پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا با امضای لایحه بودجه سال آینده این کشور، محدودیت‌های تازه‌ برای ورود به این کشور را هم به عنوان بخشی از قانون بودجه تایید کرده است. مجلس نمایندگان آمریکا روز ۸ دسامبر (۱۷ آذر) طرحی را تصویب کرد که محدودیت‌های تازه‌ای را برای شهروندان ۳۸ کشور که در حال حاضر بدون ویزا به آمریکا سفر می‌کنند، در نظر می‌گیرد. بر اساس فصل ۲۰۳ از متن بودجه سال آینده آمریکا - که بعد از تصویب سنا و امضای اوباما به قانون تبدیل شده - اگر شهروندان این ۳۸ کشور در پنج سال گذشته به سوریه، عراق یا کشورهای حامی تروریسم از نظر وزارت خارجه آمریکا (ایران، سودان و سوریه) سفر کرده باشند، نمی‌توانند مانند گذشته بدون ویزا وارد آمریکا شوند.

به علاوه کسانی که تابعیت دوگانه این کشورها را هم دارند، از جمله ایرانی‌هایی که شهروند کشورهای معاف از ویزا مانند بریتانیا، استرالیا یا فرانسه هستند، باید با اجرای قانون تازه برای سفر به آمریکا درخواست ویزا کنند.

برخی میگویند که قانون جدید امریکا درباره محدود کردن قانون لغو روادید ورود به امریکا

1- بخشی از بودجه آمریکا بوده و لذا نمی­شود مانع آن شد

و دیگر آنکه

2- صرفا تحت فشار لابی اسرائیل شکل گرفته است. هر دو موضع فوق به نوعی تطهیر چهره دولت اوباما و حاکمیت ایالات متحده است چراکه با رجوع به متن قانون و سایت قوانین کنگره آمریکا کاملا روشن می­شود که

الف: ایده این قانون ابتدا توسط شخص اوباما در سخنرانی خود، مورخ 6 دسامبر، پس از کشتار سن برناردینو – کالیفرنیا مطرح شد و سایت کنگره نیز ارائه طرح اولیه (introduction) این قانون را 6 دسامبر معرفی کرده است

ب: همانطور که در متن قانون آمده است این قانون، قانون مهاجرت و تابعیت آمریکا ( Immigration and Nationality Act) را "اصلاح میکند" (amend) و به هیچ وجه ارتباطی با لایحه بودجه سالانه آمریکا ندارد.

بنابراین می­توان نتیجه گرفت که این اقدام با همکاری نزدیک دولت و کنگره بوده و اگر دولت اوباما میخواست به راحتی مبتوانست جلوی ان را بگیرد یا ان را به نعع ایران اصلاح کند و تقلیل آن به لابی اسرائیل عملا تطهیر چهره حکومت آمریکا و دولت اوباماست. 

منابع:

https://www.govtrack.us/congress/bills/114/hr158

https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/12/06/address-nation-president

بعد از تحریر:

تصویب اولیه این طرح در مجلس نمایندگان آمریکا با موجی از انتقادات در داخل مبنی بر نقض برجام روبه رو شده بود.

علی لاریجانی ۲۵ آذر در همایش تجلیل از داوطلبان جمعیت هلال احمر قم درباره این مصوبه گفته بود: در برجام رفتارهایی در ارتباط با کشورهای دیگر سنجیده شده بود که این اقدام آمریکا خلاف آن است، اگر این اقدام دنبال شود، مسیر طی‌شده را با دستان خود خراب کرده و خلاف برجام است.

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران نیز عنوان کرده بود که اگر مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا درباره وضع محدودیت‌های تازه برای ورود به این کشور، مغایر برجام یا توافق جامع هسته‌ای باشد، ایران درباره آن اقدام خواهد کرد. رییس ستاد پیگیری اجرای برجام، گفته بود که این مصوبه ابعاد مختلف حقوقی دارد و ایران در حال مشورت با کشورهای گروه ۱+۵ و اتحادیه اروپا درباره آن است.

البته این واکنش‌ها به ایران محدود نبود و سفرای کشورهای اروپایی در آمریکا - که کشورهایشان شامل برنامه معافیت از ویزای آمریکا می‌شود- از وضع سخت‌گیری‌های تازه انتقاد کرده بودند.

گفتنی است این قانون از لحاظ اقتصادی می تواند تاثیرات منفی بر اقتصاد ایران داشته باشد. اغلب ۳۸ کشوری که توافقنامه لغو ویزا با آمریکا دارند کشورهای تاثیرگذار اروپایی هستند که تمایل دارند در دوره پساتحریم با ایران تعامل نزدیک اقتصادی داشته باشند که از این به بعد برای سفر به ایران دچار تردید می شوند چراکه اگر به ایران سفر کنند نمی توانند دیگر بدون ویزا به آمریکا بروند و این چالش بزرگی در روابط اقتصادی ایران و اروپا و همچنین کشورهای مهم دیگری همچون ژاپن و استرالیا که در زمره آن ۳۸ کشور هستند ایجاد می کند. از سوی دیگر گردشگران خارجی برای سفر به ایران دچار تردید می شوند و این امر، صنعت گردشگری ایران را که از سال گذشته جزو ده مقصد پیشنهادی سفر قرار گرفته بود تهدید می کند.