اشتهای آمریکا برای خرید اوراق قرضه از ایران
مدیر یک صندوق سرمایهگذاری در نیویورک در سفر 10 روزه به ایران، با بیان اینکه نشانه هایی از اقتصاد مدرن در این کشور وجود دارد گفته است «زمانیکه ایران اقدام به فروش اوراق قرضه برای تامین پروژهها را آغاز کند، من یک خریدار خواهم بود و تقاضای جهانی هم برای آن وجود خواهد داشت.
به گزارش پارس به نقل از فارس، از زمانیکه احتمال لغو تحریمهای ایران مطرح شد، سیل مدیران شرکتهای خارجی به ایران روانه شد تا بازار 80 میلیارد دلاری ناشناخته ایران را بررسی کنند.
از زمان اعلام جمعبندی مذاکرات هستهای این سفرهای رنگ و بوی رسمیتری به خود گرفته به طوریکه مقامات ارشد کشورها نیز به جز تجار به ایران میآیند.
برخی که سابقه حضور در ایران داشتند تاحدودی با جامعه ایران آشنا هستند اما مشاهدات مدیرانی که برای اولین بار به ایران سفر میکنند، به نوبه خود جالب و قابل توجه است و نشان از عدم آگاهی آنها از سطح سواد و تاریخ جامعه ایرانی و همچنین پیشرفتهای کشور دارد. اظهارات این افراد و تعجب آنها از سطح عمومی دانش مردم و پیشرفتها و اقتصاد مدرن کشور نشان معرفی به شدت مغرضانه و نادرست رسانههای غربی از ایران دارد.
یکی از بازارهایی که مورد توجه خارجیها قرار گرفته است، بازار سهام و اوراق قرضه است. در همین رابطه بلومبرگ طی گزارشی نوشت: از 36 سال پیش تاکنون، ایران دقیقا 2 مرتبه وارد بازار اوراق قرضه (بدهی) جهانی شده است.
آن اوراق قرضه به ارزش یک میلیارد یورو و تقریبا یک دهه گذشته سر رسیده است، اما اکنون به دنبال توافق هستهای ایران برای پایان دادن به تحریمها، سرمایهگذارانی نظیر هانس هومس پیشبینی میکنند که این وضعیت به زودی پایان یابد.
درحالیکه مقامات ایرانی در وین بر روی شرایط توافق کار میکردند، هومس مدیر یک صندوق سرمایهگذاری در نیویورک به تهران سفر کرد تا به تحقیق در مورد بازار ایران بپردازد. هومس در جریان سفر 10 روزه خود با مشاهدات جالبی روبرو شده است؛ نظیر جمعیت تحصیلکرده، تعداد اندک بیخانمانها، وجود نشانههایی از یک اقتصاد مدرن.
هومس به عنوان موسس گریلاک کپیتال منیجمنت گفت: «زمانیکه این کشور فروش بدهی برای تامین پروژهها را آغاز کند، من یک خریدار خواهم بود... هر ایرانی اشتیاق بسیار بالایی برای بازار اوراق قرضه خواهد داشت.»
وی برآورد کرد: این امر ممکن است مدتی طول بکشد تا مقامات دولتی آماده شوند؛ احتمالا یک سال یا بیشتر «اما آنها میروند که بازارهای بینالمللی را دگرگون کنند.»
در نتیجه، پیش از اینکه ایران به بازارهای جهانی دسترسی پیدا کند، نیاز است تا آمریکا و اتحادیه اروپا شبکه پیچیده تحریمها را بردارند؛ تحریمهایی که عمدتا ممنوعیتهایی برای بانکها در انجام مبادله با ایران و بانکهای این کشور در دسترسی به سوئیفت ایجاد کرده است.
هومس در مورد سفر خود به ایران به همراه پسر 20 سالهاش گفت: بسیار تحت تاثیر فعالیتهای فرهنگی این کشور و تعداد مغازههای بازارها که کارت اعتباری قبول میکردند، قرار گرفتم.
امیر زاده مدیرعامل موسسه اکسوتیکس در تحلیل بازار قرضه ایران گفت: با توجه به اینکه آمریکا اواخر امسال نرخ بهره بانکی خود افزایش خواهد داد، اقدامی که کاهشدهنده تقاضا برای خرید اوراق قرضه کشورهای در حال توسعه خواهد بود، ایران احتمالا میخواهد تا پول خود را هر چه زودترافزایش دهد تا هزینههای استقراض را زیر 10 درصد نگاه دارد.
ایران که چهارمین ذخایر بزرگ نفت خام جهان را در اختیار دارد، به دنبال صندوقهایی خواهد بود که بخشهایی از اقتصاد خود را که با مشکل مواجه است، بهبود بخشد.
به گفته دینا ایناب تحلیلگر کپیتال اینتلجنس، بدهی معوق ایران (حدود 6.5 میلیارد دلار) وامهای دوجانبهای است که از کشورهای آسیایی دریافت کرده است. این کشور همچنین استقراض داخلی انجام داده و هرگز بر سر تعهدات تجاری با کسری مواجه نشده است.
امیر زاده انتظار دارد، زمانیکه ایران تصمیم به فروش اوراق قرضه بگیرد، تقاضا از سوی سرمایهگذاران در سراسر جهان وجود داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: «ایران به لحاظ مالی بسیار محتاط و در وضعیت خوبی است... این کشور در حال حاضر هیچ بدهی خارجی ندارد. من مطمئنم که به محض برداشته شدن تحریمها، تقاضای قابل توجهی برای بدهی آن وجود داشته باشد.»
بر اساس برآوردهای گزارش World Factbook «سیآیای»، مجموع بدهی دولتی ایران در سال گذشته تنها 11.4 درصد تولید ناخالص داخلی این کشور بوده است که از 91 درصد کشورهای مورد بررسی در این گزارش کمتر است.
ارسال نظر