متکی یادآور شد: سالها سفیر کشور و معاون وزیر خارجه بودم و بهتر می دانم با موضوعات باید چگونه برخورد کنم. ملاقات شب سفر و حوادث بعد از آن، حرفهای قابل توجهی دارد، ولی نمی خواهم در این خصوص در آستانه انتخابات اظهارنظر کنم.
وی با تاکید بر اینکه" تصحیح برخی روندها، ملاطفت صمیمانه نسبت به موضوعات و واقع بینی نسبت به شرایط، کمک می کند تا مدت باقی مانده کار دولت را در جهت منافع مردم باشیم" ، تصریح کرد: تنش زایی در کشور پاسخ مثبتی نمی دهد. وقتی دو قوه با هم جدال می کنند، اولین اتفاق این است که اعتماد مردم نسبت به این جایگاه ها تضعیف می شود.
این عضو ائتلاف اکثریت اصولگرایان درباره ارزیابی خود از خدمات دولتهای هاشمی، خاتمی و احمدی نژاد نیز گفت: مقام معظم رهبری تاکید دارند که نکات قوت دولتهای قبلی با پرهیز از نکات ضعف آنها مورد ارزیابی قرار گیرد. دولت خاتمی در شرایطی که مطالبات سیاسی مردم و بویژه جوانان و نخبگان که در پایان دولت هاشمی در حاشیه مانده بود، با شعار توسعه سیاسی وارد عرصه شد و به همین دلیل مورد اقبال عموم قرار گرفت.
وی با بیان اینکه" خاتمی در حوزه مطالبات سیاسی کارنامه خوبی داشت" ، افزود: در راستای شعار توسعه سیاسی، جامعه بالندگی خوبی پیدا کرد. بزرگترین ضعف خاتمی و دولت اصلاحات نیز قرائت های متفاوت از دین و اسلام و ورود به عرصه هایی است که جزو وظایف دولت در قانون اساسی نبود. متاسفانه این قرائت های متفاوت از دین، مشکل و ضعف این دولت نیز هست.
متکی با بیان اینکه" ریاست جمهوری جایگاهی استراتژیک در امر کشورداری دارد و دولت مکلف به رفع مشکلات مردم است" ، درباره دولت هاشمی نیز" با بیان اینکه خدمات وی در سازندگی قابل توجه بود بطوری که، قریب به ۵۰ میلیارد دلار ظرفیت سازی کرد" ، گفت: عدم مراقبت نسبت به بعضی از اعضای خانواده و جهت گیری های اقتصادی و مدل توسعه اقتصادی که با عدالت همراه نبود، ضعف آن دولت محسوب می شود.
وی همچنین در ارزیابی خود از عملکرد هاشمی و خاتمی بعد از سال ۸۸ اظهار کرد: هرچند تعریف فتنه گر را مربوط به این آقایان نمی دانم، اما عملکرد جدی قابل دفاعی نیز ندارند.
این فعال سیاسی در ادامه درباره نقش دولت در اقتصاد نیز با بیان اینکه" مدیریت دولتی برای اقتصاد زیان ده است" ، تاکید کرد: دولت تاجر، صنعتکار و کشاورز خوبی نیست. کل سهم بخش خصوصی در اقتصاد بعلاوه تعاونی ها حدود ۲۰ درصد است و مابقی در دست دولت و شبه دولتی هاست که این امر برای تعالی اقتصاد کشور مضر است.
در بخشی از این جلسه پرسش و پاسخ، یکی از دانشجویان با انتقاد از وضعیت فرهنگی کشور، از متکی درباره برنامه های فرهنگی دولت احتمالی وی سوال کرد که متکی گفت: فقط در صدور انقلاب حرف داریم ولی در حفظ آن چیزی برای گفتن نداریم. رهبری در جلسه با دولت تاکید کردند که فرهنگ مظلوم واقع شده است و سال بعد اعتبارات خوبی در نظر گرفته شد. بی توجهی به برنامه های فرهنگی از دغدغه های اصلی جامعه است. اگر اقتصاددانان و سیاسیون کشور به زیربنا یا همان مقوله فرهنگی توجه نکنند کارشان سامان پیدا نمی کند.
وزیر خارجه پیشین کشور با تاکید بر اینکه" فرهنگ از آن یک عده خاص نیست و حفظ انقلاب بعنوان یک مقوله فرهنگی باید بواسطه مردم صورت گیرد" ، گفت: انقلاب اسلامی ایران در بهمن ۵۷ پیروز شد، چراکه به یک پروژه ملی تبدیل شده بود و تفاوت ۱۵ خرداد سال ۴۲ و ۲۲ بهمن ۵۷ در این است که در سال ۵۷ همه وارد شدند. در ۱۵ خرداد هدف و رهبری وجود داشت، اما پایه سوم که مردم بودند، در میدان حضور نداشتند و آگاهی بخشی بود که موجب شد همه وارد قیام شوند.
وی با بیان اینکه" بعد از انقلاب، امام خمینی (ره) و امروز مقام معظم رهبری به حضور مردمی توجه دارند" ، یادآور شد: متاسفانه برنامه ریزی های ما چندان در این عرصه متمرکز نیست. هنر نظام باید این باشد که مردم در صحنه حضور داشته باشند، اگر جوانان در طرح مشکلات مشارکت نداشته باشند در حل آن نیز مشارکت نخواهند داشت.
متکی در ادامه درباره وضعیت اقتصادی شخصی خود گفت: در تمام این سالها یک متر زمین دولتی و آپارتمان دولتی نگرفته ام، با اینکه معتقدم باید از کارهای اقتصادی دفاع کرد، با این حال یک ریال کار اقتصادی شخصی نکرده ام. در زندگی خانوادگی نیازهای خودمان را گسترده تعریف نکردیم که مجبور شویم دست خود را در برابر دیگران دراز کنیم. من وامدار هیچ کس نیستم و رودربایستی با هیچ کس ندارم.
وی با بیان اینکه" معتقدم دولت باید فراحزبی باشد ولی با این حال ضدحزبی هم نباشد" ، افزود: با این وجود، هیچگونه گره خوردگی حزبی ندارم. هم اکنون با بررسی هایی که انجام داده ام، شرایط کشور را جدی می دانم و در برابر مشکلاتی که در کشور مانده است، مقاومت خواهم کرد.
متکی در برابر پرسشی درباره راهکارهای دولت احتمالی خود برای رفع مشکلات اقتصادی از جمله گرانی و تورم، گفتد: نامگذاری سالهای اخیر با محوریت اقتصادی، نشانگر آن است که اولا مسائل اقتصادی کشور مهم است و قابل توجه و ثانیا در مسائل اقتصادی کشور مشکل وجود دارد و رفع آن نیازمند عزم جدی است و مجموعه این دو نگاه در یک فرایند حماسه اقتصادی جای می گیرد.
وی با بیان اینکه" بیکاری، گرانی و تورم از مشکلات اصلی است که مردم با تمام وجود لمس می کنند" ، بر لزوم ارزیابی صحیح عملکرد دولت فعلی با دیدی منصفانه تاکید کرد و گفت: هرچند دولت نهم و دهم در حوزه عمرانی و زیرساختها، توسعه جاده سازی، تولید انرژی و ساخت نیروگاهها کارنامه درخشانی دارد اما نباید از این مهم نیز غافل شد که تصمیم سازی ها و برنامه ریزی های اقتصادی کلان کشور نیز از حوزه هایی است که در کنار ساخت نیروگاه، برای ارتقای درآمد ملی و بنیه اقتصادی کشور مورد نیاز است.
این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه" اقتصاد یک علم و تخصص و مدیریت اقتصادی یک تجربه بشری است" ، اظهار کرد: برای حل مشکلات اقتصادی مفاهیم تولید، توزیع، تورم، نرخ بیکاری، سود بانکی، نرخ برابری ارز نیز از مولفه هایی هستند که مجموعه اقتصاد کشور را تشکیل می دهند و تصمیم گیری ها در این حوزه باید با مطالعه باشد.
وی از تولید به عنوان شاه کلید تحول اقتصادی، درآمد ملی، افزایش درآمد سرانه ملت و ارتقای جایگاه خانواده ها یاد کرد و افزود: با در نظر گرفتن مقررات، سیستم بانکی، بروکراسی اداری، محاکم قضایی اصلا حمایت از تولید صورت نمی گیرد و تعطیلی کارخانه ها نمونه بارزی است از اینکه تولید در اولویتهای ما قرار نگرفته است. راهگشای مشکلات اقتصادی، توجه به تولید، از بین بردن همه موانع تولید و ایجاد تشویق هاست.
متکی در پاسخ به پرسش یکی از دانشجویان درباره لزوم بهره مندی از متخصصان در اداره کشور گفت: هیچ رییس جمهوری پیدا نمی شود که همه موضوعات را بداند، چراکه امروز زمان تخصص ها و ریزتخصص هاست. استفاده از تخصص یک امر ضروری است و اینکه رییس جمهور کارشناس ارشد باشد، امکان ندارد و باید از متخصصان در هر رشته استفاده کند.
این نامزدی احتمالی ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که" آیا به نفع لاریجانی کناره گیری خواهد کرد یا نه؟ " گفت: به انتخابات وارد نشده ام که به نفع کسی کنار بکشم.
متکی با بیان اینکه" در حوزه مسائل اقتصادی از مهر ماه سال گذشته با دعوت و تشکیل تیمی از اساتید دانشگاهی رصد مسائل، آسیب شناسی شرایط و راهکارهای برون رفت، از این شرایط را آغاز کرده است" ، افزود: رییس جمهور باید به مدیریت و جهت گیری های کلان در هر حوزه ای اشراف داشته باشد.
وزیر خارجه پیشین کشور یادآور شد: شرایط کشور را جدی می دانم و به همین دلیلی بعد از یک و نیم سال تحقیق و بررسی از اوضاع کشور، از دو ماه قبل وارد عرصه شدم و مادامی که حس حمایت از مردم در انتخابات را داشته باشم، علی القاعده تا پایان در این عرصه خواهم بود. بنابراین نه تنها لاریجانی، بلکه هر اسم دیگری باشد، بنای کناره گیری به نفع هیچ کس را ندارم.
وی با اشاره به تعریف یک ساز و کار منطقی در گروه ائتلافی پنج نفره اصولگرایان گفت: در یک ائتلاف بر اساس مقبولیت و بررسی های علمی هرکس برتری دارد، در ائتلاف خواهد ماند و نتیجه نهایی ائتلاف تا ۱۵ اردیبهشت مشخص خواهد شد. برای این منظور، نظرسنجی میدانی شروع شده است و باید بر اساس نگاه قطعی و حمایت مردم، ادامه تصمیم خود را داشته باشم و بر این نظر خواهم ماند.
ارسال نظر