علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی با حضور در نشست کمیسیون تلفیق رسیدگی به برنامه ششم توسعه کشور، اظهار کرد: ابتدا از همکاران نماینده که این مسئولیت سنگین رسیدگی به برنامه ششم توسعه را در حال انجام هستند تشکر می‌کنم.

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: تنظیم برنامه ششم توسعه از کارهای اساسی مجلس محسوب می‌شود و یک قانون مادر برای کشور است، هر چه دقت نظر در این رابطه اعمال شود برای کشور بسیار مهم بوده و توصیه می‌کنم تمام اعضای کمیسیون تلفیق با جدیت و شادابی در جلسات کمیسیون حضور داشته باشند.

لاریجانی تصریح کرد: در خصوص برنامه ششم توسعه باید برنامه ریزیها واقع بینانه و عاقلانه باشد و در این رابطه با کمیسیونهای تخصصی مجلس هماهنگی‌ها انجام شود، از نظر آئین‌نامه داخلی مجلس 3 هفته کاری کمیسیون تلفیق زمان دارد که گزارش خود را آماده کند، البته حسب ضرورت هیئت رئیسه می تواند این زمان را به مدت دو برابر افزایش دهد در هر صورت تا 15 مهرماه باید گزارش ارائه شود و با توجه به اینکه حداقل در صحن علنی نیز تصویب برنامه توسعه به 15 روز زمان نیاز دارد که باید زمان بررسی شورای نگهبان به این موضوع اضافه کرد.

وی افزود: اگر برنامه ششم توسعه تا نیمه دوم آبان ماه آماده شود و به دست دولت برسد دولت نیز می تواند براساس قانون برنامه لایحه بودجه را ارائه دهد. اشکالات شکلی در لایحه برنامه توسعه وجود دارد که مقرر شده حل شود.

رئیس قوه مقننه عنوان کرد: سیاستهای مقام معظم رهبری در خصوص برنامه ششم توسعه باید مبنا قرار داده شود که این سیاستها دارای 80 ماده است البته بعضی از مواد برنامه ششم توسعه در قانون دائمی لحاظ شده است و نیازی نیست به ازای هر بند به طور مثال 4 ماده اضافه شود .

وی در ادامه گفت: باید بخشهای ضروری به لایحه برنامه توسعه اضافه شود، البته بندهایی باید به لایحه الحاق که کارایی داشته باشد و نکته بسیار مهم لحاظ سیاستهای اقتصاد مقاومتی در برنامه ششم توسعه است که باید مبنای اصلی کار قرار داده شود.

لاریجانی اظهار کرد: در بحث حمایت از سرمایه گذاری‌ها رتبه ایران در بین 187 کشور 172 می‌باشد و آمارها مانند این بیانگر این است که اقتصاد کشور نیازمند جراحیهای اصولی است و اینکه باید راه برای تولید هموار شود و باید این موضوعات و آمارها در تدوین برنامه ششم لحاظ شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: سهم تسهیلات بخشهای تولیدی تحت الشعاع بخش خدمات است و وزرای صنعت و جهاد کشاورزی گلایه‌هایی در این رابطه دارند که باید در برنامه ششم توسعه به آن توجه شود.

وی با تأکید بر لزوم مرتبط کردن بخش صنعت و دانشگاه، گفت: اغلب دانشگاههای خارجی با پول پژوهش اداره می‌شوند، اما در ایران به دلیل درآمدهای نفتی منابع مالی هم به پژوهش و به صنعت اختصاص داده می شود، این در حالی است که باید در برنامه ششم توسعه مکانیزمی‌باشد که دانشگاههایی که در بخش پژوهشی عملکرد موفقی دارند باید بودجه بیشتری ارائه داد.

 لاریجانی افزود: 70 درصد جمعیت کشور شهری و تنها 30 درصد در روستاها زندگی می‌کنند، این در حالی است که متوسط جهانی در 15 سال آینده این اعداد را لحاظ کرده و نباید فراموش کرد خالی شدن روستاها از علل رشد حاشیه نشینی است که این مشکلات اجتماعی خاص خود را به دنبال دارد.

وی تصریح کرد: باید اقتصاد روستاها پایدار شود و در روستاها و در کنار کار کشاورزی به بخش صنعت  نیز توجه شود و در این رابطه بندهایی در برنامه ششم توسعه لحاظ شود تا چرخه اقتصادی روستاها تقویت شود.

رئیس قوه مقننه افزود: مقام معظم رهبری روی موضوع کاهش بودجه جاری تأکید دارند، بنابراین باید بودجه جاری کشور کاهش یابد و به طور مثال باید شرایطی فراهم شود که بخشی از مدارس بتوانند خود را اداره کنند.

وی با اشاره به کمبود منابع مالی برای اجرای پروژه های عمرانی، گفت: باید طرحهای عمرانی نیز واگذار شود تا زمینه برای توسعه فراهم شود و نباید فراموش کرد بخش خصوصی آمادگی انجام این مهم را دارد. البته باید دستور العمل ها و سازوکارهای قانونی نوشته شود تا مدیران بتوانند این مهم را انجام دهند و نباید فراموش کرد باید 800 هزار میلیارد تومان نقدینگی در جامعه مورد استفاده قرار بگیرد.

رئیس مجلس با بیان اینکه باید از خام فروشی جلوگیری شود، افزود: باید سرمایه گذاری‌هایی در زمینه اکتشاف، تولید و بهره برداری نفت وگاز انجام شود و برنامه برای اضافه شدن یک میلیون بشکه نفت به تولید نیز لحاظ شود البته برای انجام این مهم نیاز به سرمایه گذاری در کشور است.

وی عنوان کرد: وضعیت صندوقهای بازنشستگی بحران زا است و باید در برنامه ششم توسعه به این موضوعات و همچنین موضوع بدهی دولت، رسیدگی کرد به طور مثال در حال حاضر سازمان تأمین اجتماعی از دولت طلب دارد البته در این رابطه راهکارهایی وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد.

 لاریجانی افزود: در خصوص بدهی‌ها باید حرف روشنی زده شود و دولت مکلف شود که این موضوع را حل کند، باید ستادی در این رابطه ایجاد شود.

رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متأسفانه تعداد صندوقهای بازنشستگی کشوری و لشکری در کشور زیاد است و این صندوقها غالبا از بودجه جاری کشور استفاده می کنند بنابراین باید ستادی ایجاد شود که امکان سرمایه گذاری برای آنها فراهم شود تا ظرف مدت 10 تا 15 سال روی پای خود بایستند در غیر این صورت از لحاظ بودجه جاری این حجم بودجه برای کشور قابل تحمل نیست.

وی گفت: برنامه توسعه باید واقعی دیده شود در بررسی برنامه‌های مختلف، معمولا زیر 50 درصد برنامه‌های ما عملیاتی شده که این خوب نیست و این نشان می‌دهد که موضوعات خوبی در برنامه نوشته می‌شود، ولی در عمل اجرا نمی‌شود.

 لاریجانی افزود: سیستم کنترل سالانه برنامه را وجود ندارد و من پیشنهاد می‌کنم در این برنامه آورده شود تا مشخص گردد دولت هر سال در برنامه چه میزان جلو رفته و چه میزان ناموفق بوده است.

رئیس قوه مقننه اظهار کرد: دولت باید بودجه عملیاتی ارائه دهد، اگر بودجه عملیاتی ارائه شود روشن می‌شود خروجی به چه نحو است.

وی افزود: پیشنهاد من این است در برنامه ششم توسعه مشخص شود که هر سال کدام وزارتخانه بودجه عملیاتی ارائه دهد و از 3 وزارتخانه این کار شروع و تا پایان برنامه شامل تمامی وزارتخانه‌ها شود.

لاریجانی عنوان کرد: محور دیپلماسی باید اقتصاد و توسعه باشد، قرار نیست عده‌ای دیپلمات در کشورهای دیگر داشته باشیم که به گفتگو بپردازند. گفتگوها باید به جذب سرمایه گذار منجر شود، اگر ما بتوانیم فرمولی درست کنیم که دیپلماتها بتوانند در هر کشوری این مقدار سرمایه گذار را جذب کنند ما به این میزان به وزارت خارجه کمک کنیم این برای دیپلماتها انگیزه ایجادشود.

وی افزود: کشورهایی موفق شدند که دیپلماسی اقتصادی داشتند دیپلماسی ما امروز در خدمت اقتصاد نیست ما باید فرمول آن را با کمک وزارت خارجه پیدا و تدوین کنیم. استفاده از سپاه و بسیج به عنوان سرمایه به کشور کمک می‌کند. ما از این افراد علاقمند‌تر به آبادانی کشور نداریم که می تواند به توسعه کشور کمک کند ما از ابتدای انقلاب جهاد سازندگی داشتیم که به آبادانی روستاها  کمک فراوانی کرده است.