وزیر خارجه آمریکا در دیدار با  وزیر خارجه ایران  تاکید کرد با برداشته شدن تحریم‌ها، بانک‌ها و موسسات مالی دیگر نباید از معامله با ایران هراسی داشته باشند.

محمد جواد ظریف در ابتدای جلسه با جان کری که روز جمعه (۲۲ آوریل - سوم اردیبهشت) در نیویورک برگزار شد گفته به علت نگرانی بانک‌ها از رویکرد آمریکا نسبت به چگونگی اجرایی شدن توافق هسته‌ای، ایران با مشکلات فراوانی مواجه شده و از همین رو او و آقای کری برای حل این مشکلات رایزنی‌های جدیدی را آغاز می‌کنند.

به گزارش رویترز، وزیر امورخارجه آمریکا تاکید کرده است: «همانطور که باراک اوباما رییس جمهوری، جیکوب لو، وزیر خزانه داری و من بارها گفته ایم، ایالات متحده آمریکا مانع معاملات تجاری که از زمان اجرای( توافق هسته ای) مجاز شناخته شده اند، نشده و نخواهد شد.»

به نوشته سایت آمریکایی رادیوفردا، وی اضافه کرد که دولت باراک اوباما آمادگی دارد که برای برطرف کردن ابهام های موجود، مشخص کند که چه نوع تراکنش‌هایی با ایران در چارچوب توافق هسته‌ای، یا برجام، مجاز است.

وزیر امور خارجه آمریکا گفته است: «متاسفانه به نظر می رسد نوعی سردرگمی در بین بانک های خارجی وجود دارد و ما تلاش خواهیم کرد در این زمینه شفاف سازی کنیم.»

جان کری همچنین گفت: «اینجا می خواهم تاکید کنم ما تحریم های هسته ای را برداشته ایم و ما به  این اقدامی هم متعهد هستیم و اکنون فرصت برای بانک های خارجی جهت معاملات تجاری با ایران فراهم شده است.»

جان کری که در کنار محمد جواد ظریف با خبرنگاران صحبت می‌کرد، ‌ همچنین از اینکه ابهام در قوانین باعث شده که ایران با مشکلاتی برای بهرمندی از  توافق هسته ای روبه رو شود، ابراز تاسف کرده است.

به نوشته بی بی سی، جان کری تاکید کرد چنانچه بانک‌ها و موسسات ملی بین المللی پس از برداشته شدن تحریم‌ها ابهامی برای آغاز روابط پولی و تجاری با ایران دارند، می‌توانند با مراجعه به دولت آمریکا مشورت دریافت کنند.

جان کری گفت بانک‌های خارجی نباید از معامله با ایران در چارچوب توافق هسته ای بترسند و ما خوشحالیم که اگر بانکها سوالی دارند، به آنها پاسخ بدهیم.

به گفته وزیر خارجه آمریکا، بانکها نباید با حدس اینکه مبادله با ایران مانند قبل از توافق با ایران، ممنوع است، از تجارت با ایران خودداری کنند.

نخستین جلسه وزرای خارجه ایران و آمریکا روز سه‌شنبه گذشته در نیویورک و پشت درهای بسته برگزار شده بود.

آقای ظریف روز دوشنبه به همراه عباس عراقچی و مجید تخت روانچی، معاونان وزارت امور خارجه، وارد نیویورک شد تا در مراسم امضای"موافقتنامه تغییرات اقلیمی" که پاییز سال گذشته در پاریس به دست آمد، شرکت کند.

بی بی سی نوشت: ایران در هفته‌های اخیر به آنچه "کارشکنی" آمریکا در روند اجرای برجام می خواند، انتقاد کرده و آقای ظریف پیش از سفر نیویورک در نخستین گزارش روند اجرای توافق هسته‌ای به مجلس، نوشت که "بهانه‌تراشی، کارشکنی و تعلل طرف آمریکایی به خصوص وزارت خزانه‌داری آمریکا" بر سر راه اجرای برجام مشکل اساسی ایجاد کرده است.

او روز شنبه گفت از آمریکا خواهد خواست محدودیت‌های موجود در سر راه بانک های غیرآمریکایی برای انجام معامله با ایران را تسهیل کند.

او گفت آمریکا "موظف است تعهدات خود در زمینه همکاری بانکی را اجرا کند."

اما کاخ سفید، وزارت خزانه داری و وزارت خارجه آمریکا جملگی می گویند که آمریکا به شرایط مندرج در برجام عمل کرده است.

رادیوفردا نوشته است: «به دنبال توافق هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهانی، بسیاری از تحریم‌های بین المللی مرتبط با برنامه هسته‌ای جمهوری، تعلیق یا تسهیل شدند. اما لغو نشدن کامل برخی از این تحریم‌ها و نیز تحریم‌های دیگری که علیه ایران وجود دارد، باعث شده بسیاری از موسسات مالی و بانک‌های بزرگ جهان همچنان از تجارت با ایران خودداری کنند.»

با این حال مقام های آمریکایی گفته اند که تسهیل مقررات تحریم ایران - که در مسائلی غیرمرتبط با برنامه اتمی ایران وضع شده - را مد نظر قرار داده اند تا شاید امکان انجام معاملات دلاری میان ایران و بانک های غیرآمریکایی ممکن شود. به این حال اعضای کنگره به شدت با هرگونه امتیازی در این زمینه به ایران مخالفت کرده اند.

 

آمریکا امکان دادن دسترسی ایران به سیستم مالی آمریکا یا دسترسی مستقیم به دلار آمریکا را رد کرده است.