پشت پرده تغییر ناگهانی نجفی
شواهد منتشره نشان از آن دارد که معرفی نشدن نجفی تصمیم ناگهانی بوده است که برای اثبات این ادعا میتوان به جلسه صبح دیروز سخنگوی دولت با اعضای فراکسیون امید اشاره کرد.
روزنامه های آفتاب یزد و آرمان در گزارش هایی به بررسی و گمانه زنی پیرامون پشت پرده تغییر ناگهانی محمد علی نجفی از لیست اعلامی رئیس جمهور پرداخته است. این روزنامه در مطلبی با عنوان «ساعت ۷:۳۰ چه کسی تلفن زد؟» احتمالاتی را پیرامون تماسی که منجر به این تغییر شده بررسی کرده است و احتمال ورود یک نهادفرادولتی را در این ماجرا داده است. روزنامه آرمان نیز در گزارش خود می نویسد:
«روز گذشته رئیسجمهور، سید رضا صالحی امیری، مسعود سلطانی فر و فخرالدین احمدی دانش آشتیانی را برای تصدی وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان و آموزش و پرورش به مجلس معرفی کرد. متن نامه حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی به علی لاریجانی رئیس مجلس برای معرفی وزیران پیشنهادی، به این شرح است: «جناب آقای دکتر علی لاریجانی، ریاست محترم مجلس شورای اسلامی؛ با سلام. احتراما در اجرای اصل ۱۳۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، شرح حال و برنامه جناب آقایان دکتر سید رضا صالحی امیری، مسعود سلطانی فر و دکتر فخرالدین احمدی دانش آشتیانی برای اخذ رای اعتماد به ترتیب جهت وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی، ورزش و جوانان و آموزش و پرورش به مجلس شورای اسلامی معرفی میگردد.»
چرا نجفی نبود؟
از میان گزینههای معرفی شده، آنچه سبب تعجب برخی شد، نبود نام محمد علی نجفی در لیست معرفی رئیسجمهور بود. ایسنا صبح دیروز نوشت:«یک منبع آگاه در دولت از انصراف محمدعلی نجفی برای معرفی به مجلس جهت کسب رای به عنوان وزیر خبر داد.» حذف نام نجفی از لیست وزرای پیشنهادی تصمیمی نبود که پیش از روز یکشنبه اخذ شده باشد و شواهد منتشره نشان از آن دارد که معرفی نشدن نجفی تصمیم ناگهانی بوده است که برای اثبات این ادعا میتوان به جلسه صبح دیروز سخنگوی دولت با اعضای فراکسیون امید اشاره کرد. محمدباقر نوبخت در جلسه صبح دیروز مجمع عمومی فراکسیون امید از انتخاب نجفی، سلطانیفر و صالحی امیری به عنوان وزرای پیشنهادی آموزش و پرورش و ورزش و ارشاد خبر داده بود اما ساعتی بعد دولت، دانش آشتیانی، سلطانیفر و صالحی امیری را به مجلس معرفی کرد. بر همین اساس بود که سخنگوی فراکسیون امید مجلس با بیان اینکه دولت باید دلیل تغییر وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش را اعلام کند، گفت که تا ساعت ۷:۳۰صبح دیروز (یکشنبه) قرار بود نجفی به عنوان وزیر پیشنهادی معرفی شود. به گفته بهرام پارسایی تا ساعت ۷:۳۰ صبح دیروز که فراکسیون امید جلسهای با دولت داشت، آقای نجفی به عنوان گزینه پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت آموزش و پرورش معرفی شد، اما اینکه ظرف مدت کمی گزینه پیشنهادی دولت عوض شده، موضوعی است که سخنگوی دولت باید درباره آن صحبت کند. وی افزود: برداشت من این است که دلیل تغییر گزینه پیشنهادی دولت برای وزارت آموزش و پرورش انصراف آقای نجفی نبوده و بعید است که ایشان به خواست فرهنگیان جواب رد داده باشد. سخنگوی فراکسیون امید تاکید کرد:«اینکه برای معرفی آقای نجفی فشاری از بیرون وجود داشته یا هر عامل دیگری باعث تغییر این گزینه شده، موضوعی است که نمیتوان درباره آن قضاوت کرد و دوستان و دولت باید دلیل آن را اعلام کنند.» البته به غیر از اظهارات نوبخت و سخنگوی فراکسیون امید در روز یکشنبه باید به آنچه توجه کرد که نجفی در روز شنبه بیان کرده بود. او در آن روز از تایید معرفی خود به عنوان وزیر جدید آموزش و پرورش خبر داد و به ایسکانیوز گفته بود: «درحال تدوین برنامه هستم تا روز یکشنبه این برنامه را به دولت ارائه دهم.»
اطلاع رئیسجمهور از فشارها؟
اکنون باید درباره اظهارات سخنگوی فراکسیون امید مبنی بر فشار از بیرون برای معرفی نکردن گمانههایی را مطرح کرد. نخست اینکه این فشارهای مورد ادعای بهرام پارسایی پس از ساعت ۷ و ۳۰ دقیقه بوده است، یعنی در زمانی که رئیسجمهور در اراک خود را آماده سخنرانی در جمع مردم این شهر میکرد. بنابراین شاید اتفاق یا خبری در آن ساعات به اطلاع رئیسجمهور رسیده که فرصت تصمیمگیری کافی وجود نداشته و او با معرفی دانش آشتیانی مانع ایجاد چالشی میان دولت و مجلس در غیاب خود شده است. هر چند اظهارات روز شنبه روحانی را میتوان به نوعی نشانه فشارها بر دولت دانست و روحانی درآن روز که گفت:«برخی رسانههای بیاخلاق به دولت فشار میآورند که چرا وزرا را عوض نمیکنند و زمانیکه دولت بنا به صلاحدید تصمیم به تغییری میگیرد، میگویند چرا وزرا را عوض میکنند و باید بگویم طبیعی است که در راه خدمت گاهی نیاز به تثبیت مدیر و گاهی نیاز به تغییر مدیر است.»، شاید به طور غیر مستقیم به این فشارها اشاره داشته است و البته آنچه درروز یکشنبه از سوی مخالفان دولت در مجلس بیان میشود، مانند اظهارات نقوی حسینی نماینده ورامین که در تذکری خطاب به رئیسجمهور درباره تغییرات کابینه گفت:«این تغییرات با رویکرد سیاسی چه مشکلی از کشور را حل میکند؟ تغییرات کابینه باید برای رفع معیشت، اشتغال، خروج از رکود و رفع بیکاری باشد که در این صورت نمایندگان مجلس استقبال میکنند ولی این تغییرات سیاسی و انتخاباتی است.»
رسانههای مخالف دولت چه نقشی داشتند؟
از سوی دیگر باید به فشار رسانههای مخالف دولت توجه داشت. تسنیم صبح یکشنبه و پیش از معرفی وزرای پیشنهادی به پارلمان در گزارشی نوشت:«نجفی درحالی به عنوان گزینه وزارت آموزش و پرورش به مجلس معرفی میشود که رئیس ستاد انتخابات رئیسجمهور در سال آینده خواهد بود.» و درادامه همین گزارش به اظهارات سیاسیون اصلاحطلب درباره ستادانتخاباتی روحانی پرداخت که آنها نجفی را گزینه مناسبی برای ریاست این ستاد دانستندو درنهایت اینگونه اقدام به تخریب علنی نجفی کرد:«نجفی البته در دولت یازدهم به مرد استعفا شناخته میشود، در هر ۱۲۴ روز یک استعفا را در کارنامه خود دارد و در ابتدای دولت یازدهم آنگونه که اشاره شد، به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به مجلس نهم معرفی و با ۱۴۲ رای موافق، ۱۳۳ رای مخالف و ۹ رای ممتنع از مجموع ۲۸۴ تنها با اختلاف یک رای از راهیابی به جمع وزرای کابینه روحانی بازماند. از مهمترین دلایلی که وکلای ملت در جلسه ۲۲ مرداد سال ۹۲ به نجفی رای اعتماد ندادند، برخی اظهارات ضد و نقیض وی درباره فتنه سال ۸۸ بود که در مهمترین موارد میتوان به امضای نامهای در حمایت از سران فتنه اشاره کرد.»
به نظر می رسد روزنامه های زنجیره ای اصلاح طلب تلاش دارند تا تغییر در تصمیم روحانی را به نهادهای حاکمیتی منتسب نمایند و رئیس جمهور را تحت فشار منتقدین دولت نشان دهند.
ارسال نظر