تصمیم تاریخی «شینزو آبه» و نگرانی نمایندگان احزاب کره جنوبی

انتشار گزارش هایی مبنی بر عذرخواهی نکردن «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن از رفتار استعمارگرایانه ارتش امپراطوری این کشور در زمان جنگ جهانی دوم، باعث بروز واکنش هایی در میان نمایندگان احزاب مخالف کره جنوبی شده است.
به گزارش پارس به نقل از ایرنا، همزمان با هفتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم، «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن قرار است روز جمعه هفته جاری، بیانیه ای به همین مناسبت قرائت کند و این موضوع که آیا او در بیانیه خود از رفتار ارتش کشورش عذرخواهی خواهد کرد یا خیر، به موضوع مهم رسانه های منطقه شرق آسیا مبدل شده است.
«آبه» که کشورش در خلال جنگ جهانی دوم و پیش از آن بر کشورهای منطقه سلطه استعماری داشته، برای عذرخواهی بابت رفتار تجاوزگرایانه ارتش کشورش در این دوران به شدت تحت فشار است.
با وجود اصرار برخی کشورهای منطقه از جمله کره جنوبی، کره شمالی و چین برای عذرخواهی «آبه» و گنجاندن واژه «عذرخواهی» در این بیانیه، به نظر می رسد نخست وزیر ژاپن چنین تصمیمی ندارد.
با این حال سران این سه کشور معتقدند چنانچه «آبه» در نطق خود کلمه «عذرخواهی» را به سبب گذشته نظامی گری و استعماری کشورش بیان کند، تسلی خاطر مردم آنان را فراهم می آورد.
روزنامه پرتیتراژ «آساهی شیمبون» ژاپن، گزارش داد که «آبه» در پیش نویس نطق روز جمعه خود از واژه عذرخواهی استفاده نکرده و همچنین به مسئله سلطه استعماری ژاپن بر شبه جزیره کره در دوران جنگ جهانی دوم اشاره نمی کند.
همین مسئله موجب شده تا رهبران احزاب مختلف پارلمان کره جنوبی به این موضوع واکنش نشان داده و به آن اعتراض کنند.
«کیم یونگ وو» سخنگوی حزب حاکم سائه نوری در این باره گفت اگر «آبه» بابت رفتار کشورش در جنگ جهانی دوم عذرخواهی نکند، به اعتماد بین المللی خدشه وارد کرده است.
وی افزود که نخست وزیر ژاپن نباید همانند «ناکاسونه» نخست وزیر سابق این کشور، موضع خفیفی در این باره اتخاذ کند.
«کیم» تاکید کرد، نخست وزیر ژاپن نباید فراموش کند که موضع صادقانه وی درباره گذشته، تنها راه نشان دادن بلوغ سیاسی این کشور است.
«یو اون هایه» سخنگوی ائتلاف سیاست جدید برای دموکراسی که از احزاب مخالف پارلمان کره جنوبی محسوب می شود نیز به روابط آتی سئول - توکیو اشاره کرده و افزوده، عدم تمایل «شینزو آبه» برای بهبود روابط آتی دو کشور بسیار ناراحت کننده است.
وی تصریح کرد: این مسئله که نخست وزیر ژاپن تمایل ندارد برای اقدامات گذشته کشورش عذرخواهی کند، نشان می دهد توکیو همچنان به دنبال تکرار مواضع امپریالیستی گذشته خود می باشد.
چین و کره جنوبی همواره از ژاپن خواسته اند از رفتار ارتش استعمارگر این کشور در زمان جنگ جهانی دوم عذرخواهی کند.
موضوع بردگی جنسی زنان کره ای توسط ارتش امپراطوری ژاپن و عذرخواهی ژاپن از این جنایت تاریخی همچنان یکی از چالش های اصلی در روابط توکیو و سئول است.
«پارک گئون هی» رییس جمهوری کره جنوبی نیز بارها ژاپن را به خاطر عذرخواهی نکردن از این واقعه تاریخی «ترسو» نامید و از زمان روی کار آمدنش در سال 2013 میلادی از دیدار مستقیم با «شینزو آبه» نخست این کشور خودداری کرد و نشان داد که همچنان از همتای ژاپنی خود ناراحت است.
از سوی دیگر، جمهوری خلق چین نیز اعلام کرده که موضوع جنایات جنگی ژاپن در جریان تجاوز نظامی به خاک این کشور اهمیت مساله عذرخواهی «آبه» برای شکل دهی مناسبات همه جانبه با همسایگانش را دوچندان می نماید.
ارسال نظر