به گزارش پارس به نقل از فارس- نوذر شفیعی نماینده مردم ممسنی و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس با اشاره به نشست عصر امروز کمیسیون متبوعش اظهار داشت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی عصر امروز با حضور آقای تخت‌روانچی یکی از اعضای تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای و معاون اروپا - آمریکایی وزارت خارجه، گزارش سفر هیأت تجاری-اقتصادی آلمان به کشورمان را استماع و بررسی کرد.

وی افزود: در گزارش آقای تخت‌روانچی اعلام شد که هیأت اقتصادی آلمان که اخیراً به کشورمان سفر کرده‌ بودند، بزرگترین هیأت تجاری-اقتصادی آلمان طی سال‌های اخیر بوده است، اهداف سفر ازریابی زمینه‌های همکاری اقتصادی  و تجاری با ایران بود.

شفیعی با بیان اینکه در سیستم حکومتی آلمان، وزیر اقتصاد از جایگاه برجسته‌ای حتی بالاتر از وزیر امور خارجه قرار دارد، علت این مهم جایگاه اقتصاد در کشور آلمان است، گفت: طبق گزارش آقای تخت‌روانچی، آلمان از شرکای سنتی و تجاری ایران است، آلمان در جریان مذاکرات هسته‌ای موضع انعطاف‌پذیر و مناسبی نسبت به ایران داشت، قبل از سفر وزیر اقتصاد آلمان، لابی‌های صهیونیستی در این کشور تلاش وسیعی را برای جلوگیری از این سفر انجام دادند، پس از این سفر احتمالاً وزیر خارجه اتحادیه اروپا، وزیر خارجه فرانسه، وزیر خارجه ایتالیا، رئیس‌جمهور اتریش و .. به ایران سفر خواهند کرد.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه یادآور شد: بر اساس گزارش تخت‌روانچی، مهمترین توافقاتی که در جریان سفر هیأت آلمانی صورت گرفت عبارتند از تشکیل کمیسیون اقتصادی مشترک، نشست اتاق بازرگانی دو کشور، رفع توقیف از تجهیزات خریداری شده صنعت نفت ایران، همکاری در صنعت خودرو که بازار خودروی ایران را از انحصار فرانسه خارج می‌کند، ناگفته نماند که هیچ‌کدام از این دیدارها به معنی کمرنگ شدن روابط جمهوری اسلامی ایران با دوستان و شرکای قدیمی نخواهد بود.

وی متذکر شد: در ادامه بحث آقای عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای و معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت خارجه با تمرکز بر مباحث هسته‌ای و برجام،‌ به بعضی از مفاد برجام و تبعات آن اشاره کرد و گفت که در بررسی برجام و تبعات آن باید به تصویر کلان قضیه نگاه کرد، به عبارتی دیگر چه اتفاقی افتاده که 6 کشور قدرتمند جهان تا این حد راغب به مذاکره و همکاری با یک کشور به ظاهر متوسط یعنی ایران هستند؟ چه اتفاقی افتاده که این کشورها حاضر به دادن امتیازهای گسترده به ایران شدند؟ پاسخ ساده است. ایران به یک قدرت مهم تبدیل شده است. ایران کشوری با ثبات در منطقه‌ای بی‌ثبات است. ایران به لحاظ قدرت دفاعی، همه را در به کارگیری راهکارهای نظامی علیه ایران ناامید کرده است.

نماینده ممسنی در مجلس اضافه کرد: آقای عراقچی در این جلسه توضیح داد که در خصوص تحریم‌ها باید گفت پس از طی شدن مراحل قانونی برجام در کشورهای ذی‌ربط نوبت به روز انجام توافق می‌رسد، در این روز طرف‌ها اقدامات خود را انجام خواهند داد، باید توجه داشته باشیم که به لحاظ فنی اقدامات دو طرف نمی‌تواند همزمان انجام گیرد، مثلاً اقداماتی که ما باید انجام دهیم به زمان زیادی نیاز دارد اما لغو یا توقف و یا تعلیق تحریم‌ها را می‌شود فوراً انجام داد پس چگونه می‌توان این دو اقدام را همزمان انجام داد؟

شفیعی تأکید کرد: عراقچی گفت که در روز توافق، اتحادیه اروپا و آمریکا تعهدات خود را برای لغو و یا تعلیق و یا توقیف انشاء خواهند کرد، از سوی دیگر اجرای این تعهد پس از اجرایی شدن تعهدات ایران اتفاق می‌افتد، این فرمول توافقنامه وین برای متناظر بودن اقدامات طرفین است.

وی یادآور شد: عراقچی عنوان کرد که درباره بازرسی و دسترسی‌ها باید به این نکته اشاره کرد که قرار بود ما هیچ بازرسی و یا دسترسی غیرمتعارف را نپذیریم، اکنون این نیت حاصل شده است، مکانیزم پیچیده و البته مدیریت‌شده‌ای برای بازرسی‌ها و دسترسی‌ها تعبیه شده است که به هیچ وجه مصالح نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران را تحت تأثیر قرار نخواهد داد، این مکانیزم با مشورت با مقامات نظامی و امنیتی کشور انتخاب شده و آنها این مکانیزم را تأیید کرده‌اند.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بر همین اساس اظهار داشت: عراقچی گفت که درباره اصطلاح «نتیجه‌گیری گسترده‌تر» که در بحث بازرسی آژانس آمده است باید گفت منظور جمع‌بندی کلی آژانس درباره فقدان فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده از سوی ایران است، این مهم در نهایت به گواهی آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران می‌انجامد، درباره بازگشت‌پذیری تحریم‌ها (ماده 12 قطعنامه 2231) باید گفت که 4 مرحله باید طی شود تا چنین اتفاقی بیفتد، اول کمیسیون مشترک، دوم اجلاس وزرای امور خارجه، سوم اجلاس شورای مشورتی و چهارم جلسه شورای امنیت.

شفیعی در پایان خاطرنشان کرد: به گفته عراقچی، بنا به فرض که این مراحل طی شود، بازگشت‌پذیری برای همه اعضا اتفاق خواهد افتاد، از جمله ایران؛ در صورت بازگشت تحریم‌ها، ایران هم همکاری‌های خود را با آژانس قطع خواهد کرد و فعالیت‌های هسته‌ای خود را با سرعت بالا از سر خواهد گرفت.