عزت‌الله یوسفیان‌ملا رئیس کمیسیون آئین‌نامه‌های داخلی مجلس و نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی در شهرستان آمل، در مورد برجام، اوضاع آن در شرایط کنونی و اهمیت پرداختن به برجام 2 و 3 با توجه به در جریان بودن برجام 1 به صحبت پرداخت.

آیا وجود مسؤولان ارشد در بخش‌های مختلف پای میز مذاکره می‌توانست برجام را غنی‌تر کند؟

بنده معتقدم برجام در برخی مسائل دچار نواقص و کمبودهایی است که در نخستین روزهای مذاکرات هسته‌ای تذکرات زیادی در نشست با اعضای هیأت دولت و مسؤولان مطرح کردم.

در مسأله مذاکرات هسته‌ای همیشه تأکید داشتم که تیم مذاکره‌کننده و دولت باید جمعی را شریک کند و نباید به تنهایی وارد مذاکرات شود زیرا مشارکت تیمی از بخش‌های مختلف در مذاکرات هسته‌ای را لازم می‌دانستم.

البته پیشنهاد دادم که با مشارکت مسؤولان مختلف در مذاکرات زمانی که وزیر امور خارجه برای مذاکره اعزام می‌شود چند نماینده مجلس شورای اسلامی به‌عنوان وکلای مردم وارد مذاکرات می‌شدند و مشکلی نبود که دو یا چند مقام اقتصادی و بخش تولید در مذاکرات حضور داشتند زیرا با حضور این افراد بسیاری از مسائل مختلف مطرح شده و مذاکرات در ابعاد گسترده‌تر بیان می‌شد.

چرا بانک‌های خارجی مایل به انجام معاملات با ایران نیستند؟

اگر مسأله انجام معاملات بین بانکی با بانک‌های ایرانی و خارجی در برجام مطرح می‌شد و در این زمینه به توافقات لازم می‌رسیدیم آنها به برقراری رابطه با ایران تمایل داشتند.

همچنین اگر رئیس کل بانک مرکزی با تیم دیپلماسی در مذاکرات هسته‌ای بود مطمئناً حرف‌هایی در برجام مطرح می‌شد که توسط آقای سیف چندی قبل در فرانسه و پاریس زده شد زیرا این حرف‌ها باید در طول برجام بیان می‌شد تا در متون آن انشا ‌شود.

باید در برجام بیان می‌شد که دولت و کنگره آمریکا به همراه مسؤولان اتحادیه اروپا بعد از توافق حتماً به بانک‌های بین‌المللی اعلام کنند که مشکلی برای انجام معاملات با ایران وجود ندارد ولی این مسئله مهم و حیاتی مطرح نشد تا اینکه چندی قبل رئیس کل بانک مرکزی سیف آن را در خارج از کشور بیان کرد.

اگر این مسؤول در مذاکرات مداخله داشت حل مشکل انجام معاملات بانک‌های بین‌المللی و اروپایی با ایران را مطرح می‌کرد و مشکلات دیگر پیش نمی‌آمد.

اعتقاد دارم اگر ابعاد مذاکرات گسترش پیدا می‌کرد بسیار از مشکلات رفع می‌شد، نباید در مذاکرات همه چیز را برای خود خواست و سعی داشت که تلاش‌ها تنها به نام یک فرد یا یک مجموعه تمام شود.

آیا از سوی آمریکا برای بانک‌های بین‌المللی که با ایران معاملات داشتند جرایمی در نظر گرفته شد؟

بله، بانک‌های بین‌المللی به‌دلیل رابطه با ایران تن به جرایمی دادند همچنین امروزه بانک‌های بزرگ کشور مدعی هستند که هم‌اکنون مقامات عالی آمریکا و اتحادیه اروپا اعلام می‌کند که معامله با ایران مشکلی ندارد ولی با جابه‌جایی این افراد از مسند قدرت، اگر نظر فرد جدید خلاف انجام معاملات با ایران باشد مستلزم جریمه می‌شوند.

هم‌اکنون بانک‌های کشورهای دنیا بیش از 14 میلیارد دلار جریمه بدون سؤال و جواب به آمریکا دادند که دلیل آن همکاری با ایران و نقض تحریم بود، این بانک‌های زخم‌خورده این روزها دوباره دست به خطا نمی‌زنند و می‌خواهند مسؤولان ارشد آمریکایی مکتوب عدم وجود مشکل انجام معامله با ایران را اعلام کند که باید این موضوع حیاتی در برجام درج می‌شد البته از روزهای نخست مذاکرات تاکنون در نشریات و جراید مختلف به این امر اصرار داشتم.

هر چند تیم مذاکره‌کننده بعد مدت‌ها در طول مذاکرات از علی‌اکبر صالحی یکی از مسؤولان ارشد سازمان انرژی اتمی ایران استفاده کرده و این فرد را با خود همراه کردند ولی مشکلات و حرف‌هایی که الان در برجام مطرح است را می‌شد با همراهی مسؤولان در طول مذاکرات زد چنانچه صحبت‌هایی که سیف در اجلاس بین‌المللی مجمع عمومی بانک‌ها زد باید در برجام یک مطرح شده و مکتوب انتشار می‌یافت.

بانک‌های دنیا از عدم اعتماد می‌ترسند و می‌خواهند ارتباط و تعاملات با ایران قانون‌مند باشد.

اگر همه حرف‌ها در طول مذاکرات از سوی تیم مذاکره‌کننده پذیرفته می‌شد و با مشارکت بیشتری وارد میدان می‌شدیم این مشکلات را نداشتیم هر چند معتقدم هنوز هم مسئله قابل حل است و می‌توان آن را حل کرد با توجه به اینکه همگان امیدوارند برجام به نتیجه مطلوب برسد.

مطرح بودن حرف‌هایی مبنی بر برجام 2 و 3 در حالی که برجام یک مشکلات زیادی دارد صحیح است؟

تا از برجام فعلی به خوبی و به نفع کشورمان خارج نشدیم نباید به سراغ برجام 2 یا سه برویم، هر چند معتقدم در این بین بهتر است حرف از آن‌ها نزنیم زیرا این مسائل جز ایجاد دردسرهای سیاسی و جبهه‌گیری علیه ایران نتیجه دیگری ندارد.

تا از برجام یک خارج نشدیم نمی‌توانیم به برجام 2 و 3 فکر کنیم و امیدوارم مسؤولان کشور توجه بیشتری به این برجام داشته و مشکلات آن را برطرف کنند.