به گزارش پارس به نقل از خبرگزاری صدا وسیمارئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه اعلام کرد این کشور مقادیر به طور غیرمنتظره زیادی اورانیوم کشف کرده است و به زودی در یک معدن جدید شروع به استخراج این عنصر رادیواکتیو خواهد کرد.

این اظهارات، ارزیابی های قبلی برخی از تحلیلگران غربی را که گفته بودند ایران ذخایر کمی دارد و باید به زودی اورانیوم، ماده خام مورد نیاز برنامه هسته ای خود را وارد کند، به چالش می کشد.

هر گونه نشانه ای در این خصوص که ایران می تواند خودکفاتر شود، توسط قدرت های جهان، که در ماه ژوئیه به توافقی تاریخی با این کشور بر سر برنامه هسته ایش دست یافتند، از نزدیک رصد خواهد شد.

آنها نگران بودند که هدف از فعالیت های هسته ای ایران، دستیابی به قابلیت ساخت تسلیحات اتمی است، مسئله ای که تهران آن را رد می کند.

خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گزارش داد: «من نمی توانم (میزان) ذخایر معادن اورانیوم ایران را اعلام کنم. مسئله مهم این است که پیش از جستجوی هوایی برای معادن اورانیوم، ما زیاد خوشبین نبودیم ولی کشفیات جدید، ما را درباره ذخایر خود مطمئن کرده است».

صالحی خاطر نشان شد اکتشاف اورانیوم در تقریبا دو سوم ایران انجام شده است و در چهار سال آینده کامل خواهد شد.

از اورانیوم می توان برای تولید برق و کاربردهای علمی استفاده کرد ولی این ماده همچنین یک بخش مهم در تسلیحات هسته ای است.

توافق ماه ژوئیه بین تهران و قدرت های جهان به لغو تحریم های بین المللی علیه ایران در ازای دست کم یک دهه محدود شدن فعالیت هسته ای این کشور منجر خواهد شد.

پس از چندین دهه تلاش، ایران به چرخه کامل سوخت هسته ای دست یافته است که استخراج سنگ اورانیوم تا غنی سازی و تولید میله های سوخت برای رئاکتورهای هسته ای را شامل می شود.

تحریم ها علیه شرکت هایی که در صنعت استخراج اورانیوم ایران مشارکت کنند، زمانی که توافق اجرا شود، لغو خواهد شد.

براساس گزارش ایرنا، صالحی اعلام کرد قرار است استخراج اورانیوم در یک معدن جدید در استان یزد در مرکز ایران آغاز شود.

برخی تحلیلگران غربی پیش از این اعلام کرده اند ذخایر کیک زرد - یا اورانیوم خام - ایران رو به پایان است و این که استخراج آن در داخل به صرفه نیست.

گزارشی که در سال 2013 توسط اندیشکده های آمریکایی موقوفه کارنگی و فدراسیون دانشمندان آمریکایی منتشر شد، نشان می دهد کمبود و کیفیت پایین ذخایر اورانیوم ایران، این کشور را وادار کرده است «به منابع خارجی اورانیوم طبیعی و فراوری شده تکیه کند».

در این گزارش آمده است: «به رغم ادعاهای حکومت ایران، ذخایر برآورد شده اورانیوم ایران برای تامین برنامه هسته ای این کشور، کافی نیست».

ایران بارها گزارش رسانه های خارجی را درباره این که تلاش کرده است اورانیوم را از کشورهایی همچون قزاقستان و زیمبابوه وارد کند، رد کرده است.