چرا انقلاب فرزند خود را خورد؟ در عصراندیشه دوازده
دوازدهمین شماره مجله عصر اندیشه با تیتر «چرا انقلاب فرزند خود را خورد؟» همراه ۴ پرونده ویژه درباره «هویت، هژمونی و نفوذ»، «کارکردهای جوامع سری»، «دگردیسی آیتالله منتظری»، «مهندسان علوم انسانی» (ویژه انتخاب رشته) و ۲۰ مصاحبه اختصاصی در ۴ زبان منتشر شد.
عصر اندیشه که به مدیرمسئولی محمدمهدی دانی و سردبیری پیام فضلینژاد امروز با انتشار شماره شهریور 95 وارد سومین سال فعالیت خود شد، در بخش «پارههای فکر» به مسائل و مصائب جدید متفکران درباره پدیده «هویت» میپردازد و 4 گزارش اختصاصی از همایشهای خارجی و داخلی در این حوزه دارد. گزارش همایش «عقلانیت و معنویت در سنت اسلامی» همراه گفتگوها و گفتارهایی از دکتر سیدحسین نصر، دکتر محمد مغفوری و پرفسور ولید الانصاری مشاور مفتی اعظم مصر و همچنین گزارش همایش «دین، هویت و فضای عمومی» در ترکیه همراه گفتگوهای اختصاصی با مانوئل کاستلز و نوام چامسکی از مطالب این بخش است که به کوشش سیدمجتبی موسوی، رضا ابوسعیدی و کاملیا شامبیاتی انجام شده است.
«بی هویتی جهان عرب» عنوان میزگردی است که عصر اندیشه با 6 تن از متفکران و روسای دانشگاههای عربی در حاشیه همایش «گفتوگوی نخبگان ایران و عرب» برگزار کرده است. گفتگو با آندره اسمیرنوف رئیس انستیتو فلسفه روسیه نیز که در اثناء سمینار هماندیشی بزرگان فلسفه ایران و روس انجام شده، آخرین مطلب این بخش است. یادداشت دکتر سیدمجید کمالی درباره «علم میانجیگری» و مقاله دکتر حمیدرضا اسماعیلی پیرامون «نظریه نومحافظهکاری» از دیگر مطالب این بخش است.
سیصدمین سالگرد تاسیس لژهای فراماسونری سبب شده تا «عصر اندیشه» در تازهترین شماره خود به گفتگوهای اختصاصی با مایک بیکر سخنگوی لژ اعظم فراماسونری انگلیس و باقر هیات سخنگوی لژ اعظم ایران در تبعید بپردازد. بیکر در گفتگو با سیدمهدی میرطالب خبرنگار بینالمللی این مجله پیرامون فعالیتهای فراماسونری در ایران اطلاعات جدیدی را ارائه میدهد و از تاسیس 6 لژ ماسونی جدید برای ایرانیان میگوید. باقر هیات نیز به 17 سوال مجله درباره رمز و رازهای فراماسونری پاسخ داده است. این پرونده کوشیده تا «کارکردهای جوامع سری در جهان معاصر» را در گفتگو با ژاک شابو و مقالاتی از سعید مستغاثی، رایس وایز، سیدمجتبی موسوی، محمدرضا عابدی شاهرودی و... بررسی کند.
درحالی که در روزهای گذشته انتشار فایل صوتی آیت الله حسینعلی منتظری واکنش های بسیاری را در داخل و خارج کشور برانگیخته، سومین پرونده عصر اندیشه سیر تحول و تطور وی را در پروندهای 70 صفحهای با حضور 15 نویسنده و چهره برجسته واکاوی و تحلیل کرده است. در این پرونده دکتر علی اکبر ولایتی، دیرپاترین وزیر خارجه جمهوری اسلامی برخی از خاطرات سیاسی خود پیرامون «نفوذ در بیت منتظری» را روایت کرده است و توضیح میدهد: «رئیس یک کشورعربی با اعتراض به من گفت چرا امام منتظری را عزل کرد؟ زمان وزارتم یک سفارتخانه عربی با ظاهر انقلابی دربیت آقای منتظری نفوذ کرد.
همچنین دکتر ابراهیم یزدی وزیر خارجه دولت موقت نیز از همین زاویه تعاملات منتظری با منافقین و نهضت آزادی را بازخوانی کرده است و میگوید: «مجاهدین خلق با منتظری فرصت طلبانه برخورد کردند؛ به او در این باره هشدار دادیم. تقابل منتظری با امام صلاح نبود.» اما جنجالی ترین گفتگوی این پرونده متعلق به احمد منتظری فرزند آیتلله منتظری است که در این روزها به تیتر یک رسانههای خارجی تبدیل شده، اما موضع او در این مصاحبه با دیگر اظهاراتش متفاوت است. احمد منتظری به عصر اندیشه میگوید «آماده است تا در هر سنگر فرهنگی برای تقویت نظام جمهوری اسلامی با جان و دل کار کنیم و اپوزیسیون نیستیم.» عصر امروز نیز بخش هایی دیگر از مصاحبه منتظری با عصر اندیشه در شبکه های اجتماعی این مجله منتشر شد که در آن گفته « BBC برای اپوزیسیون سازی از پدرم عطش داشت و منتظری هیچگاه اعتقاد نداشت حکومت نامشروع است. به روایت منتظری، «نوذری، خبرنگار BBC نامه محرمانه آیت الله منتظری به امام را فاش کرد، با انتخاب آیت الله خامنه ای، پدرم گفت «الحمدالله خیرالموجودین انتخاب شد و منتظری خود را فدایی امام میدانست.» در شماره جدید عصر اندیشه طرح «کلیدی که قفل شد» از استاد علیرضا ذاکری اشارهای ضمنی به شخصیتی است که میتوانست به عنوان حاصل عمر امام، خدمتگزار انقلاب اسلامی و کلیدی برای آن باشد، اما دگردیسیهای بحثانگیز او مانع از این شد و خود به یک قفل تبدیل گشت. در این پرونده ویژه سیر تحول آیتالله منتظری با آثاری از حجت الاسلام علی ذوعلم، مسعود رضایی، سیدعباس فاطمی، قاسم تبریزی، علی میثمی تهرانی، سجاد نوروزی، مصطفی محقق داماد، ابراهیم ذوالفقاری و... بررسی گشته است.
پیام فضلینژاد سردبیر مجله در دوازدهمین سرمقاله خود با عنوان «توطئه لیبرال و فرار مغزها: چه کسی ارباب کیست؟» به تاریخچه «نفوذ علمی» پرداخته است. او با اشاره به «پنجاهمین سالگرد افشاگری روزنامه نیویورک تایمز از وابستگی کنگره آزادی فرهنگی به جامعه اطلاعاتی آمریکا»، سیر تحول نفوذ آکادمیک و جنگهای علم را در نیم قرن گذشته بررسی میکند و یک کتابشناسی و منبعپژوهی مستند در این موضوع ارائه میکند. همراه با این سرمقاله، گفتگوی عصر اندیشه با «فرانسیس ساندرز» تاریخدان انگلیسی و نویسنده کتاب مشهور جنگ سرد فرهنگی نیز درباره چیستی و چگونگیِ ناتوی فرهنگی منتشر شده است.
در پرونده «کتاب نقد» این مجله با عنوان «مهندسان علوم انسانی»، یکی از موضوعات روز و مبتلابه دانشجویان در خصوص انتخاب رشته مورد نقد و بررسی قرار گرفته است: چرا علوم انسانی، رشته برتر دانشآموزان و دانشجویان نخبه نیست؟ این پرونده به دبیری علیرضا حدادی کوشیده است تا این موضوع را با «مهاجرین به علوم انسانی» در میان بگذارد؛ دانشجویان نخبه رشتههای فنی و علوم پایه که در تحصیلات تکمیلی به علوم انسانی مهاجرت کردهاند. برخی از این چهرهها مانند دکتر علینقی مشایخی موسسه دانشکده مدیریت دانشگاه شریف، دکتر علی پایا پژوهشگر و استاد دانشگاه و دکتر سروش دباغ نویسنده و پژوهشگر که اکنون از نظریهپردازان این عرصه به شمار میروند، در گفتگو با عصر اندیشه به تجربیات و مسائل مهم این حوزه پرداخته اند. در این پرونده علیرضا حدادی درباره «جنبش ناراضیان: قیام نخبگان مهندسی علیه رکود علوم انسانی»، حبیب رحیمپور ازغدی درباره «آرمانزدایی از دانشگاه»، علی پارسانیا درباره «نخبگان بیمساله» و محمدحسین بادامچی پیرامون «سراب توسعه تکنوکراتیک» نوشتهاند و مقالاتی از محمدمهدی نائبی، محمد قائمخانی، دکتر سیدعباس نبوی و دکتر سعید سهرابپور، رئیس سابق دانشگاه شریف به چاپ رسیده است. این پرونده با گفتگویی متفاوت با دکتر ابراهیم فیاض که به نقد چهرههایی مانند حسن رحیمپور، حجتالاسلام حمید پارسانیا، دکتر حسین کچویان و... به پایان میرسد و شامل اینفوگرافی و دادههای آماری از موضوع مهاجرت به علوم انسانی نیز هست.
دوازدهمین شماره «عصر اندیشه» در 246 صفحه با قیمت 8 هزار تومان در 4 زبان فارسی، عربی، انگلیسی و فرانسه امروز روانه کیوسکهای مطبوعاتی و مراکز فرهنگی شده است.
ارسال نظر