پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- ابراهیم متقی گفت: درحالی است که مذاکرات همچنان ادامه دارد اما هنوز موضوع مربوط به چگونگی لغو تحریم ها، حوزه تحریم ها و از همه مهم تر قطعنامه های شورای امنیت که در ارتباط با ایران تنظیم شده، در هاله ای از ابهام باقی مانده است.

دکتر ابراهیم متقی استاد و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: مذاکرا تلفنی جان کری و اوباما در مراحل پایانی مذاکرات و رفتارهای تیم آمریکا در مذاکرات وین، در راستای امتیازخواهی بیشتر از این مذاکرات یا به تعبیر دیگر زیاده خواهی آنها تفسیر می شود.

وی افزود: روند مذاکرات نشان داده است که هنوز موضوع تحریم ها به عنوان اصلی ترین دغدغه راهبردی ایران مطرح بوده و به هر میزان دیپلمات های ایرانی تلاش می کنند تا به وعده خود در برابر مردم ایران درباره لغو تحریم ها جامه عمل بپوشانند، با انکار دیپلمات های آمریکایی و گروه 1+5 روبه رو می شوند.

وی اضافه کرد: مذاکرات جان کری و باراک اوباما در 8 جولای، روند دیپلماسی هسته‌ای ایران و گروه 1+5 را دشوارتر کرد. 

این صاحبنظر سیاست خارجی تصریح کرد: موضوع اصلی گفت‌وگوهای کری و اوباما مربوط به چگونگی پایان دادن به قطعنامه‌های شورای امنیت است. 6 قطعنامه‌ای که از سال 2006 تا 2011 به تناوب صادر شده و محدودیت‌های اقتصادی، فنی، تکنولوژیک و تسلیحاتی برای ایران به‌وجود آورده است. اوباما براساس مشورت‌های «اتاق‌های فکر آمریکایی» و «مراکز پژوهشی کنگره» به این جمع ‌بندی رسیده است که اگر قطعنامه‌های گذشته پایان یافته تلقی شود، در آن شرایط ادامه بازگشت خودکار و خود به خودی تحریم‌ها وجود نخواهد داشت. 

استاد و عضو هیات علمی دانشگاه تهران درخصوص دستاوردهای ایران از مذاکرات هسته ای گفت: در ارتباط با دستاوردهای ایران اما و اگرهای زیادی وجود دارد. موضوع پایان دادن به تحریم‌ها، یکی از چالش برانگیزترین موضوعاتی است که در آینده سیاسی ایران مطرح خواهد شد. 

متقی افزود: بحث مربوط به پی‌ ام‌ دی، شفاف‌سازی، اعتمادسازی و مانیتورینگ تاسیسات ایران در زمره موضوعات باقی‌مانده‌ای است که نتایج حاصل از دیپلماسی هسته‌ای ایران را در محاق خود قرار خواهد داد. 

وی اضافه کرد: در شرایط موجود که آخرین روز دیپلماسی هسته‌‌ای ایران در وقت باقی‌مانده است دغدغه اصلی دیپلمات‌ها باید معطوف و متمرکز بر حقوق ناشی از مذاکرات هسته ‌ای باشد. تحریم‌ ها اصلی‌ترین دغدغه دولت برای کنترل آینده فضای سیاسی و اقتصادی خواهد بود. 

این صاحبنظر سیاست خارجی خاطرنشان ساخت: روند مذاکرات در شرایطی با ابهام روبه رو شده است که نهاد های بین المللی در موضوع چگونگی پایان بخشیدن به تحریم ها در قالب بی اثر سازی قطعنامه های شورای امنیت تاکید دارند.

استاد و عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به سرانجام مذاکرات وین گفت: ماراتن وین در روند دیپلماسی هسته ایران و 1+5 پایان خواهد یافت اما این موضوع در ذهن گروه های اجتماعی و تحلیلگران مسایل راهبردی ایران باقی است که تحریم ها در روز امضای قرارداد، انجام توافق و اجرای تعهدات متقابل پایان می یابد؟ و یا اینکه پایان دادن تحریم ها به موضوعات دیگری همانند راستی آزمایی، شفاف سازی ، بازرسی و نظارت فراپروتکل الحاقی در چارچوب PMDادامه خواهد یافت؟ 

متقی افزود: هریک از موضوعات یادشده بخشی از دغدغه کاربردی کارگزاران ایرانی و گروه های اجتماعی محسوب می شود. طبعا در چنین شرایطی است که موضوع حقوق و تکالیف در فضای متوازن و غیرمتوازن از یکدیگر تفکیک می شود.