اختصاصی پارس؛
کمیسیون برجام، نمونه ای از جهاد قوه مقننه/ آخرین وضعیت برجام در مجلس؛ توافق وین رد یا تایید نخواهد شد
برخی اخبار حکایت از آن دارد که احتمالا کاظم جلالی، علاء الدین بروجردی و حقیقت پور از طرف دکتر لاریجانی و زارعی، توکلی و بذرپاش نیز از طرف اصولگرایان مجلس جهت نهایی کردن این توافق و ارایه طرح دو فوریتی اقدام کنند.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- طرح دو فوریتی با توافق زاکانی و لاریجانی به صحن مجلس ارایه خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «پارس»، بیانیه امروز کمیسیون برجام با استفاده از طیف وسیعی از کارشناسان موافق و مخالف، جمع بندی شده است و بر اساس آن قرار است طرح دوفوریتی با توافق دکتر علی زاکانی و دکتر علی لاریجانی به صحن مجلس ارایه شود.
برخی اخبار حکایت از آن دارد که احتمالا کاظم جلالی، علاء الدین بروجردی و حقیقت پور از طرف دکتر لاریجانی و زارعی، توکلی و بذرپاش نیز از طرف اصولگرایان مجلس جهت نهایی کردن این توافق و ارایه طرح دو فوریتی اقدام کنند.
برخی ابعاد این طرح دوفوریتی که هنوز منتشر نشده و البته تا این مرحله توافق شده نشان می دهد که برجام در مجلس رد یا تصویب نخواهد شد بلکه مبتنی بر گزارش کمیسیون برجام به ریاست علیرضا زاکانی و طرح دوفوریتی مورد توافق، الزاماتی برای اجرای برجام تعیین خواهد شد.
کمیسیون برجام، نمونه ای از جهاد مقننه
مذاکرات هسته ای هر آنچه بود به پایان رسید و این مذاکرات در یک جمع بندی تبدیل به برنامه جامع اقدام مشترک یا «برجام» شد. سندی که قرار است برای دو طرف تعهداتی ایجاد کند و هر یک نسبت به این تعهدات، تکالیفی دارد. در واقع مذاکرات در مجموع تمام شد و عصاره ی دو سال تلاش شبانه روزی تیم مذاکره کننده همان سندی است که به عنوان برجام شناخته شده است.
برجام قرار بود در مسیر قانونی در کشورها تصویب شود تا دولت ها نسبت به اجرای آن متعهد قانونی باشد. برجام در آمریکا مسیر خود را طی نمود و سرانجام تصویب شد و در داخل نیز ابتدا عده ای آن را سند نمی دانستند تا مجلس ورود کند و حتی برخی از مسئولان دولتی این سند را غیر الزام آورد!! و غیر تعهد آور !! دانسته و استدلال می کردند اگر این سند در کشور تصویب شود الزام آور می شود و این سند اصلا الزام آور نیست تا مجلس ورود کند. تخت روانچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده می گوید : «فکر میکنیم نیازی به تصویب متن برجام در مجلس نیست؛ چراکه برجام ماهیت پروتکلی ندارد و نمیتواند همانند یک قانون تصویب شود. »(1)
در چنین کش و قوسی، رهبری معظم انقلاب صریحا اشاره کرد بایستی مجلس نسبت به مجلس ورود داشته باشدو با سازو کار خود بررسی نماید. در همین راستا کمیسیونی با عنوان کمیسیون برجام در مجلس تصویب شد و اعضای آن با انتخاب نمایندگان مشخص شدند. در شرایطی که بسیاری از نمایندگان در تعطیلات کاری و یا رسیدگی به حوزه انتخابیه سر میزنند، اعضای کمیسیون برجام به ریاست دکتر زاکانی یکی از متخصصان پزشکی هسته ای تشکیل جلسه داد. برهمین اساس ذکر چند نکته بسیار مهم است.
1.برجام هر آنچه باشد حاصل تیم مذاکره کننده است و این یعنی مذاکره برای مسئله هسته ای جمع بندی رسید. فارغ از آنکه آمریکایی ها قصد دارند مسیر مذاکرات را برای هر مسئله ای باز نگه دارند، تلاش تیم مذاکره کننده و هدایت های رهبری در تبیین خطوط قرمز، منجر شد سندی ارائه گردد که حداقل فایده اش اتمام مذاکرات و مقابله با القای غرب مبنی بر « شکستن شاخ ایران در مسیر مذاکرات » است. آمریکایی ها با بیانات خود اینطور القا می کنند که ایران را توانستند با مسیر تحریم ها پای میز مذاکره بکشانند و این مسیر مذاکرات می تواند برای موضوعات دیگر همچون تسلیحات دفاعی ایران، حقوق بشر، دفاع از مستضعفین و گروه مقاومت و مبارزه با صهیونیست ها نیز باشد. این موضوع وقتی در دستور کار تیم کمیسیون برجام قرار گرفت اولین نکته ای بود که بایستی مورد توجه قرار میگرفت که مسیر بررسی این را به عین نشان می دهد که کمیسیون برجام فارغ از جریانات سیاسی به طور مشخص این مسیر را طی نمود و نگذاشت غربی ها القای استعلا را در پیش داشته باشند و بفهمند در کشور هنوز مسیر نفوذی با موضوع مذاکرات به راحتی نیست. اولین اقدام کمیسیون و فلسفه ی شکل گیری آن مقابله با چنین نفوذی بود. به تعبیر بهتر همین که در کشور کمیسیونی برای بررسی برجام شکل گرفت این راهبرد غرب خنثی شد که می توانند به راحتی ایران را پای میز هر مذاکره بکشانند و به راحتی هر آنچه خواستند تحمیل کنند.
2.غربی ها طوری از برجام نام میبردند که توانستند در آن جمهوری اسلامی ایران را در یک مارتن بزرگ شکست بدهند. به طور مثال دیوید کوهن قائم مقام سازمان سیا در سخنی می گوید : «بر پایه اطلاعات طبقه بندی شدهای که به کنگره آمریکا نیز ارائه شده است، ایران موظف است، حجم بیسابقهای از اطلاعات را درباره تمام جنبههای فعالیت هستهای خود در اختیار بازرسان قرار دهد و اینکار امکان تولید سلاح اتمی از سوی ایران را بسیار ناچیز میکند.» (2) شکل گیری کمیسیون برجام و بررسی موشکفانه ی این موضوع در صحن اصلی کمیسیون می تواند پاسخی به این ادعاها باشد. در واقع دعوت از مخالفان و موافقان توافق. استفاده از کارشناسان هسته ای، امنیتی و حتی تیم مذاکره کننده ی قدیم و جدید ،استفاده از نظرات اعضای شورای عالی امنیت ملی و دبیر این شورا، دعوت از سران قوا و بهره گیری از خرد جمعی حداقل کاری است که مجلس می توانست انجام دهد تا خیال ملت در مورد ادعاهای آمریکایی ها راحت شود. به عبارت بهتر اقدام مجلس علاوه بر وظیفه ی قانونی نمایندگان مردم، یک دیپلماسی قوی مقننه است که پاسخی محکم به بیانات دولتمردان غربی در مورد جاسوسی و فرآیند تسلیم نمودن ملت ایران است.
3.شاهد بودیم در برجام شان و جایگاه سازمان انرژی اتمی به عنوان یک نهاد بی طرف برای نظارت و تایید الزامات هسته ای ایران در نظر گرفته شد که بلافاصله با دعوت مجلس نمایندگان آمریکا، آمانو رئیس این سازمان به آمریکا رفت و در برابر سئوالات نمایندگان آمریکا در مقام پاسخگویی قرار گرفت. کمیسیون مجلس برجام در کشور ما نیز به دلیل برابری سطح و حفظ استقلال و نمایش اقتدار کشور از آمانو برای پاسخ به سئوالات نمایندگان دعوت نمود تا او نیز همچون آمریکا در برابر نمایندگان ملت ایران پاسخگو باشد و شان مجلس برابر باشد. به واقع کمیسیون برجام زحمت دیپلماسی عمومی و بخشی از سیاست های اقتدار آفرین کشور را دنبال کرد و توانست در بخش هایی که آمریکایی ها می خواستند استعلای خود را نشان دهند، مستحکم وارد شده و پاسخ دهند.
4.درشرایطی که عده بیساری از سیاسیون برجام را به انتخابات گره زدند و حتی بعضی از نمایندگان برای فرار از بررسی این برجام حاضر به حضور در مسائل برجام نشدند تا ترکش توافق یا عدم توافق به آنان برخورد نکند، کمیسیون برجام براساس اصل مجلس در راس امور است صرفا شعار نداد. کمیسیون مذکور برا فراخواندن حتی سران مجریه، مقننه و قضاییه این را نشان داد در هر شرایطی می توان عملا نشان داد مجلس در راس همه امورات است و قادر است اراده ی ملت را نمایش دهد. میدانیم خیلی ها وقتی خودشان در سمت مجلس هستند، شعار مجلس در راس امور بودن را می دهند و وقتی در سمت غیر از قوه مقننه قرار دارند مجلس را منع از ورود به مسائل دیگر میکنند. حالا کمیسیون برجام نشان داد با شجاعت می تواند همه نوع پرسشی که افکار عمومی ملت در برابر مسائل مهم همچون برجام دارد را بدون تعصبات سیاسی و قبیله گرایی بپرسد و پاسخ صریح از طرف مقابل دریافت کند. انصافا اقدام کمیسیون یک مجاهد اما از نوع مقننه بود!باید از این اقدام شجاعانه مجلس تشکر کرد و یقین داریم این اقدام از چشم تیزبین مردم خارج نمی شود و ملت در برابر مجاهدت اعضای کمیسیون قدردان زحماتشان خواهد بود.
ارسال نظر