"پ.ک.ک" در متن و "داعش" در حاشیه عملیات ترکیه
روزنامه حریت در گزارشی با انتقاد از هدف قرار دادن نیروهای پ.ک.ک در شمال عراق توسط جنگندههای ترکیه نوشت که اردوغان به دنبال مخدوش کردن چهره حزب طرفدار کردهای "دموکراتیک مردم" (خلقها) در برابر افکار عمومی ترکیه پیش از برگزاری انتخابات زودهنگام است.
به گزارش پارس، روزنامه حریت در گزارشی با اشاره به تغییر مواضع ترکیه در قبال کردها نوشت: «با بمباران هوایی جنگندههای ترکیه بر پناهگاهها و مواضع پ.ک.ک (حزب کارگران کردستان) در شمال عراق در پاسخ به کشته شدن دو نیروی پلیس این کشور، هفته گذشته روند مذاکرات صلح میان کردها و دولت آنکارا که به مدت سه سال به طول انجامیده بود، پایان یافت.
یک روز پیش از این ماجرا، این بار جنگندههای ترکیه در پاسخ به کشته شدن 31 نفر از شهروندان ترکیه به دلیل عملیات انتحاری و مرگ یک مامور ترکیه در نزدیکی مرز سوریه، برای حمله به مواضع داعش در سوریه به پرواز درآمده بودند.
احمد داوود اوغلو، نخست وزیر ترکیه در بیانیهای نسبتا طولانی به رسانهها اعلام کرد که حملات اخیر علیه داعش و پ.ک.ک به طور هماهنگ در زمانی اتفاق افتاد که به خصوص پس از انتخابات هفتم ژوئن یک نوع خلا سیاسی در ترکیه رخ داده بود. بیش از 200 حادثه تروریستی پس از انتخابات برای تضعیف نظم عمومی در داخل کشور روی داده است.
در کل میتوان مبارزهای را که ترکیه به راه انداخته است به عنوان یک "مبارزه همه جانبه علیه تروریسم" در نظر گرفت. این وظیفهای است که در جهت تامین امنیت همه شهروندان و مرزهای کشور برعهده هر کشوری است. هم چنین باید بر این مساله تاکید کرد که جهان امروز و ارزشهای حاکم بر آن هر کس از ما را وادار میسازد که در برابر هرگونه پدیده تروریسم و خشونت بدون اعتنا به اینکه چه انگیزهای پشت سر آن است، باید مقابله کرد. در این چارچوب، متحدان ترکیه از جمله انگلیس، آمریکا، ناتو و دیگران حمایت خود را از اقدامات نظامی ترکیه برای شکست تروریستها در عراق و سوریه اعلام کردهاند.
در عین حال، آنها بر لزوم ادامه روند صلح با کردها از طریق گفتوگو تاکید کردهاند. مروری بر بیانیههای صادر شده از سوی متحدان ذکر شده در بالا نشان دهنده دو تفاوت عمده است.
- تهاجم نظامی ترکیه در شمال عراق امکان هر گونه توافق صلح آمیز درباره مساله کردها را تقریبا غیرممکن میکند. این تحولات باعث وخیم شدن اوضاع هر دو طرف میشود: دولت ترکیه و حزب دموکراتیک مردم - پ.ک.ک. تحولاتی که در نهایت باعث از سرگیری درگیریهای مسلحانه میشود. هم چنین این نکته قابل ذکر است که توقف روند مذاکرات با کردها میتواند سرعت روند دموکراتیک کردن ترکیه را آهسته کند و هم چنین به طور محتمل روابط آنکارا را با کشورهای غرب تخریب کند.
به علاوه، حملات هوایی علیه مواضع پ.ک.ک در شمال عراق که تحت حاکمیت "دولت منطقهای کردستان" هستند، میتواند موقعیت مسعود بارزانی و دیگر کردها را در منطقه که اصلیترین متحدان آمریکا هستند، پیچیده تر کند. بنابراین بسیار احتمال دارد که از این کشورها زمزمههای ضرورت آتش بس با پ.ک.ک را بشنویم.
- نگرانی دوم در این باره این است که تهاجم نظامی ترکیه ممکن است به جای تمرکز بر روی نیروهای داعش تغییر جهت بدهد و بر نیروهای پ.ک.ک متمرکز شود. جنگ علیه داعش اولویت اول ائتلاف ضد داعش است و پیوستن ترکیه به این ائتلاف از سوی بسیاری از اعضا تحسین شده است. صدور مجوز از سوی ترکیه مبنی بر استفاده از پایگاههای نظامی ترکیه توسط جنگنده کشورهای عضو ائتلاف بسیار مهم است و به عنوان یک مساله تغییر دهنده بازی مشاهده میشود اما دستگیری صدها اعضای داعش در کشور در طول یک هفته گذشته این سوال را در ذهن ایجاد میکند که چرا این اقدام در گذشته انجام نگرفته است؟
حقیقت این امر در اظهارات رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه در روز سه شنبه کاملا مشهود شد. وی اعلام کرد که اولویت وی نگرانیاش درباره حزب دموکراتیک مردم است. وی هشدار داد که نمایندگان طرفدار کردها باید هزینه صدور بیانیههای حامی پ.ک.ک را بپردازند. وی آشکارا از پارلمان ترکیه درخواست کرد که مصونیت برخی از نمایندگان حزب دموکراتیک مردم را لغو کند تا امکان پیگرد قضایی درباره آنها وجود داشته باشد.
این مواضع تند اردوغان در کنار عملیات نظامی شدید علیه مواضع پ.ک.ک کاملا نشان دهنده انگیزه اصلی آنها در پشت پرده این اتفاقات است و این انگیزه این است که حزب دموکراتیک مردم در برابر افکار عمومی پیش از برگزاری انتخابات زودهنگام فاقد اعتبار شود.
"زمان" هزینه متحمل از این نقشه اردوغان و دولت را نشان خواهد داد و معلوم خواهد شد که این نقشه تا چه زمانی میتواند به کار آید.»
ارسال نظر