خط سوم و حضور ناطق/ شیخ پردهنشین برای همراهی با چه کسانی به صحنه میآید؟!
حالا هم به نظر میرسد که این عزلت نشینی رو به پایان است و شیخ پرده نشین تلاش میکند بار دیگر به عرصه رقابتهای سیاسی باز گردد.
پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- مهدی پورصفا- سخنان «ناطق نوری» در جمع اصحاب رسانه و برخی از دانشجویان رشتههای علوم سیاسی را میتوان مهمترین موضعگیری وی درخصوص مسائل گوناگون از جمله انتخابات و نقش آفرینی در آن دانست.
ناطق نوری پس از شکست در انتخابات سال 76 و همچنین عدم حضور در انتخابات مجلس ششم کنج عزلت را به فعالیتهای سیاسی ترجیح داد و تنها در برخی از مواقع به بیان مواضعی مشخص در قبال مهمترین وقایع روز جامعه میپرداخت.
نکته جالب اینجاست که خود ناطق نوری نیز در سخنان اخیر خود این عزلت نشینی را به نوعی بازنشستگی سیاسی میداند و میگوید: «من هیچ گاه از عرصه سیاسی کشور قهر نکردهام و اصلا اهل قهر نیستم. شما روش من را در برخورد با جریانهای سیاسی در همان دوم خرداد 76 دیدهاید؛ آن پیام تبریکی که گفتم آبی بود که بر آتش ریخته شد. روز پس از انتخابات هم اعلام کردم که تا دیروز رقابت بود و از امروز رفاقت است. آقای خاتمی هم همواره از مجلس پنجم به خوبی یاد میکند. اما همچنان بنده در عرصه سیاسی هستم ولی متأسفانه مطلبی که توسط رسانه به درستی منعکس نشده بود این بحث است؛ من هیچ گاه نگفتم از عرصه سیاسی کشور خارج شدهام. ولی من از عرصه سیاستهای اجرایی کشور با تحلیل خودم از همان مجلس پنجم کنار رفتم. باید به جوانان فرصت داد.»
ناطق نوری با این حرکت گرچه دیگر حضوری پررنگ در عرصه سیاسی کشور نداشت، اما نقش خود را در پشت پرده حفظ کرد.
حالا هم به نظر میرسد که این عزلت نشینی رو به پایان است و شیخ پرده نشین تلاش میکند بار دیگر به عرصه رقابتهای سیاسی باز گردد.
شیخ کاربلد
«سلانه سلانه حرکت میکنید». این جمله اخطاری از ناطق نوری به تشکلهایی بود که وی آنان را معتدل مینامد و شاید از همه مهمتر به رخ کشیدن توانایی سازماندهی و حرکت در حوزه رقابتهای انتخاباتی باشد.
شیخ پرده نشین به صراحت اخطار میکند که تشکلهای رقیب برنامه منسجم تری در حوزه انتخابات دارند و برنامهریزی آنها قویتر است. اشاره ناطق شاید به تلاش وسیع اصولگرایان برای اتحاد در سطح گسترده است که از مدتها پیش به محوریت حجتالاسلام تقوی آغاز شده و جلسات فراوانی نیز در این خصوص برگزار شده است.
پیشانی اتحاد اصولگرایان برای حضور در انتحابات نیز سه گروه و حزب موتلفه، جبهه پایداری و جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی است که تقسیم بندی ستادی خود را به اتمام رساندهاند. از سوی دیگر تحرکی نیز از سوی محمود احمدی نژاد آغاز شده و برخی از ناظران معتقدند که برنامهریزی آنان نیز برای حضور در انتخابات نهایی شده است.
حالا در این میان شاید تکلیف آن سو نیز چندان روشن نیست و شاید هنوز هم طرفین به یک جمع بندی روشن نرسیدهاند. مدعیان بسیارند که از جمله آنها میتوان از «عارف» نامزد ناکام انتخابات ریاست جمهوری سال 92 را نام برد.
به همین دلیل است که ناطق میگوید: من از ابتدا در درون جریانهای سیاسی کشور حضور داشتم و کاربلد این کار هستم؛ بنابراین معتقدم در شرایط فعلی نه اصلاحطلبان و نه اصولگرایان معتدل برنامه مشخصی برای انتخابات نداشته و ندارند. زمانی که بنده مسئولیت داشتم یک سال و نیم مانده به انتخابات اجاق انتخابات را روشن میکردیم و شش ماه مانده به انتخابات کاندیداها را نیز اعلام میکردیم. من اعتقاد دارم هنوز چنین چیزی در جریانهای سیاسی شکل نگرفته است، همه گروهها برای مشورت سراغ من میآیند و من به آنها گفتهام سلانه سلانه میروید، این طور نمیشود؛ بنابراین این انتقاد به جریانهای معتدل سیاسی کشور وارد است که هیچ برنامه مشخصی برای انتخابات ندارند. این در حالی است که من شنیدهام و از نشانههایش هم مشخص است که برخی جریانهای تندرو و افراطی که من آنها را قبول ندارم در برخی گروههای سیاسی با برنامهریزی منسجمتری میخواهند در انتخابات مجلس آتی شرکت کنند. اینطور که شما در خصوص انتخابات پیش میروید به نتیجه مطلوب نخواهید رسید.
پس حالا نیروهای مد نظر ناطق به کندی جلو میروند و نتجه مطلوب را نخواهند گرفت و البته شیخ پرده نشین نیز خود را کاربلد میداند و این سؤال جدی مطرح است که آیا برای رسیدن به نتیجه مطلوب به فردی کاربلد نیاز نیست.
دو پادشاه در یک اقلیم نگنجند
سخنان ناطق را رها میکنیم و به سراغ فردی دیگر میرویم که اتفاقا قرابت فکری نزدیکی با ناطق نوری دارد؛ علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی که امروز به مطلبی درباره ناطق اشاره کرده که میتواند ارتباط جدی با ناطق داشته باشد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره دیدارهای خود با ناطق و ربط آن با انتخابات مجلس میگوید: در این دیدارها هماهنگی خاصی در این زمینه نشده، بلکه صحبتها دوستانه است، البته طبیعی است که در مورد مسائل مهم و روز هم گفتوگو میکنیم. همین گفتوگو در بسیاری موارد ایدههایی به انسان میدهد که در راه و کارش به انسان کمک میکند. مهم این است فضای کشور از حالت صُلبیت خارج شود و همه احساس کنند میتوانند فکر تولید کنند، مشارکت به وجود آورند و حرکت ایجاد کنند.
شاید لاریجانی در این سخنان منکر وجود ارتباطی خاص بین وی و انتخابات شده باشد، اما همه به خوبی میدانند که لاریجانی و ناطق نگرانیهای مشترکی درخصوص انتخابات مجلس و همان نیروهای افراطی که ناطق همه آنها را قبول ندارد، دارند. این اشتراک خوبی برای هرگونه همکاری انتخاباتی است، ولی سؤالی که همچنان بیجواب باقی میماند این است که در صورت ورود ناطق به عرصه انتخابات و ورود وی به مجلس آیا لاریجانی ریسک رقابت با وی را در عرصه ریاست مجلس قبول میکند.
خط سوم و حضور ناطق
تا انتخابات زمان زیادی باقی نمانده است. به نظر میرسد شیخ کاربلد حالا میخواهد از عزلت بیرون بیاید و نقشی مهمتر در عرصه انتخابات ایفا کند و تلاش وی هم ایجاد خط سومی در عرصه انتخابات مجلس در مقابل جبهه بندی مرسوم سیاسی است.
جبهه اصلاحطلب و اصولگرا که مدتها است فضای سیاسی ایران را تشکل داده است. ناطق به طور حتم در این مسیر مورد پشتیبانی حسن روحانی، رئیسجمهور دولت یازدهم قرار خواهد گرفت، چه اینکه روحانی تلاش میکند خود را از زیر سایه جبههبندیهای مرسوم خلاص کند و چنین فضایی نیز به وی میتواند کمکهای بیشائبهای در شرایط کنونی باشد.
اعتماد به دشمنان گذشته راهی ناگریز
اما مسیر حضور ناطق در عرصه انتخابات مجلس نمیتواند چندان بیدردسر و دستانداز باشد. ناطق برای جذب نیرویهای معتدل اصلاحطلبان مجبور است به سراغ برخی از مهرههای حزب کارگزاران برود، چراکه اصلاحطلبان فعال در حزب مشارکت، سازمان مجاهدین و اعتماد ملی به علت حضور فعال در فتنه سال 88 صلاحیت حضور در عرصه انتخاب ندارند. خود ناطق نیز به صراحت به این مسئله اشاره کرد که فتنه خط قرمز نظام محسوب میشود و از آنجا که پیشفرض ما تقید وی به خط قرمز نظام است، پس حضور افراطیون اصلاحطلب در خط سوم ناطق منتفی است. اما رابطه ناطق و کارگزاران نیز همواره دلچسب نبوده است و حتی صادق خرازی به این نکته اشاره میکند که کرباسچی از جمله فعالان ضد ناطق بوده است.
البته عالم سیاست عالم شگفتیهاست، ولی ناطق میتواند در مسیر مبارزات انتخاباتی به دشمنان سابق اعتماد کند تا شاید بار دیگر طعم خنجر از پشت را نچشد. شیخ کاربلد در صورت ورود به عرصه انتخابات با چنین مختصاتی باید صابون چنین ریسکی را به تن بمالد.
تا اسفندماه سال 94 زمان طولانی نمانده است، اما همین زمان کوتاه نیز میتواند تحولات فراوانی به همراه داشته باشد. محتملترین اتفاق شاید آمدن شیخ پردهنشین به وسط صحنه انتخابات باشد.
ارسال نظر