امیر حسین یزدان پناه
3 نکته درباره اظهارات اخیر آیت ا... هاشمی رفسنجانی
آیا بهتر نبود مجمع این سیاست ها را زودتر از این بررسی و تصویب می کرد تا زمان لازم برای بررسی آن و تبدیل شدنش به قانون وجود داشته باشد؟ و اصولا آیا این مسئله در سیاستهای تصویبی دیده شده یا مورد غفلت قرار گرفته است؟
آیت ا... هاشمی رفسنجانی 2 روز پیش در تحلیل نتایج انتخابات هفتم اسفند، به موضوع رد صلاحیت های انتخابات اشاره کرده و گفته بودند: «این که 12 نفر در شورای نگهبان ظرف چند روز صلاحیت 12هزار نفر را برای 2 کار بسیار مهم بررسی کرده اند و نظر داده اند برای اکثریت جامعه قانع کننده نبودو دیدید که چگونه به این عکس العمل نشان داده اند.»
درباره این جمله چند نکته می تواند مطرح شود:
1 –این که اعضای شورای نگهبان 12 نفر هستند، براساس اصل 91 قانون اساسی است و نمی شود انتظار داشت که برای بررسی صلاحیت ها تعداد افراد متناسب با تعداد کاندیداها تغییر کند. ضمن این که براساس قانون انتخابات هیئت های نظارت در استان ها با نظر شورای نگهبان تعیین می شوند و عملا نه فقط 12نفر بلکه بیش از 100 نفر کار بررسی صلاحیت ها را برعهده دارند. ضمن این که هیئت های اجرایی نیز بخشی از کار را انجام می دهند علاوه بر همه این ها 4 دستگاه که به استعلام ها درباره افراد پاسخ می دهند نیز به همه این ها اضافه می شود. بنابراین واضح است که آن طور که آیت ا... هاشمی گفته اند 12 نفر، صلاحیت 12 هزار نفر را بررسی نکرده اند.
2 – اگر انتقادی به قانون انتخابات وارد باشد، که به گفته برخی اعضای این شورا این انتقاد وارد است، بیش از همه باید به مدت زمان اندک شورای نگهبان برای بررسی صلاحیت اشاره کرد. حتی می توان از سر دلسوزی پیشنهاد کرد که افزایش تعداد اعضای شورا متناسب با شرایط جدید مطرح شود که البته لازمه آن تغییر قانون اساسی است و خود روند قانونی خاص خود را دارد. توجه کنیم که براساس قانون اگر فقط 10 نفر برای انتخابات ثبت نام کنند این شورا فقط 30 روز برای بررسی فرصت دارد و اگر هم 10هزار نفر یا مثل امسال 12هزار نفر ثبت نام کنند باز هم شورای نگهبان فقط همین 30 روز را فرصت دارد. آیا بهتر نبود آیت ا... هاشمی به این فرصت اندک شورا هم اشاره کنند و برای اصلاح آن راهکار بدهند؟ نکته دیگر این که بررسی سیاست های کلان انتخابات بیش از 6 سال است که در مجمع تشخیص مصلحت نظام در دست بررسی است و تازه اواخر خردادماه سال جاری تصویب شده است. آیا بهتر نبود مجمع این سیاست ها را زودتر از این بررسی و تصویب می کرد تا زمان لازم برای بررسی آن و تبدیل شدنش به قانون وجود داشته باشد؟ و اصولا آیا این مسئله در سیاستهای تصویبی دیده شده یا مورد غفلت قرار گرفته است؟
3 – در شرایط کنونی که 2 هفته از انتخابات می گذرد، آیا بازگشت به موضوعات گذشته و اشاره به صلاحیت ها و بیان انتقادهای گذشته در راستای حفظ آرامش و وحدت جامعه است؟ رقابت های انتخاباتی پایان یافته و مردم منتظر رفع مشکلات خود هستند و انتظار از موثران جامعه این است که به حفظ آرامش و پرهیز از دودستگی جامعه کمک کنند و اگر هم انتقادی دارند، با مراجعه به قانون اساسی آن را سبک سنگین کرده و سپس اگر اشکالی هست با دلسوزی برای رفع آن پیشنهاد ارائه کنند که ان شاء ا... مصداق انتقاد سازنده قرار گیرد.
ارسال نظر