به گزارش پارس به نقل از تسنیم، نصرالله جهانگرد در نشست خبری سازمان فناوری اطلاعات به مناسبت سالروز تاسیس‌اش مهمترین برنامه این سازمان در راستای برنامه ششم توسعه را برپایی خدمات دولت الکترونیک در سراسر کشور و ایجاد کار اجرایی برای پیاده‌سازی آن دانست و اظهار کرد: علاوه بر این موضوع که وظیفه قانونی ماست، توسعه کاربرد فناوری اطلاعات در همه عرصه‌ها را نیز دنبال می‌کنیم.

معاون وزیر ارتباطات در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم مبنی بر اینکه برخلاف اظهارات وزارت ارتباطات که معتقد است شبکه ملی اطلاعات را برای شورای عالی فضای مجاز تبیین و تشریح کرده اما دبیر این شورا معتقد است که وزارت ارتباطات تنها بخشی از شبکه ملی اطلاعات را ارائه کرده و برای کامل و جامع شدن آن نیازمند بررسی‌های آتی هستیم نظر شما درباره این اظهارات چیست گفت: ما از طرف وزارت ارتباطات مسئول طراحی، هماهنگی و نظارت بر اجرای شبکه اطلاعات هستیم اما سازمان فناوری اطلاعات مجری این شبکه نیست. کار نظارت با ماست و اجرا با شرکتهای همچون زیرساخت، مخابرات ایران و اینترنتی‌ها است که در این راستا کمیته فنی شکل گرفته و تمامی آنها عضو این کمیته هستند و کارها را پیگیری می‌کند.

جهانگرد در ادامه اظهارکرد: برنامه‌ریزی ما برای اجرای شبکه ملی اطلاعات طبق تعاریف برنامه پنجم توسعه است که البته این تعاریف در شورای عالی فضای مجازی با دقت بیشتری تصویب شد و شامل مشخصات و ضوابطی است که در طراحی باید به آن دقت شود.

وی بااشاره به اینکه این مشخصات در 7 دسته ساماندهی شده است گفت: در بحث طراحی شبکه باید بتوانیم در عرصه ملی شبکه‌ای باکیفیت و پرتوان با پوشش کامل و با عرض باند بالا و امنیت کامل داشته باشیم و استقلال مدیریت ایرانی را برپا کنیم.

معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه این کار منجر می‌شود ترافیک داخل کشور بدون وابستگی به سایر شبکه‌های جهانی در درون کشور مبادله شود تصریح کرد: در طراحی شبکه ملی اطلاعات چنین اصولی را رعایت کرده‌ایم و می‌خواهیم برنامه‌ریزی‌ها به گونه‌ای باشد که به سمت ایده‌آل‌های آن حرکت کنیم.

جهانگرد با تاکید بر اینکه شبکه ثابت در حال حاضر مبتنی صوت و tdm است ابراز کرد: در چنین شبکه‌ای خدمات مبنی بر آی‌پی به صورت لایه‌ای روی آن سوار شود زیرا شبکه‌هایی که در راستای پیاده‌سازی ایده‌آل‌ها شکل می‌گیرند باید مبتنی بر آی‌پی باشند.

وی افزود: برای چنین کاری بعد از شش دهه شبکه مخابرات در حال دگردیسی به شبکه آی‌پی است و چنین کاری به صورت همزمان انجام می‌شود تا به جایی برسیم که ظرفیت دیتا و افزایش ضریب انتقال و با نصب سوییچ‌های جدید فراهم شود.

جهانگرد با اشاره به اینکه استقلال و امنیت در شبکه ملی اطلاعات از اولویت‌های ما است، بیان کرد: باید قابلیت اتکای بومی در این شبکه وجود داشته باشد و با ظرفیت‌های فنی در نظر گرفته شده بتوانیم خودمان آن را بگردانیم به عنوان مثال اگر در گذشته اختلال در لیگ‌های ارتباطی باعث قطع ارتباطات می‌شد تنها همان لیگ را داشتیم و بس و لذا کلیه ارتباطات داخل کشور به هم می‌ریخت.

وی افزود: براین اساس شبکه سراسری کشور نسبتا ظرفیت مناسبی را فراهم کرده و پروژه‌هایی برای توسعه این ظرفیت در شرکت زیرساخت در حال انجام است.

جهانگرد ادامه داد: مخابرات‌های استانی باید همزمان با چنین کاری توسعه یابند تا ارائه امکانات در شبکه ثابت مردم تسهیل شود. و البته با توجه به اقداماتی که شرکت زیرساخت انجام داده گمان می‌کنم تا اوایل سال آینده ظرفیت انتقالی زیرساخت برای نیاز به مخاطبان محدودیتی نداشته باشند البته منظور از محدودیت گیت‌وی نیست و منظور ترافیک استانی است.

وی خطاب به تسنیم گفت: در گیت‌وی هیچ محدودیتی نداریم و نقاط پرت بین‌الملل نیز توسعه یافته است.

رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه در تمام لایه‌های شبکه اکنون امکان سوییچ کردن ترافیکی که مبدا و مقصد آن داخل کشور است وجود دارد، گفت: از پایین‌تر سطح در شهرستانها اکنون امکان این است که شرکتهای اینترنتی به مردم سرویس می‌دهند، سرورشان مبدا و مقصد راتشخیص داده و اصطلاحات آدرس‌ها را کلش کنند.

وی افزود: این کار توسط شرکتهای اینترنتی و مخابرات استانی در حال حاضر انجام می‌شود و حتی هستند برخی کمپانی‌هایی که علاوه بر این موضوع اطلاعات را نیز کشف کرده و اگر نیاز تکراری در ارتباط با تقاضایی بیابند آن را از سرور خودشان به سمت مقصد ارسال می‌کنند.

جهانگرد با اشاره به انتقال آدرس‌دهی از هلند به ایران گفت: آدرس‌دهی ترافیک اینترنتی معمولا در کشورهای آمریکا، هلند، ژاپن و سوئد انجام می‌شود که معمولا آدرس دهی آدرس ایران از طریق سرور هلند صورت می‌گیرد که ما یک کپی از سرور هلند را دریافت کردیم و اردیبهشت ماه در کشور نصب شد و از این حیث تمام ترافیک در داخل سرزمین‌مان مسیردهی می‌شود.

رئیس سازمان فناوری اطلاعات افزود: این کار مهمی است که کمک به افزایش خط امنیت ترافیک می‌کند و ترافیک کاملا داخلی می‌شود. اما چون ظرفیت پهنای باند کاملی نداریم می‌توانیم در حال حاضر می‌توانیم تمامن اقدامات شبکه‌ای را در داخل کشور انجام دهیم به این گونه که اگر بخواهیم خرید الکترونیکی داشته باشیم به راحتی می‌توانیم به درگاه پرداخت بانک متصل شده و محصول را تماما الکترونیکی کینم. به عبارتی تمام عملیات هم اکنون دیجیتالیزه شده اس.  

وی با اشاره به اینکه در نقطه آغازین هستیم و تا نقطه بهینه فاصله بسیار زیاد است گفت: شرایط ما اکنون مانند یک کودک است که تنها اندام‌های یک انسان را دارد اما شاید قادر نباشد با دست خود کارهای بزرگی را انجام دهد. به عبارتی ساختار شبکه ایران در مرحله نونهالی است.

جهانگرد با بیان اینکه تمام اپراتورها در مسیر راه‌اندازی شبکه باید سرمایه‌گذاری لازم را انجام دهند گفت: در بخش ارتباطات ثابت شاهد عقب افتادگی سرمایه‌ای هستیم اما امید می رود به تدریج این شرایط بهبود یابد.

وی خاطرنشان کرد: باشبکه ملی اطلاعات هر موسسه ای می‌تواند روی این ساختار امکانات اختصاصی بگیرد و نت‌ورک مربوط به خود را که امنیت در رده بالایی است داشته باشند. که به هر میزان خواستند شرایط امنیتی را برقرار کنند. به عنوان مثال در حال حاضر بانکها روی بستر اینترنت نیستند و از مخابرات یک شبکه اختصاصی برای ارائه خدمات پز و ای‌تی‌ام دارند.

او افزود: چند باری که عملیات حک در ارتباط با بانکها اتفاق افتاد از مسیر داخلی بود و به عنوان مثال معاون مالی یکی از بانکها با توجه به اینکه از آن شرکت رفته بود اطلاعات را با خود برده بود و به اقدامات خلاف دست زده است.

وی با بیان اینکه شبکه ملی اطلاعات از هر جهت باید پایدار در برابر بلایایی طبیعی و مواردی نظیر حک باشد، گفت: می‌خواهیم به جایی برسیم که استریم فیلم داشته باشیم زیرا اکنون همه مردم عادی قادر به دیدن یک ویدئو نیستند.

جهانگرد تصریح کرد: در نظر داریم کل ترافیک اینده کشور روی سامانه ابری قرار گیرد تا تقاضاها را در نزدیکترین نقطه پاسخگو باشیم.