نامه توکلی به رئیس سازمان بازرسی درباره آلودگی هوا
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی طی نامهای به رئیس سازمان بازرسی کل کشور خواستار انتشار گزارش این سازمان درباره آلودگی هوا شد.
به گزارش پارس،به نقل از مشرقاحمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و رئیس هیأت مدیره سازمان مردم نهاد(سمن) «دیدهبان شفافیت و عدالت» طی نامهای به ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور خواستار انتشار گزارش این سازمان درباره آلودگی هوا شد.
متن این نامه به شرح ذیل است:
بسم الله الرحمن الرحیم
برادر ارجمند جناب آقای سراج
رئیس محترم سازمان بازرسی کل کشور
باسلام و احترام
دیروز فارس از قول جنابعالی خبر داد که نتیجه بازرسی و بررسی از ده نهاد ذیربط با آلودگی هوای تهران و برخی شهرهای دیگر کشور، بحمدالله آماده و برای سران قوا فرستاده شده است. این آلودگی بسیار زیانبار، در سال جاری به طرز بیسابقهای موجب بیماری و زحمت مردم گشته و به تولید ملی آسیب وارد کرده است. شفاف نبودن مواضع دولت محترم و تناقضگویی برخی از مسئولان، موجب ابهام در علل پیدایش و دوام این پدیده در اذهان عمومیشده و علاوه بر دشوار ساختن مشارکت مردم در کشف راههای مقابله، به سرمایه اجتماعی نیز آسیب زده است. بنا بر سابقه میتوان حدس زد که گزارش بازرسی کل از استناد و استدلال خوبی برخوردار باشد. به نظر میرسد لازم است تا گزارش مذکور منتشر گردد. انتشار آن برای آگاهی مردم و پاسخگویی دولت بسیار مفید است و میتواند بخشی از آسیب وارد شده به سرمایه اجتماعی را جبران نماید.
بر اساس بند "ه" ماده 8 قانون اصلاح موادی از قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور مصوب 1360 و اصلاحیه آن مصوب 1375، "اطلاعرسانی و آگاهیبخشی عمومی از طریق رسانههای عمومی" از جمله وظائف سازمان است. بنده بر اساس حق مذکور در ماده 2 قانون انتشار و دسترسی ِآزاد به اطلاعات مصوب سال 1388، که مقرر میدارد: " ماده2ـ هر شخص ایرانی حق دسترسی به اطلاعات عمومی را دارد، مگر آن که قانون منع کرده باشد."
درخواست میکنم گزارش تقدیمی به سران سه قوه را در اختیار بگذارید تا سازمان مردم نهاد "دیده بان شفافیت و عدالت"( daad.ir) آن را منتشر سازد. یا سازمان بازرسی کل رأسا به انتشار آن اقدام فرماید. دلایل قانونی الزام بازرسی کل برای قبول این درخواست به قرار زیر است: .
"قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات" مصوب 1 بهمن 1388، مقرر میکند «هر شخص ایرانی حق دسترسی به اطلاعات عمومی را دارد مگر آنکه قانون منع کرده باشد.»
بند ج ماده 1 نیز اطلاعات عمومی را چنین تعریف می کند:
"اطلاعات غیر شخصی نظیر ضوابط و آئین نامه ها، آمار و ارقام ملی و رسمی، اسناد مکاتبات اداری که از مصادیق مستثنیات فصل چهارم قانون مذکور نباشد."
قانونگذار در فصل چهارم مدکور طی مواد 13 تا 17 در مقام بیان مواردی است که دولت باید از دادن اطلاعات چه شخصی، چه عمومی خودداری ورزد ولی در تبصره ماده 17 با صراحت مقرر می کند:
«موضوع مواد 13 تا 17 شامل اطلاعات راجع به وجود یا بروز خطرات زیست محیطی و تهدید سلامت عمومی نمیگردد.»
علاوه بر این، مستندا به ماده 5 قانون مورد بحث، آن گزارش نه تنها قابل محرمانه شدن نیست بلکه باید منتشر گردد؛ چون متضمن حق و تکلیف برای مردم است. تبصره ماده 5 مقرر میدارد :
" تبصره ـ اطلاعاتی که متضمن حق و تکلیف برای مردم است باید علاوه بر موارد قانونی موجود، از طریق انتشار و اعلان عمومی و رسانه های همگانی به آگاهی مردم برسد."
بنا بر مستندات مذکور گزارش سازمان بازرسی کل به سران قوا در باره آلودگی هوا را نمی توان محرمانه تلقی کرد و باید به طور شفاف برای آگاهی عمومی منتشر گردد. سازمان مردم نهاد "دیدهبان شفافیت و عدالت"( daad.ir) به عنوان یک نهاد متکی بر مردم برای شفاف ساختن عملکرد مسئولان و دفاع از حقوق شهروندی، و به مثابه همکار مردمی سازمان محترم بازرسی کل کشور از جنابعالی میخواهد دستور انتشار آن گزارش و مدارک مشابه دربارهی وضعیت آلودگی هوا را که از مصادیق خطرات زیست محیطی و تهدیدکنندهی سلامت مردم است، هر چه زودتر صادر فرمایید.
با احترام
احمد توکلی
رئیس هیأت مدیره سازمان مردم نهاد(سمن)
«دیدهبان شفافیت و عدالت»
اصولا بنای دولت یازدهم ازمذاکرات ژنو گرفته تاقراردادهای نفتی محرمانست وهیچکس نباید بداند مخصوصا اب وهوا که به تحریمها مربوط است
با سلام .کشور جالبی داریم . در مورد قیمت زمین و تراکم ساختمانی و بنزین و گاز و لبنیات و پوشک بچه اطلاع رسانی میشود . اما هیچ مسئولی حاضر نیست بگوید یک ساعت تنفس سالم در این شهر تهران چقدر اب میخورد یا به عبارت دیگر اکسیژن لیتری چند .
حالا 3 پیشنهاد .
1_ پولی شدن پیمایش بیش از حد خودروها در تهران همان طرح که سالها پیش در لندن هم اجرا شده است .
2_ محدودیت در عرضه سوخت و کنترل میزاتن توزیع .
3_ ممنوعیت پلاکهای غیر تهران . چرا یک شهرستانی میتواند هر روز صبح به تهران بیاید و مسافر کشی کند ودر اخر شب هم برگرد مثلا کرج یا فلان شهر .
4_ محدودیت در سرویس های ادرات که بعضا یک خودرو 30 نفره با 5 یا 6 نفر تردد میکند .
5_ محدودیت زمانی در شیفت صبح مثلا از 6 صبح تا 12 ظهر
یا حق