به تعبیر مقام معظم رهبری "جهاد کبیر" یعنی از دشمن تبعیت نکرده و با مقاومت در برابر خواسته‌های آنان به اقتدار و عزت و استقلال نظام اسلامی بیندیشیم، اما در این برهه حساس بیش از هر زمان دیگری این مسئولان نظام اسلامی هستند که باید مقوله جهاد کبیر را مدنظر قرار داده و بر این مهم واقف باشند که جز با ایستادگی و اقتدار نمی‌توانند دشمن را منزوی کرده و خواسته‌های خود را در سطح منطقه و جهان عملی سازند.

در همین ارتباط حجت‌الاسلام احمد سالک نماینده مردم اصفهان در مجلس و  عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز درباره فرمایشات مقام معظم رهبری درباره "جهاد کبیر" به سؤالات خبرنگار خبرگزاری تسنیم پاسخ داده است.

  مشروح این مصاحبه به شرح زیر است:

چه تفاوت‌هایی بین جهاد اکبر و اصغر با جهاد کبیر وجود دارد؟

حجت‌الاسلام سالک: جهاد اکبر به معنای ایستادن در مقابل نفس سرکش است و جهاد اصغر قرار گرفتن در برابر دشمن در میدان رزم است، اما جهاد کبیر دارای مفهومی وسیع‌تر و گسترده‌تر است و آن داشتن عزت نفس ملی، خودباوری و عدم اطاعت و تکیه به بیگانگان است.

بی‌شک اگر این مبحث جهاد کبیر سرلوحه نظام اسلامی قرار نمی‌گرفت، امروز در حوزه صنعت دفاعی و موشکی و حوزه علم و دانش تا به این حد شاهد رشد و پیشرفت کشورمان نبودیم.

در این سال‌ها هر چه موفقیت نصیب این نظام مقدس شده به خاطر همین حرکت در مدار جهاد کبیر بوده و بس، قطعا چیزی غیر از این نبوده است. منتهی در این قضیه گاهی مسئولان ما دچار فراموشی می‌شوند و باز هم چشم به بیگانه دارند.

امروز توجه به هر سه جهاد یعنی جهاد اکبر، اصغر و کبیر لازم و ضروری است و بی‌تردید کسی که جهاد اکبر و اصغر را به خوبی درک نکرده و به آن اعتقاد نداشته باشد، نمی‌تواند جهاد کبیر راهم قبول داشته باشد.

همه این جهادها مثل یک زنجیره به هم متصل هستند، اما طبعا در سایه باور به همه این جهادها باید بیش از همه به جهاد کبیر تکیه کرد، چون امروز این مقوله باتوجه به شرایط کنونی دنیا اهمیت بیشتری دارد.

اکنون کشور ما در عین اسلامی بودن با مشکل تبعیت از الگوهای غربی دست و پنجه نرم می‌کند و این شایسته نظام اسلامی که الگوی کشورهای منطقه است، نیست، پس باید امروز و در شرایطی که چشم امید کشورهای منطقه به ماست با تکیه بر جهاد کبیر و خودباوری زمینه تبعیت و پیروی سایر کشورهای جهان از جمهوری اسلامی ایران را فراهم کرد، نه اینکه خودمان برخلاف جهاد کبیر دنباله رو سبک زندگی و مدل غربی‌ها باشیم.

جهاد کبیر یعنی اینکه بر عزت و اقتدار خودمان تکیه کنیم و اندیشه و تفکر داخلی را بر تفکر غربی برتری داده و در هیچ عرصه‌ای از آنها پیروی نکنیم.

به تعبیر مقام معظم رهبری جهاد کبیر یعنی اطاعت نکردن از دشمن، از کافر و از خصمی که در میدان مبارزه قرار گرفته، بر این اساس بفرمایید که آیا مسئولان نظام اسلامی بر همین مبنا گام برداشته‌اند و یا در برخی برهه‌ها و بزنگاه‌های حساس به گونه‌ای دیگر عمل کرده‌اند؟

حجت‌الاسلام سالک: جهاد کبیر و حرکت در این مسیر نه تنها نیاز یک برهه و یا زمان خاص است، بلکه متعلق به همه زمان‌هاست، چون استراتژی و ایدئولوژی جمهوری اسلامی ایران بر پایه اطاعت نکردن از دشمن و ایستادن روی پای خود شکل گرفته است.

طبعا این نیاز به جهاد کبیر در برخی برهه‌ها پررنگ‌تر است و امروز هم با توجه به شرایط جمهوری اسلامی ایران و تنگ نظری‌های دشمنان و قدرت‌های جهانی باید بیش از همیشه در این مسیر مقاومت و ایستادگی به خرج داد.

آنچه در اینجا اهمیت دارد، توجه به این نکته است که دشمن هیچ‌گاه دست از دشمنی برنداشته و نمی‌دارد و بر این اساس مسئولان ما هم باید بدانند که اگر فریب لبخندها و دست دادن‌ها و گرم‌گرفتن قدرت‌های جهان را بخورند، قافیه را پاک باخته‌اند.

دشمنان ما 37 سال است که با استراتژی تهدید و تحریم راه به جایی نبرده‌اند و به همین علت امروز با دیپلماسی لبخند و گرم گرفتن می‌خواهند از طریق دیگری به استحاله انقلاب اسلامی دست بزنند، لذا این خنده‌ها و دل دادن به این مسائل ظاهری ممکن است دستاوردهای ما را نابود سازد؛ در واقع این سخن رهبر انقلاب مبنی بر حرکت در مسیر جهاد کبیر به دلیل حفظ هوشیاری و دعوت مسئولان به بصیرت‌افزایی صورت گرفته تا حرف‌های واهی دشمنان قسم خورده ما را باور نکنند.

در ماجرای برجام به عینه شاهد عهدشکنی‌های طرف مقابل بوده‌ایم، بنابراین نباید دوباره به آنها اعتماد کنیم، مسئولان ما باید به خودباوری برسند و رهنمودهای رهبری مبنی بر اینکه آمریکایی‌ها قابل اعتماد نیستند را آویزه گوش خود کنند.

گاها مسئولان ما فریب دشمنان ما را می‌خورند و تصور می‌کنند که غربی‌ها و به طور کلی قدرت‌های جهان به دنبال دوستی و تعامل با ما هستند، در حالی که این طور نیست. آنها می‌خواهند در قالب روابط و تعامل با ما، نظام اسلامی را منزوی سازند و کشور ما را نیز همانند کشورهای منطقه زیر سلطه خود قرار دهند، لذا اگر سستی‌ها و غفلت‌هایی که گاهی از ناحیه مسئولان ما صورت گرفته به حداقل برسد، مقوله جهاد کبیر به معنای واقعی کلمه در مسیر درست خود قرار خواهد گرفت.

 امروز اگر برخلاف رویکرد جهاد کبیر حرکت کنیم، دچار چه خسارت‌هایی می شویم و چه هزینه‌هایی به نظام تحمیل می‌شود؟

حجت‌الاسلام سالک: مهمترین خسارت و هزینه‌ای که از این رهگذر ممکن است به نظام اسلامی تحمیل شود، همین مسئله وابستگی و مرعوب شدن در قبال قدرت های جهانی است.

با کدام نوع از جهادها می‌توان به مقابله با نفوذ دشمنان و جنگ نرم پرداخت؟

حجت‌الاسلام سالک: جهاد کبیر قطعی‌ترین و مهمترین راه برای مقابله با نفوذ دشمنان و مقابله با جنگ نرم است، چون این مسئله نه گفتن در برابر کشورهای استکباری و عدم تبعیت از دشمن و مقابله با توطئه‌ها و بستن دریچه‌های نفوذ دشمن تنها به واسطه جهاد کبیر ممکن است و غیر از این ما نمی‌توانیم نفوذ دشمن را به حداقل برسانیم و توطئه‌ها را خنثی سازیم.

در جهاد کبیر نباید در حوزه‌های مختلف به ویژه در عرصه سیاست و فرهنگ از دشمن تبعیت کرد. آیا این مسئله امروز در نظام اسلامی نمود دارد و ما به معنای واقعی کلمه شاهد عدم تبعیت از دشمن هستیم و در عرصه سیاست، فرهنگ و اقتصاد انقلابی می‌اندیشیم؟

حجت‌الاسلام سالک: خوب طبعا در هر برهه‌ای کج روی‌ها و کج فهمی‌هایی وجود دارد و همین امر موجب می‌شود تا عده‌ای که در راس یک بخش یا دستگاه قرار دارند چشم امیدشان به قدرت‌های جهان باشد، در حالی که بر مبنای مفهوم جهاد کبیر ما باید اول امیدمان به خدا باشد و بعد با تکیه بر ظرفیت‌های خود مسئله عدم اطمینان و اتکا و تبعیت از دشمن را مدنظر قرار داده و همه این موضوعات را سرلوحه امور خویش قرار دهیم.

لازمه انقلابی اندیشیدن در حوزه فرهنگ، اقتصاد و سیاست نگاه انقلابی داشتن و جهادگونه است. طبعا وقتی از اقتصاد مقاومتی پیروی نمی‌کنیم یعنی در این حوزه انقلابی و بومی عمل نشده، تا کی می‌خواهیم وارد کنیم و منت جوامع غربی را بکشیم؟ ما خودمان باید محور توسعه و صادرات باشیم. در عرصه سیاست و فرهنگ هم وضع به همین منوال است.

 اکنون برای حرکت هوشمندانه و دقیق در مسیر جهاد کبیر باید چه کرد؟

حجت‌الاسلام سالک: با ریشه‌کنی جهل در سطح عوام و خواص، ترویج فرهنگ به اسارت گفتار و رفتار دشمنان در نیامدن و بازخوانی شعارها و آرمان‌های انقلاب اسلامی می‌توان نخستین قدم‌ها را به منظور حرکت هوشمندانه و دقیق در مسیر جهاد کبیر برداشت، در حقیقت این موارد که به آن اشاره کردم لازمه حرکت در این مسیر است.

از جمله اقداماتی که دشمن برای مقابله با جمهوری اسلامی انجام داده تا این نظام در مسیر جهاد کبیر حرکت نکند، شامل چه مواردی است؟

حجت‌الاسلام سالک: بهره گرفتن از زبان تهدید و تحریم مهمترین راهبرد و اقدام دشمن برای مقابله با جمهوری اسلامی بوده تا نظام ما بر محور جهاد کبیر تکیه نداشته باشد، اما در این سال‌ها دشمنان ما از اقدامات دیگری هم برای زمین‌گیر کردن انقلاب و نظام اسلامی بهره گرفته‌اند که یکی از این اقدامات تاختن به مسئله دست‌یابی نظام ما به انرژی صلح آمیز هسته‌ای بوده است.

 دشمنان ما در نهایت وقتی دیدند که این نظام همچنان با تکیه بر باورها و ظرفیت‌های داخلی به پیش می‌رود، حرف از مذاکره زدند تا به این وسیله نظام ما را از مسیر جهاد کبیر و عدم تبعیت از دشمنان و قدرت‌های جهانی منحرف سازند.

در اینجا هوشیاری و آگاهی و درایت مقام معظم رهبری باعث شد تا جمهوری اسلامی ایران برگ برنده خود یعنی همین حفظ روحیه مقاومت و ایستادگی و نه گفتن در برابر دشمن را رو کرده و نشان دهد که این نظام بازیچه قدرت‌های بزرگ نبوده و نیست و با اقتدار و عزت در مسیر حق و حقیقت حرکت می‌کند.