استعفای یک رئیس جمهور پس از صدور حکم بازداشت
رئیس جمهوری گواتمالا که با اتهام فساد مالی و اداری مواجه بوده پس از لغو مصونیت قضایی وی و صدور حکم بازداشت وی از سمت خود استعفا کرده است.
به گزارش پارس به نقل از تسنیمدفتر اوتو پرز مولینا، رئیس جمهوری گواتمالا، ساعاتی پس از صدور حکم بازداشت به درخواست دادستانی این کشور از سمت خود استعفا کرد.
روز سه شنبه، پارلمان گواتمالا با اکثریت قاطع، به طرح سلب مصونیت قضایی از رئیس جمهوری رای داده بود.
رای پارلمان در مورد سلب مصونیت قضایی از رئیس جمهوری روز سهشنبه و در حالی صادر شد که در آستانه آغاز مبارزات انتخابات ریاست جمهوری، تظاهرات چند ماهه در اعتراض به فساد در تشکیلات دولتی شدت گرفته و به درخواست کناره گیری اوتو پرز منجر شده بود. در جریان رایگیری در پارلمان، بسیاری از نمایندگان وابسته به حزب رئیس جمهوری با سلب مصونیت از او مخالفت نکردند.
شامگاه گذشته، دادستان کل گواتمالا در حساب توئیتر خود خبر داد که در حکم بازداشت رئیس جمهوری، اتهام «ارتباطهای غیرقانونی» و تخلف گمرکی هم گنجانده شده است. گفته میشود که آقای پرز در برنامهریزی برای کلاهبرداری از سازمان گمرک گواتمالا دست داشته است.
با اینهمه، معلوم نیست که حکم بازداشت چه زمانی به اجرا گذاشته خواهد شد به خصوص اینکه در گواتمالا، احکام قضایی طی ساعات اداره اجرا میشود.
پیشتر، دفتر دادستانی پایتخت نسبت به امکان فرار اوتو پرز از کشور ابراز نگرانی کرده بود و به نظر میرسد که حکم بازداشت به منظور حلوگیری از این اقدام و اطمینان از حضور وی برای پیگرد قانونی صادر شده است. پس از رای پارلمان، وکیل آقای پرز گفته بود که موکل او خود را بیگناه میداند و قصد خروج از کشور را ندارد.
قرار است انتخابات ریاست جمهوری گواتمالا اواخر سال جاری برگزار شود و انتظار میرفت اوتو پرز تا ماه ژانویه سال آینده و آغاز به کار رئیس جمهوری جدید در سمت خود باقی بماند. طبق قانون اساسی این کشور، وی حق نامزدی دوباره در این انتخابات را ندارد.
اوتو پرز مولینا، 64 ساله و ژنرال بازنشسته ارتش، در انتخابات ریاست جمهوری سال 2011 به این سمت انتخاب شد و دوره ریاست جمهوری خود را از ابتدای سال 2012 آغاز کرد.
در سالهای قبل و همچنین چند سال اخیر، آقای مولینا با اتهامات مربوط به نقض گسترده حقوق بشر هنگام خدمت در ارتش و در دوره حکومت دیکتاتوری از جمله مشارکت در عملیات نظامی منجر به کشتار هزاران تن از اعضای قوم مایا و ناپدیدشدن و قتل برخی مخالفان دولت مواجه بود. وی در راس حزب راستگرای "میهندوستان" و با وعده مبارزه با فساد به سمت ریاست جمهوری انتخاب شد اما از همان ابتدا، با اتهام فساد مالی و اداری و ضعف مدیریت و تظاهرات پیگیر مخالفان مواجه بوده است.
در سالهای اخیر، برخی گروه های مدافع بشر در گواتمالا خواستار محاکمه آقای پرز در دادگاه بینالمللی به اتهام جنایت علیه بشریت و کشتار جمعی شدهاند و در حال حاضر هم چند گروه بینالمللی مدافع حقوق بشر تحقیقات در این زمینه را ادامه میدهند.
کشور گواتمالا در آمریکای مرکزی و در سواحل اقیانوس آرام واقع شده و پانزده میلیون جمعیت دارد. جمعیت گواتمالا را که اکثرا مسیحی کاتولیک هستند گروههای قومی گوناگون تشکیل می دهند. پایتخت این کشور گواتمالا سیتی نام دارد.
این کشور از اوایل دهه 1950 تا اواسط دهه 1990 میلادی گرفتار جنگ داخلی بین گروههای چپگرا و ارتش بود که سرانجام با توافقنامه صلح در سال 1996 پایان یافت. در دهه 1980، دموکراسی به این کشور بازگشت اما دولتها در زمینه ریشه کنی فساد موفقیت چندانی نداشتهاند.
گواتمالا با درآمد سرانه کمتر از 4000 دلار از کشورهای توسعه نیافته جهان و از فقیرترین کشورهای آمریکای لاتین است.
ارسال نظر