یادداشت اختصاصی از سعید احدیان؛
آیا انتشار فیش های حقوقی اقدامی اخلاق مدارانه و اسلامی است؟

از لحاظ انتخاباتی هم نتیجه این مساله چرخش مردم از سوی دولت اعتدال به سوی جریان اصول گرایی نیست بلکه نتیجه اش ناامیدی از هردو جریان و تصمیم به رای ندادن است. اتفاقی که در انتخابات مجلس مخصوصا در مناطق محروم تهران و بسیاری شهرها افتاد.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- محمد سعید احدیان- در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا منتشر کردن فیش های حقوقی دیگران اقدامی اخلاق مدارانه و اسلامی است و اینکه آیا روش درستی را برای اعتراض به آن اتخاذ کردیم یا خیر؟
بنظر می رسد در مواردی که مصالح اجتماعی وجود دارد، مثلا جلوگیری از یک فساد یا تبعیض مشروط با انجام تا حد نیاز برای اصلاح امر، نه تنها مشکلی وجود نداشته باشد بلکه حتی وظیفه باشد. یعنی بین تزاحم احکام اینجا اولویت پیدا می کند حکمی که از درجه اهمیت بالاتری دارد.
البته در مساله فیش های حقوق نجومی چند مساله وجود دارد:
1- شاید (البته شاید) امکان این مساله بود که بدون اعلام عمومی، مساله از طرق غیر رسانه ای حل شود. ولی نباید فراموش کرد که اولین فیش توسط رسانه های رسمی و یا توسط جریان انقلابی منتشر نشد بلکه در کانال های تلگرامی غیر مرتبط با آن ها منتشر و فراگیر(ترند) شد.
2- دوم اینکه شاید می شد و حداقل از این به بعد بشود بدون اینکه نام افراد بیاید فیش ها افشا شود تا اصلاح امر بدون غیبت از افراد صورت گیرد یعنی سیستم حقوق اصلاح شود و فرد حقوق گیرنده پول مازاد را برگرداند و در صورت لزوم برکنار شود بی آنکه نامش در جامعه علنی شوداینکه این مساله چقدر شدنی باشد در مقام عمل کمی سخت است و شاید ممکن نباشد.
اما مهمتر از همه که اتفاقا مورد انتقاد من هم هست این مساله هست که نه از حیث رعایت اصول حقوق شرعی افراد، بلکه از نظرمصالح اجتماعی نسبت به ادامه و دامنه دار کردن این مساله و تکرار افشای فیش های حقوقی یکی پس از دیگری از دو منظر انتقاد دارم و ادامه این مسیر را خلاف مصالح اجتماعی و خلاف مصالح نظام می دانم. البته شروع آن تا جاییکه وجود چنین مشکلی روشن شد و اقداماتی برای حل آن گرفته شد را (با رعایت درجاتی که ذکر شد) لازم می دانم اما ادامه آن را نقد می کنم.
اولا
بر این باورم که مساله اصلی مردم همانظور که رهبری فرمودند خروج از رکود و اشتغال است. رسانه های معتقد به انقلاب نباید نقطه تمرکز پییگری خود را از اقتصاد مقاومتی دور کنند. دولت باید ذهن اصلی اش پیاده سازی اقتصاد مقاومتی برای حل مسائل اقتصادی مردم باشد و نباید بیش از اندازه به کارهای دیگر مشغول شود. البته در دولت فعلی زمینه های اشرافی گری و تبعیض وجود دارد لذا مطالباتی از این جنس نهی از منکرهایی ضروری برای کج نشدن مسیر دولت است که نباید درباره آن سهل انگاری کرد اما نه به اندازه ای که تمرکزش را از اولویت های اصلی کشور از دست بدهد.
ثانیا
حرف اصلی این است که با شرایطی که مردم در آن دارند زندگی می کنند، ماجرای فیش های حقوقی نجومی بدجوری اعصاب و روح و روان مردم را بدلیل احساس تبعیض ها خرد کرده است و اگر بین مردم بروید خواهید دید که بسیاری از آنها فلش ناراحتی خود را به سمت دولت نمی گیرند بلکه از نظر آن ها دولت اصلاح طلب و معتدل و اصولگرا همه دولت جمهوری اسلامی هستند و آن ها از این ماجرا نسبت به شعارهای انقلاب بدبین می شوند. انتشار هر فیش حقوقی جدید و مثلا افشاگری های ما مانند پتکی می ماند بر سر مردم عادی و مظلومی که تا امروز پای انقلاب ایستاده اند و از نظر قاطبه آن ها این پتک توسط دولت اصلاح طلب بر سر آن ها فرود نمی آید بلکه نتیجه عملکرد مسئولان جمهوری اسلامی است. مخصوصا که طرف مقابل هم شروع می کند نقطه ضعف های دولت قبل در اختلاس ها و....را تبلیغ می کند. حتی از لحاظ انتخاباتی هم نتیجه این مساله چرخش مردم از سوی دولت اعتدال به سوی جریان اصول گرایی نیست بلکه نتیجه اش ناامیدی از هردو جریان و تصمیم به رای ندادن است. اتفاقی که در انتخابات مجلس مخصوصا در مناطق محروم تهران و بسیاری شهرها افتاد.
خلاصه اینکه:
شروع کار را لازم می دانم اما ادامه و دامنه دار کردن آن را، مخالف مصالح نظام می دانم وظیفه امروز ما این است که بدون اینکه مرتب فیش جدید افشا کنیم.چگونگی حل مساله و وعده هایی که برای اصلاح داده اند مانند حل مسائل قانونی، بازگرداندن پول ها و عزل متخلفین و....را پیگیری کنیم. دولت باید پاسخ گو باشد برای پاسخ گویی ضرورتی ندارد فیش جدید منتشر کنیم بلکه باید وعده هایی که آقای رئیس جمهور در دستورش داد مطالبه شود و مجلس ودستگاه قضایی نیز باید مورد سوال قرار گیرند که بعنوان بخش های نظارتی چرا این اشکال را ندیدند یا سکوت کردند و از این پس باید رویه ها را اصلاح کنند.
این امر تا اصلاح ساختارها، قوانین و روند ها و همچنین در صورت لزوم استعفا و برکناری متخلفان باید پیگیری شود تا مذاق تلخ شده مردم با آن کمی شیرین شود فقط ضرورت ندارد این مذاق را با زهر فیش های جدید بیشتر تلخ کنیم که دیگر شاید اصلا نتوان آن را شیرین کرد.
البته که خوبست به شرطی که از همه نهادها و قوا و موسسات وابسته منتشر شود.
خوبه به شرطه اینکه سال های قبل یعنی زمان احمدی نژاد را هم بگذارید تا ببینم آیا این فیش ها زمان دولت روحانی بوده یا در زمانهای قبلی هم بوده
هنرها در بساط خویش داری
تو حتماً عقل از ما بیش داری!
به اسم خدمت و خدمتگزاری
حقوقی آنچنان در فیش داری
به ما یارانه دادی، لقمهای نان
بنازم که غم درویش داری!
ندارم بنده حتی سرپناهی
تو ویلای شمال وکیش داری
به فکر مسکن مهر پرندم
تو اما برج در تجریش داری
تماشایش برای ما حرام است
خودت اما هفشتا دیش داری!
شدی سیتیزن اینجا و آنجا
تو خیلی فکر دوراندیش داری
شعار دین و میهن هم فریب است
اگر تسبیح و پشم و ریش داری
"به فیش ما چرا هی کار دارند؟"
بمیرم که چنین تشویش داری
***
سوای این همه دار و ندارت
بدان روز جزا در پیش داری
«حسین شادمهر»