پایگاه آمریکایی "سلان" (Salon) با انتشار یادداشتی به انتقاد از سیاست های دوگانه دولت آمریکا و فریب افکار عمومی توسط رسانه های آمریکایی پرداخته و عنوان می کند که حتی با روی کار آمدن هیلاری کلینتون نیز وضعیت در رابطه با ایران و سوریه بدتر خواهد شد.

"پاتریک اسمیت" نگارنده این یادداشت که سابقه طولانی خبرنگاری برای رسانه هایی چون "نیویورکر" و "اینترنشنال هرالد تریبون" دارد از دورویی و تزویر دولت آمریکا و رسانه های آمریکایی سخن به میان آورده و به مخاطبان آمریکایی توصیه می کند برای پی بردن به حقایق سیاست آمریکا به رسانه ها اکتفا نکرده و با تحقیقات شخصی به دنبال واقعیت باشند.

"اسمیت" از توافق هسته ای ایران و تفاهمنامه آتش بس سوریه به عنوان مواردی یاد می کند که دولت آمریکا از طریق رسانه ها بر افکار عمومی تسلط یافته است تا سیاست های غلط خود را توجیه نماید. در این یادداشت آمده است: «توافق هسته ای اوباما با ایران از محدود اقدامات سازنده آمریکا در خاورمیانه در دهه های گذشته بوده است. از سوی دیگر نیز امضای توافقی با مسکو برای آتش بس در سوریه و ادامه مذکرات برای دستیابی به صلح پایدار و راه حل سیاسی بوده است.

اما دورویی و تزویر آمریکا اکنون این اقدامات چند جانبه را در مخاطره قرار داده است. در هفته های اخیر کاملا روشن شده است که دولت آمریکا با اقدامات خود در حال تخریب این توافقات است؛ در مورد توافق ایران، تعهدات خود را زیر پا گذاشته و از سوی دیگر اقداماتی علیه صلح در سوریه انجام داده است. هر چند هنوز زمان برای تغییر مسیر وجود دارد اما به نظر نمی رسد که دولت اوباما تمایلی به این کار داشته باشد.

با توجه به جایگاه بسیار مهم این دو موضوع در مسائل جهانی، واشنگتن مشغول سوء استفاده از کشورهای دیگر در پیشبرد تلاش های خود برای حفظ جایگاهش در راس نظم جهانی  است. حقیقتی که ما باید بپذیریم این است که مقامات سیاسی آمریکا هیچ چیز را مهم تر از این نمی  دانند و اهمیت نمی دهند که چند نفر در این راستا کشته شوند و تا چه حد خطر شعله ور شدن جنگ منطقه ای وجود داشته باشد.»

"اسمیت" در ادامه به توافق هسته ای پرداخته و می نویسد: «اما در رابطه با توافق هسته ای، باید کور بود تا متوجه این حقیقت نشد که توافق هسته ای، فعالیت های هسته ای ایران را در حد صلح آمیز -تولید انرژی و تحقیقات پزشکی- محدود کرده و واشنگتن نیز به این توافق پایبند نخواهد بود. در واقع باید ایرانی ها را برای پایبندی صبورانه به توافق با وجود تمامی اقدامات اوباما برای بی اثر کردن آن، تحسین کرد.

روز اجرای توافق هسته ای را به خاطر دارید؟ زمانی که آژانس بین المللی انرژی هسته ای تایید کرد که ایران به تمامی شرایط قید شده در توافق پایبند بوده و به وظایف خود عمل کرده است و جان کری، وزیر امورخارجه [آمریکا] در وین اعلام کرد که از این پس تحریم های تحمیل شده بر ایران، برداشته خواهد شد.

و به یاد بیاورید که روز پس از آن، کاخ سفید بلافاصله از اعمال تحریم های جدید علیه 11 شرکت و شخص ایرانی به خاطر آزمایش موشکی بالستیک در فصل پاییز پیش خبر داد. ماه گذشته نیز همین اتفاق تکرار شد. اینبار ایرانیان چندین آزمایش موشکی طی دو روز انجام دادند و در 25 مارس، دولت آمریکا دور دیگری از تحریم ها را علیه ایران اعلام کرد. پس از آن رسانه های اسرائیلی بدون ارائه هیچ مدرکی پا را از رسانه های آمریکایی نیز فرا تر گذاشته و اعلام کردند که این آزمایشات نه تنها نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل بلکه نقض توافق هسته ای نیز بوده است.

باید گفت که این آزمایشات حتی نقض قطعنامه شورای امنیت نیز نبوده است. قطعنامه 2231 سازمان ملل که در زمان مذاکرات بر سر توافق هسته ای تصویب شد، جایگزین تمامی احکام قبلی سازمان و منعکس کننده مذاکرات دشوار و سختی است که در این رابطه صورت گرفته و لحن صحبت درباره برنامه موشکی ایران را به صورتی قابل توجه و البته ماهرانه، تغییر داده است.

احکام سابق شورای امنیت، ایران را از آزمایش موشک های بالستیک با قابلیت حمل کلاهک هسته ای منع می کند. اما قطعنامه 2231 تنها "از ایران می خواهد" که چنین آزمایشاتی را انجام ندهد. این تغییر لحن اتفاقی نیست بلکه به خاطر منافع مهم پسا برجامی ایران به این صورت بیان شده است. ایرانی ها در نزدیکی دشمنی زندگی می کنند که مسلح به سلاح هسته ای است یعنی اسرائیل. عربستان سعودی نیز به تازگی موشک های با قابلیت حمل کلاهک هسته ای چینی را سفارش داده است. ایران که اکنون جاه طلبی های هسته ای خود را کنار گذاشته -البته اگر اساسا چنین جاه طلبی موجود بوده باشد- حق دارد و نیاز دارد که از خود دفاع کند.

در واقع باید گفت که ترجمه ساده قطعنامه 2231 درباره برنامه موشکی ایران این است: شورای امنیت ترجیح می دهد شما فن آوری های موشک بالستیک را آزمایش نکنید، اما بر اساس قوانین بین المللی، شورای امنیت نمی تواند کاری بیشتر از "ترجیح دادن" انجام دهد. اما اکنون مقامات آمریکایی می گویند که این قطعنامه معنای دیگری دارد؛ به نظر می رسد تنها اشخاصی که ممکن است این دورویی و تزویر را جدی بگیرند، برخی از مردم آمریکا باشند و نه هیچ کس دیگری.

در هر صورت، سئوالی منطقی در این رابطه وجود دارد که باید پاسخ داده شود: ایران به روشنی تمامی جنبه های برنامه هسته ای خود را که می تواند این کشور را مجهز به اورانیوم غنی شده مورد نیاز برای ساخت بمب هسته ای نماید، برچیده است؛ با این حال آمریکایی ها می گویند تحریم های جدیدی را به خاطر توسعه فن آوری موشکی که ایران را قادر به شلیک موشک های هسته ای می کند، بر ایران تحمیل می کنند؛ موشک هایی که ما مطمئن هستیم ایران نمی تواند بسازد!

حال باید پرسید، چرا واشنگتن تحریم های جدیدی را بر ایران تحمیل کرده است، در حالی که اعلام کرده است تمامی تحریم های مربوط به مسئله هسته ای ایران برچیده می شود؟ این نیز نشانی از دورویی و تزویر در سیاست خارجی آمریکاست که می توان در چند جمله ساده اینگونه بیانش کرد: بیایید توافق کنیم. خوب! حالا که شما به توافق عمل کردید، ما می خواهیم آن را تخریب کنیم!»

در ادامه این گزارش ضمن اشاره به محدودیت های بانک های ایرانی و مانع تراشی آمریکا در بهره مندی ایران از مزایای توافق به صحت اظهارت مقام معظم رهبری در این رابطه اذعان شده و آمده است: «اینکه گفته می شود تحریم ها لغو شده اند نیز اشتباه به نظر می رسد. ایرانی ها چندی پیش، نوروز را جشن گرفتند و [آیت الله] خامنه ای رهبر عالی ایران به شهر مقدس مشهد در نزدیکی مرزهای عربستان سفر کرد تا سخنرانی نماید. او در این سخنرانی اعلام کرد: "آمریکایی ها به تعهدات خود بر اساس توافق هسته ای عمل نکرده اند. آن ها مطالبی را بر روی کاغذ پذیرفته اند اما از طریق راه های انحرافی متعدد، مانع از تحقق اهداف [جمهوری اسلامی] شدند."»

این پایگاه آمریکایی در ادامه به اقدامات دولت اوباما برای تخریب صلح سوریه و مبارزه دورغین با داعش در منطقه پرداخته و نتیجه می گیرد که حتی با روی کار آمدن هیلاری کلینتون نامزد دموکرات آمریکایی که رسانه های آمریکایی چهره ای صلح طلب از او به نمایش گذاشته اند نیز، وضعیت درباره توافق هسته ای ایران و صلح در سوریه بدتر از پیش خواهد شد.