چندی پیش بود که حسن روحانی رئیس جمهور و رئیس هیأت امنای صندوق توسعه ملی طی حکمی احمد دوست حسینی را به سمت عضو و رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی منصوب کرد. 

 

**حکم روحانی برایی جایگزین صفدر حسینی 

در حکم حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی به «دوست حسینی» آمده است: به استناد بند هـ ماده هشتاد و چهارم قانون برنامه پنج ساله توسعه و با عنایت به مصوبه مورخ ۱۳۹۵.۴.۳۰ هیأت امنای صندوق توسعه ملی، نظر به مراتب تعهد، تجربه و سوابق مدیریتی جناب عالی، به موجب این حکم به عنوان «عضو و رییس هیأت عامل صندوق توسعه ملی» منصوب می شوید 

وی در این حکم توفیق ایشان و سایر اعضای محترم آن صندوق را در انجام شایسته وظایف محوله با رعایت اصول قانون مداری، اعتدال گرایی و منشور اخلاقی دولت تدبیر و امید از خداوند متعال مسألت کرد. 

 

**دوست حسینی کیست؟ 

احمد دوست حسینی در ابتدای دولت یازدهم قائم‌مقام محمدرضا نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور تولید شد اما بعد از چند ماه از سمت خود استعفا داد. 

دوست حسینی بیش از ۲۰ سال سابقه معاونت وزیر صنایع داشته است. وی پیش از این دبیر کل اتاق بازرگانی تهران بوده است که در حال حاضر صندلی خود را به ابراهیم بهادرانی داده است. 

در ابتدای دولت یازدهم گفته می شد احمد دوست حسینی از گزینه‌های تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت بوده است. 

دوست حسینی در ۱۶ شهریور ۹۲ رسما کار خود را در وزارت صنعت، معدن و تجارت آغاز کرد و جانشین محمد صادق مفتح شد. وی در جلسه معارفه خود حل مشکلات بخش صنعت و تولید ، شفاف سازی و ارائه آمار و اطلاعات دقیق ، مقررات زدایی و از بین بردن قید و بندهای اضافی و تعامل با کشورهای خارجی و رفع مسائل مالی را از جمله برنامه هایی ذکر کرد که به آن باید به آنها پرداخت. 

احمد دوست‌حسینی در سوابق کاری خود معاون تولید وزارت صنایع و معادن، رئیس موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، معاون طرح و برنامه وزارت صنایع، معاون توسعه صنعتی وزارت صنایع، معاون پژوهش و فناوری وزارت صنایع را داشته است. 

وی همچنین مدیرکل صنایع و معادن استان یزد، مدیرکل برنامه‌ریزی صنعتی وزارت صنایع، عضو تعدادی از کمیته‌های برنامه‌ریزی (کمیته و شوراهای تخصصی یا بخشی) برنامه‌های اول، دوم، سوم و چهارم توسعه کشور بوده است. 

دوست حسینی فارغ‌ التحصیل کارشناسی ارشد رشته برق از دانشگاه شیراز است و سال‌ها به عنوان دبیرکل اتاق بازرگانی صنایع و معادن تهران نیز مشغول فعالیت بوده است. 

 

**زمزمه‌های در مورد یک انتصاب غیر قانونی 

بر اساس قانون و اساسنامه صندوق توسعه ملی، رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی باید دارای تحصیلات مرتبط برای حضور در این سمت باشد و حالا احمد دوست حسینی با مدرک کارشناسی ارشد مهندسی برق و البته سابقه فعالیت اقتصادی به این سمت منصوب شده است؛ موضوعی که با اعتراض برخی از اعضای هیات امنای صندوق توسعه ملی روبرو شده است. 

شیوه انتخاب دوست حسینی نیز یکی از موارد ابهام برانگیز است چون بر اساس قانون هیات امنا ابتدا باید ۵ عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی را مشخص و سپس از بین آنها یک نفر پس از تشکیل جلسه هیات امنا و با حکم رییس جمهور به ریاست هیات عامل انتخاب شود ولی نه تنها هنوز ۴ عضو دیگر هیات عامل صندوق مشخص نشده اند، بلکه جلسه هیات امنا نیز برای انتخاب رییس صندوق تشکیل نشده و صورتجلسه به صورت جداگانه برای امضا برای اعضا ارسال شده است. 

 

**دادستان کل کشور هم انتصاب دوست حسینی را غیر قانونی دانست 

حجت الاسلام و المسلمین محمدجعفر منتظری دادستان کل کشور هم در رابطه با انتصاب رئیس جدید صندوق توسعه ملی با بیان اینکه صورت جلسه انتخاب رئیس جدید صندوق را امضا نکرده اظهار کرد: حالا که مسئله مطرح شده است لازم می دانم توضیحاتی را به مردم ارائه و عنوان کنم روش انتخاب شده برای انتصاب رئیس صندوق توسعه ملی مغایر با قانون است. 

وی ادامه داد: به موجب ماده ۸۴ قانون برنامه پنجم توسعه بند «د » تبصره ۶ ، به منظور اداره امور صندوق بر چارچوب مفاد اساسنامه و مصوبات هیئت امنا ، هیئت عامل مرکب از پنج نفر از افراد صاحب‌نظر، با تجربه و خوش نام در امور اقتصادی ، حقوقی ، مالی ، بانکی و برنامه ریزی با حداقل ۱۰ سال سابقه مرتبط و با مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد است که توسط هیئت امنا انتخاب و با حکم رئیس جمهور منصوب می‌شود. 

منتظری تصریح کرد: بنابراین قبل از اینکه رئیس صندوق انتخاب شود باید هیئت عامل انتخاب شوند که ۵ نفرهستند که در هیئت امنا باید شناسایی شوند تا مشخص شود که واجد شرایط هستند یا خیر؟ سپس از بین این افراد یک نفر به عنوان رئیس انتخاب می شود. 

دادستان کل کشور در ادامه به نحوه انتخاب رئیس جدید صندوق توسعه ملی پرداخت و گفت: جلسه هیئت امنا تشکیل نشده و این پنج نفر معرفی نشدند اما یک مرتبه با صورت جلسه‌ای مواجه شدیم که به صورت دستی آن را گرداندند و در آن مطرح شده بود آقای دوست حسینی به عنوان رئیس صندوق توسعه ملی انتخاب شده است. 

وی بیان داشت: به این مساله اعتراض کردم و بعد از اینکه توجه نکردند مجدداً نامه‌ای برای رئیس جمهور نوشتم که متاسفانه بازهم توجه نشد. کار خلاف قانون انجام شده و نباید برای کار خلاف قانون اصرار کنند. 

دادستان کل کشور گفت: بهترین کار این است که جلسه هیئت امنا تشکیل شود و به موجب قانون برنامه پنجم توسعه و همچنین ماده ۱۷ برنامه ششم توسعه که فروردین ماه سال جاری در مجلس تصویب شده است و بعضا عنوان می‌شود که هنوز تصویب نهایی صورت نگرفته، بعد از انتهاب پنج عضو هیئت عامل، یک نفر به عنوان رئیس صندوق انتخاب شود. 

 

**شخص منتصب شده برای ریاست صندوق توسعه ملی بازنشسته است 

سیدناصر موسوی لارگانی نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم درباره انتصاب رئیس جدید صندوق توسعه ملی گفت:رئیس جمهور براساس اساسنامه صندوق توسعه ملی زمانی می تواند حکم رئیس صندوق توسعه را امضا کند،اما انجام این مهم، مشروط به تعیین رسمی اعضای هیات عامل صندوق توسعه است. 

نماینده مردم فلاورجان مجلس شورای اسلامی ادامه داد: درحال حاضر اعضای هیات عامل صندوق توسعه ملی انتخاب نشده اند و نباید فراموش کرد اعضای هیات عامل سابق نیز استعفا دادند. 

موسوی لارگانی،افزود: زمانیکه اعضای هیات عامل جدید صندوق توسعه انتخاب می شوند،باید اسامی اعضای از طریق رسانه ملی و مطبوعات بصورت رسمی اعلام می شد که اینگونه نبوده است.

این نماینده مردم درمجلس دهم،افزود: نمایندگان مجلس روی موضوع نحوه انتصاب رئیس صندوق توسعه ملی،گله مند هستند. 

موسوی لارگانی،ادامه داد: درخصوص شخص منتصب برای ریاست صندوق توسعه ملی نیز مواردی مطرح شده مانند اینکه براساس اخبار، وی از بازنشستگان است که این برخلاف قانون است. 

نایب رئیس اول کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی،افزود:درهرصورت اگراقدام خاصی در رابطه با اصلاح نحوه انتصاب رئیس صندوق توسعه ملی صورت نگیرد،کمیسیون اقتصادی به موضوع رسیدگی خواهد کرد. 

 

**هیأت امنا اختیار انتصاب رئیس صندوق توسعه ملی را ندارند 

همچنین حسینعلی حاجی دلیگانی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی درخصوص نحوه انتصاب دوست حسینی به عنوان رئیس جدید صندوق توسعه ملی ازسوی ریاست جمهوری، گفت: در برنامه پنجم توسعه کشور ارکان صندوق توسعه ملی مشخص شده که هیأت امنا، هیأت عامل و هیأت نظارت از آن جمله هستند و هرکدام روش‌هایی برای انتخاب دارند که درخصوص انتصاب رئیس آن به درستی عمل نشده است. 

نماینده مردم شاهین‌‎شهر، میمه و برخوار در مجلس شورای اسلامی در ادامه به ماده ۸۴ قانون برنامه پنجم توسعه کشور اشاره کرد و یادآور شد: در بندهای «د» و «هـ» تبصره ۶ این ماده آمده است که هیأت عامل مرکب از ۵ نفر از افراد باتجربه در حوزه اقتصادی و حقوقی است که در نهایت رئیس از بین آنها انتخاب و از سوی رئیس جمهور منصوب می شود. 

وی افزود: رئیس هیأت عامل بالاترین مقام اجرایی صندوق را دارد و باید حتما از بین اعضای هیأت عامل انتخاب شود لذا در شرایطی که هنوز این ۵ نفر مشخص نشده اند رئیس جمهور نمی تواند فردی را در این سمت منصوب کند و با انتصاب اخیر خلاف مر قانون عمل کرده است. 

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات کشور مجلس شورای اسلامی در پایان با تأکید براینکه امضا گرفتن از هیأت امنا نیز نمی تواند باعث قانونی شدن این انتصاب شود چرا که اجرای بند «د» مقدم بر بند «هـ» است، خاطرنشان کرد: هیأت امنا اختیار انتصاب رئیس صندوق توسعه ملی را ندارند لذا در این شرایط که تخلف قانونی صورت گرفته مجلس می تواند از بعد نظارتی وارد شده و انتصاب را ملغی اعلام کند. 

 

**آیا دولت به قانون تمکین می‌کند؟ 

این اعتراض ها در حالی است که سخنگوی دولت در مراسم تودیع و معارفه رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی تاکید داشت که انتخاب دوست حسینی تحسین مراجع نظارتی را به همراه داشته است.

حال باید دید آیا انتصاب رییس جدید هیات عامل صندوق توسعه ملی حاشیه ای جدید را بر استراتژیک ترین منبع مالی کشور تحمیل می کند یا دولت اجرای قانون را بر تداوم حاشیه ها ترجیح می دهد؟