به گزارش پارس به نقل از فارس، « برای خاندان « علی عبدالله صالح» در روند سیاسی یمن چه چیزی باقی مانده است؟ » این سوالی است که پایگاه خبری « الجزیره» در گزارشی تحلیلی به بررسی آن پرداخته است.

بر اساس این گزارش، بسیاری از ناظران و کارشناسان امور یمن بر این باورند که فرصت های فعالیت سیاسی در مرحله آینده در این کشور برای صالح و اعضای خانواده اش بسیار ضعیف است به ویژه که اکثر مراکز قدرت و نفوذ تحت سیطره این افراد، از چنگشان در آمده است.

تحلیل گران سیاسی بر این باورند که تصمیم های اخیر « عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور کنونی یمن در چارچوب بازسازی ساختار ارتش و برکناری « احمد» پسر ارشد صالح از فرماندهی گارد ریاست جمهوری به موجب همین تصمیمات، آخرین برگه قدرت و نفوذ سیاسی اعضای خانواده صالح را بر باد داد.

ضعیف ترین گزینه

« علی الجرادی» نویسنده و تحلیل گر سیاسی عرب در این باره می گوید: تنها گزینه و ضعیف ترین گزینه فراروی صالح، پس از آنکه اعضای خانواده اش از پست های نظامی امنیتی یمن دور نگه داشته شدند، حزب کنگره ملی است که هنوز ریاست آن را بر عهده دارد. هرچند که میان صالح و هادی که معاون اولش در این حزب به شمار می رود، رقابت و درگیری است.

جرادی در گفت وگو با الجزیره پیش بینی می کند که درگیری و قطب بندی در حزب کنگره ملی، بالا بگیرد و تلاش شود تا صالح از ریاست آن کنار گذاشته شود. ضمن اینکه بعید به نظر می رسد صالح و اعضای خانواده اش بتوانند مراکز نفوذ جدیدی را برای خود در روند سیاسی یمن ایجاد کنند.

وی افزود: تنها راه موجود برای این خانواده، هزینه پول های زیاد برای ایجاد تنش و ناآرامی در کشور به کمک رسانه ها، روی آوردن به ائتلاف های مدنی و تقویت رابطه با جریان « حوثی» و جدایی طلبان یمن است.

اما « نبیل الصوفی» روزنامه نگار نزدیک به صالح مخالف این نظر جرادی است و بر بقای صالح در پست ریاست حزب کنگره ملی و ایفای نقش او به واسطه همین پست در روند سیاسی یمن تاکید می کند و می گوید که دو تن از نزدیکان صالح به زودی به جایگاهی سیاسی در یمن دست می یابند!

وی پیش بینی می کند که صالح حتی بعد از انتخابات آینده یمن نیز همچنان در ریاست حزب باقی بماند و سایر اعضای عشیره اش از قبیله « سنحان» تا مدتی خود را عقب نگه می دارند تا اقدامات موجود برای کنار گذاشتنشان متوقف شود.

این روزنامه نگار افزود: برای دو شخصیت از اعضای خانواده کوچک صالح انتظار می رود که نقش سیاسی ایفا کنند. یکی « احمد» پسر صالح و دیگری « یحیی» برادرزاده صالح که در آرزوی ایفای نقش در حزب عمویش است.

صوفی می گوید: من معتقدم که « احمد» مدتی خود را آفتابی نخواهد کرد تا چهره واقعی و سیاسی « عبدربه منصور هادی» که به نظر می رسد خود را وارث کامل رژیم سابق می داند، شناخته شود.

سفر صالح به عربستان

اما منابع آگاه رسانه ای می گویند: صالح که برای درمان به عربستان سفر کرده، مدت زیادی در این کشور خواهد ماند زیرا خروجش از کشور شرط اساسی اعمال قانون مصونیت درباره او بود.

روزنامه « مارب پرس» دوشنبه پیش به نقل از منابع موثق و نزدیک به خاندان صالح نوشت که دیکتاتور سابق یمن با تمام اعضای خانواده اش به استثنای « احمد» به عربستان عزیمت کرده است و پسر ارشدش را که در حال حاضر ریاست یک موسسه خیریه متعلق به صالح را بر عهده دارد در یمن گذاشته است.

این روزنامه نوشت: اقدامات و تحرکاتی در داخل حزب کنگره ملی در جریان است تا صالح در مرحله آینده به روند سیاسی یمن بازگردد و « احمد» نیز قرار است خود را برای دبیرکلی حزب پدرش نامزد کند.

از سوی دیگر « منیر الماوری» فرمانده انقلاب جوانان و عضو کنفرانس گفت وگوی فراگیر ملی یمن می گوید که درهای فعالیت سیاسی برای تمام اعضای خانواده صالح باز است اما مشکل اینجاست که برخی از این افراد هیچ فرقی میان فعالیت سیاسی و اقدامات مجرمانه قائل نیستند و همچنان اشتباه های گذشته را تکرار می کنند.

وی افزود: مصونیت قضایی که به صالح و اعضای خانواده اش داده شد، برای هر زمان و مکانی نیست و مشمول اقدامات کنونی و آینده آنها نمی شود.

ماوری تصریح کرد: اقدام صالح و بستگانش در هزینه کردن اموالشان علیه خواست ملت یمن، یک خطر بزرگ است و آنها باید بدانند که با این کارشان، با آتش بازی می کنند و جنایاتی که مرتکب شده اند، آنها را به پای میزهای محاکمه داخلی و خارجی خواهد کشاند و سرنوشت شومی خواهند داشت که باید از آن پرهیز کنند.