چانه زنی احزاب ترکیه برای تشکیل دولت ائتلافی
با گذشت بیش از 40 روز از برگزاری انتخابات عمومی در ترکیه که هیچیک از احزاب نتوانستند به طور مستقل دولت تشکیل دهند، چانه زنی برای تشکیل دولت ائتلافی در آنکارا امروز سه شنبه به طور رسمی شروع شد.
به گزارش پارس به نقل از ایرنا، انتخابات عمومی در 17 خرداد ماه گذشته برگزار شد و چهار حزب عدالت و توسعه، جمهوریخواه خلق، حرکت ملی و دمکراتیک خلق ها به مجلس ترکیه راه یافتند.
اما هیچیک از این احزاب به حداقل کرسی لازم یعنی 50 درصد به اضافه یک کرسی های مجلس برای تشکیل دولت و گرفتن رای اعتماد از مجلس دست نیافتند.
دولت احمد داود اوغلو رهبر حزب آک که بیش از 13 سال است به تنهایی قدرت را در ترکیه در دست دارد، به دنبال این انتخابات استعفای دولت خود را تقدیم رجب طیب اردوغان کرد، ولی اردوغان از او خواسته است تا تشکیل دولت ائتلافی به طور موقت به کار خود ادامه دهد.
اردوغان در همین حال براساس عرف سیاسی در ترکیه داوداوغلو را به عنوان رهبر بزرگترین حزب سیاسی حاضر در مجلس مامور تشکیل دولت ائتلافی کرده است.
داود اوغلو بعد از این ماموریت، اولین دور دیدارهای خود را با رهبران سه حزب دیگر آغاز کرد و در پی این دیدارها روی گزینه عملی ائتلاف با جمهوریخواه خلق متمرکز گردید.
حزب حرکت ملی در دیدار با داود اوغلو گفته است تمایلی به مشارکت در یک دولت ائتلافی ندارد. حزب عدالت و توسعه نیز اعلام کرده که حاضر به مشارکت با حزب کردی دمکراتیک خلق ها نیست و لذا تنها گزینه موجود حزب جمهوریخواه خلق خواهد بود.
براساس قانون اساسی ترکیه، احزاب سیاسی حداکثر تا دوم شهریور ماه آینده فرصت تشکیل دولت ائتلافی دارند. در صورتی که احزاب تا این تاریخ موفق به تشکیل دولت نشوند، رئیس جمهوری با مشورت مجلس نسبت به تجدید انتخابات در ترکیه اقدام خواهد کرد.
بعداز این تصمیم حداکثر ظرف سه ماه نیز انتخابات برگزار خواهد شد.
در دیدار هفته گذشته داواوغلو و کمال قلیچدار اوغلو رهبر حزب جمهوریخواه خلق ( ج.ح.پ) عمر چلیک و هالوک قوچ را مامور هماهنگی برای شروع مذاکرات تشکیل دولت ائتلافی شده بودند.
در این راستا چلیک و هالوک قوچ معاون و سخنگوی ج.ج.پ امروز در آنکارا دیدار و گفت و گو کردند.
بعد از این دیدار هر دو مقام حزبی با برگزاری کنفرانس خبری از مثبت بودن این دیدار و توافق در خصوص روش شروع مذاکرات سخن گفتند.
عمر چلیک ظرف یکی دو روز هیات های مذاکره کننده دو طرف روشن خواهد شد و احتمالا آخر این هفته و یا اوایل هفته آینده (روز کاری دوشنبه ) هیات ها مذاکرات اولیه را شروع خواهند کرد.
وی ضمن مثبت و سازنده توصیف کردن این گفت و گوها افزود: به رغم این احتمال تشکیل دولت ائتلافی و یا تجدید انتخابات 50 به 50 است.
هالوک قوچ نیز گفت: سرنوشت تشکیل دولت ائتلافی بین احزاب عدالت و توسعه و جمهوریخواه خلق حداکثر تا 12 روز آینده روشن می شود.
او با تاکید بر اینکه حزب متبوع وی مذاکرات را به بن بست نخواهد کشاند، گفت: 14 شرطی را که ج.ح.پ برای تشکیل دولت ائتلافی اعلام کرده، لحاظ کردن اصول اجتناب ناپذیر دمکراسی در ترکیه است و در تشکیل دولت ائتلافی تعیین کننده خواهد بود.
قوچ در همین حال افزود: مذاکرات امروز، برای تعیین روش شروع مذاکرات بود و ظرف 10 تا 123 روز آینده سرنوشت تشکیل دولت ائتلافی بین این دو حزب رقم می خورد.
قرار است هیات های مذاکره کننده توافقات بدست آمده را به رهبران احزاب گزارش کنند، تا تصمیم نهایی و پروتکل مربوط به تشکیل دولت نیز از سوی آنها امضا شود.
در آستانه این دیدارها، حسین چلیک مشاور عالی داوداوغلو در امور حزبی در مصاحبه با روزنامه حریت گفته است، در صورت تدوین یک پروتکل عملگرا، می توان به تشکیل دولت ائتلافی بین این دو حزب امیدوار بود و این دولت می تواند طولانی مدت باشد.
او افزود: ائتلاف دو حزبی که در مجموع بیش از 60 درصد مجلس را نمایندگی از پایگاه مردمی گسترده در ترکیه برخوردارند و برای حل مشکلات ترکیه می توانند موثر باشند.
براساس نتایج رسمی اعلام شده، حزب عدالت و توسعه با کسب 40.87 درصد آرا، عنوان بزرگترین حزب سیاسی ترکیه را حفظ کرد، اما به علت اینکه نتوانست حداقل 50 درصد به اضافه به یک کرسی از پارلمان جدید را کسب کند.
این حزب به همین دلیل نمی تواند به تنهایی نسبت به تشکیل دولت اقدام کند و ناچار باید در ائتلاف با دیگر احزاب راه یافته به مجلس مشارکت کند.
براساس همین داده ها، حزب جمهوریخواه خلق 24.95 درصد آرا را کسب و به عنوان دومین حزب سیاسی بزرگ وارد مجلس ترکیه شد؛ حزب حرکت ملی 16.29 درصد آرا و حزب چپگرای دمکراتیک خلق ها نیز 13.12 درصد آرا را کسب کرده و به ترتیب سومین و چهارمین حزب سیاسی در مجلس این کشور شدند.
با توزیع آرا، حزب عدالت و توسعه صاحب 258 کرسی، حزب جمهوریخواه خلق 132 کرسی، حزب حرکت ملی 80 و حزب دمکراتیک خلق ها 80 کرسی در پارلمان جدید ترکیه را از آن خود کردند.
در این میان یک نماینده از حزب جمهوریخواه خلق امروز از این حزب کناره گیری کرد تا شمار کرسی های ان به 131 برسد.
ارسال نظر