یادداشتی از دکتر فرید الدین حداد عادل
کمیسیونی برای نشان دادن توانمندی های اصولگرایان
نقد و بررسی برجام اکنون به عرصهای برای نشان دادن توانمندیهای کارشناسانه و سیاسی نمایندگان غالبا اصولگرای مجلس در این حوزه بدل شده است. بهطوری که میتوان امید داشت در آینده مجلس بر وسعت اقدامات کارشناسانه موردی و تخصصی خود بیفزاید.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- این هفته گزارش نهایی کمیسیون برجام منتشر می شود دکتر فرید الدین حداد عادل در این زمینه می نویسد:
با اصرار مجلس شورای اسلامی و پس از نظر موافق رهبر معظم انقلاب، مجلس وارد عرصه بررسی برجام شد. دولت نهتنها موافق ورود مجلس به این مسئله نبود بلکه پس از اظهار نظر رهبری نیز متولیان اطلاعرسانی آن دیدگاه، مخالفت خود را مجددا ابراز داشتند. کارشناسان ارشد وزارت خارجه برای یافتن مسیر فراری از روند ارجاع مسئله هستهای به مجلس، قائل به تفسیر دیدگاه رهبری شدند و یکی از چهرههای مطرح وزارت خارجه اظهار داشت: «رهبری نوع ورود مجلس را معین نکردند».
با این اوصاف ریاست مجلس توانست در بین گروههای مختلف مجلس، کمیسیون تخصصی بررسی مسئله توافق هستهای را با ترکیبی از نمایندگان سرشناس مجلس نظیر آقایان ابوترابی، زاکانی، بروجردی، حقیقتپور (اردبیل)، زارعی، پزشکیان، نقوی حسینی (ورامین)، کوثری، قاسم جعفری (بجنورد)، نبویان، وحید احمدی (کرمانشاه)، نجابت، بذرپاش و زاهدی ایجاد کند. در رقابت برای کسب کرسی مدیریت کمیسیون تخصصی، علیرضا زاکانی پیروز شد و نقوی حسینی بهعنوان سخنگو برگزیده شد. جلسات جدی کمیسیون با حضور طرفهای صاحب نفوذ در این موضوع برگزار شده و همچنان جریان دارد. موضوعات بسیار مهمی در این سلسله نشستها مطرح شده است. در این نوشتار نیز چند موضوع قابل تامل در اینباره مطرح میشود.
1- طرح چنین موضوعاتی در مجلس نشاندهنده گرایش مصمم مجلس برای ورود به بحثهای جدی کارشناسانه است. پارلمانها در همه دنیا از زبدهترین کارشناسان عرصههای مختلف برای بررسی موضوعات ملی بهره میبرند، بهطوری که جمعی از زبدهترین متخصصین امور حیاتی کشورها، دورهای از زمان خدمت خود را به ارائه مشاوره به پارلمان اختصاص میدهند. کمیسیون تخصصی بررسی توافق هستهای، حضور جدی پارلمان ایران در یک مسئله چندوجهی داخلی و بینالمللی است و نفس این اقدام، امتیازی برای کشور و مجلس شورای اسلامی است.
2- تشکیل این کمیسیون در مجلس از حیث عملیات نقد و بررسی نیز بسیار حائز اهمیت است. حضور چهرههای جدی موافق و مخالف در جلسات، نشان از ظرفیت بالای عناصر دخیل در این مسئله دارد. محمدجواد ظریف، سید محمود علوی، علیاکبر صالحی، سعید جلیلی، محمد نهاوندیان، علی شمخانی و برخی از چهرههای مطرح سیاسی، نظامی و امنیتی، یا در جلسات کمیسیون حضور داشتهاند یا به صورت جدی با آن همکاری دارند. این موضوع، جدی بودن سطح کمیسیون و مباحث آن را نشان میدهد.
3- اقدامات کمیسیون، ظرفیت اصولگرایی و اصولگرایان برای ورود به مباحث عمیق و چندوجهی را نشان میدهد. نقد و بررسی برجام اکنون به عرصهای برای نشان دادن توانمندیهای کارشناسانه و سیاسی نمایندگان غالبا اصولگرای مجلس در این حوزه بدل شده است. بهطوری که میتوان امید داشت در آینده مجلس بر وسعت اقدامات کارشناسانه موردی و تخصصی خود بیفزاید.
4- معاونت سیاسی سازمان صداوسیما، شجاعانه به موضوع کمیسیون ورود کرد. اینجاست که «دانستن حق مردم است» معنی پیدا میکند. جدیترین بحثها به اطلاع مردم رسانده شد و اظهارات مقامات مختلف کشوری در سطوح گوناگون رسانهای انتشار یافت. پرداخت جدی به مسئله برجام راه ورود شایعهها و سوء استفاده بیگانگان یا رواج اظهارات غیرکارشناسانه را میبندد و صداوسیما هم در تحقق این مهم موفق بود. صداوسیما در مورد برجام توانست بر شیوع و سیطره فضای مجازی غلبه کند. نکته قابل توجه در این مسئله این است که باید مراقب باشیم طرح دیدگاههای مختلف درباره برجام، به دوقطبی شدن جامعه یا سوء برداشتهایی از جنس دیگر امور سیاسی نینجامد. هر اتفاقی که درباره برجام بیفتد نباید به دو دستگی جامعه منجر شود. همگان باید مصرانه مراقب اتفاقاتی که میتواند دوقطبیهای مضر را در جامعه شکل دهد باشیم و از تکرار آن و حتی از پخش رسانهای آن جلوگیری کنیم. شاید یکی از اهداف مهم دشمن از پرداختن به مسئله هستهای، ایجاد شکاف در بین اقشار جامعه و تعمیق آن باشد. با این فرض آیا تدبیر و توجه در این موضوع حیاتی نیست؟!
5- توجه ویژه مجلس به مسئله برجام از جهتی دیگر نیز حائز اهمیت است. این گفتوگوها و مباحثات میتواند فرصتی باشد تا ما بتوانیم تحرکات رقیب را رصد کنیم. بهراستی آمریکاییها چه خواهند کرد؟! اگر رئیسجمهور بعدی ایالات متحده یک جمهوریخواه باشد، تکلیف برجام چه خواهد بود؟! این همه سال مبارزه و مقاومت، آیا چند ماه صبر و تامل را نیاز ندارد؟! بهتر است مجلس شورای اسلامی از فرصت پیشآمده بهخوبی استفاده کند و ضمن واکاوی ابعاد مسئله به جلوگیری از شتابزدگی کمک کند .
ارسال نظر