القاء «موافقت ایران با لغو تدریجی تحریم ها»!
ترافیک خبری روز گذشته درباره موافقت تهران با لغو تدریجی تحریم ها مهمترین خط خبری رسانه های غربی بود تا در روزهای پایانی مذاکرات فشار را بر روی ایران برای پذیرش این موضوع افزایش دهند.
به گزارش پارس به نقل از فارس، چهارمین روز از تمدید هفت روزه مذاکرات وین روز گذشته در حالی سپری شد که رسانه های مطرح غربی خط خبری «حل اختلافات ایران و ۱+۵ درباره تحریم ها» را در پیش گرفتند.
نحوه برداشته شدن تحریمهای، یکی از مهمتین موضوعات حلنشده در مذاکراتی است که بر اساس توافقات قبلی، باید تا روز سهشنبه گذشته به پایان میرسید، اما تا ۱۶ تیر ماه تمدید شد. ایران از ابتدای گفتوگوها تأکید داشته است که تمامی تحریمها باید در همان ابتدای توافق لغو شود، طرف مقابل اما اصرار دارد که تحریمها به صورت زمانبندیشده، «تعلیق» شوند.
خبرگزاری رویترز در همین راستا، به نقل از منابع آگاه نوشت، «ایران و گروه ۱+۵ در وین، بر سر سازوکار رفع تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا به توافق اولیه دست یافتهاند».
ساعتی پیش از رویترز نیز خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش مشابهی منتشر کرد و از «توافق اولیه بر سر نحوه و زمانبندی رفع تحریمهای ایران» خبر داد.
به گفته این دیپلماتها که خواستند نامشان فاش نشود، با این وجود مقامات ارشد طرفین باید این سند را که مشخص میکند کدام تحریمها و در چه زمانی برداشته شوند، تائید کنند.
با این حال، رویترز بر خلاف آسوشیتدپرس نوشته است که هنوز در مورد «مکانیسم رفع تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل و قطعنامهای که باید در این خصوص صادر شود»، اختلاف نظر وجود دارد و طرفین در حال بحث در مورد آن هستند.
یک دیپلمات نزدیک به مذاکرات به رویترز گفته: «ما هنوز قطعنامه شورای امنیت را حل نکردهایم. ایرانیها هنوز موافقت نکردهاند».
در حالی که خبرگزاری آسوشیتدپرس از رسیدن ایران و ۵+۱ به توافق مقدماتی درباره رفع تحریم ها خبر داده بود، شبکه خبری سی ان ان از منوط بودن رفع تحریم ها به اجرای تعهدات تهران خبر داد.
سیانان در گزارشی مدعی شد، «در صورت حصول توافق هستهای، برداشته شدن تحریمها اعلام میشود، اما اجرای آن به بعد از اجرای تعهدات ایران موکول میشود».
این رسانه آمریکایی مدعی شد، «طرف ها در موقع امضای توافق اعلام خواهند کرد که تحریم ها رفع خواهند شد تا به ایران اجازه دهند در کشور خود ادعا کنند آنها رفع فوری تحریم ها را بدست آورده اند. تحریم ها فقط به مروز زمان و موقعی که ایران به تعهدات مختلفش عمل کند برداشته خواهند شد و این موضوع به غرب اجازه میدهد تا همچنان بر تعهدش مبنی بر رفع مشروط تحریمها باقی بماند».
خبرهای پی در پی در این باره که به دنبال القاء موافقت تهران با لغو تدریجی تحریم ها بود، موجب شد یک منبع نزدیک به مذاکرات هسته ای به موضوع واکنش نشان دهد و بگوید «: در بحث تحریم ها برخی اختلافات مهم هنوز پابرجا و در دست مذاکره است».
وی افزود: «تا این لحظه هنوز هیچ چیزی به جمع بندی نرسیده و گفتوگوها درباره موارد مورد اختلاف ادامه دارد و هیچ تاریخی قطعی نشده است».
این منبع نزدیک به تیم مذاکره کننده هسته ای اعلام کرد: «سئوالاتی که مطرح میشود دال بر اینکه آیا در فلان بخش توافق خاصی شده، با توجه به اصل اساسی «هیچ چیز مورد توافق نیست تا زمانی که همه چیز مورد توافق قرار گیرد»، از پایه و اساس نادرست است».
همزمان با این اظهارنظر نیز خبرگزاری «اسپوتنیک» به نقل از یک منبع گزارش داد، «هیئت ایرانی به ۵+۱ اطلاع داده که مخالف رفع تدریجی تحریم هاست و تاکید کرده تحریم ها باید بلافاصله پس از امضای توافق برداشته شوند».
در بخش دیگری از گزارش این رسانه روسی آمده، در صورت شکست مذاکرات هستهای، ایران مفاد و محتوای گفتگوهای هستهای را از حالت محرمانه درآورده و آنها را منتشر و علنی میکند.
* احتمال تمدید مذاکرات
یکی دیگر از موضوعاتی که امروز مورد توجه رسانه ها قرار گرفت، خبر «احتمال تمدید دوباره مذاکرات» بود. یک مقام ارشد آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، گفته، مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ ممکن است تا بعد از مهلت تمدید شده ۷ جولای هم ادامه یابد.
در همین راستا نیز یک عضو تیم مذاکرهکننده ایرانی به شبکه خبری المیادین گفت: «تیم ایران در بند سقف زمانی برای رسیدن به توافق نیست. بنابراین ما مخالفت تمدید مدت مذاکرات نیستیم».
در این میان، یک مقام آمریکایی نیز که اشاره ای به نامش نشده، با ربط دادن برداشتن تحریم ها و مسئله ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران مدعی شد، « تصور اینکه بدون رسیدن به «درصدی از رضایتمندی» در موضوع PMDTT تمامی تحریمها علیه ایران برداشته شود، دشوار است».
صبح روز گذشته (شنبه)، «یوکیا آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز بعد از سفر به تهران و دیدار با حسن روحانی رئیس جمهور و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، وارد هتل کوبورگ شد و در بدو ورود گفت: « ما به پیشرفت هایی در مسیر رو به جلو دست یافتیم و معتقدیم توافق در دسترس است».
وی با بیان اینکه آژانس همکاری و تعامل ایران و ۱+۵ را سرعت بخشیده، اظهار داشت که فکر می کند با همکاری ایران می تواند تا پایان امسال گزارشی را درباره PMD منتشر کند.
PMD یعنی مجموعه ادعاهایی که آژانس در خصوص رخداد فعالیتهای نظامی در برنامه هستهای ایران پیش از سال ۲۰۰۳ مطرح کرده است؛ ادعاهایی که ایران بارها با ارائه اسناد و مدارک دروغ بودن آنها را اثبات کرده اما آژانس اتمی آنها را ناکافی می داند که البته به خاطر ماهیت سیاسی این نهاد به ظاهر بین المللی، چنین موضع گیری دور از انتظار نیست.
به هر حال سخنان آمانو نشان می دهد که بین او و مقامات ایرانی توافقاتی صورت گرفته است و احتمالا ایران بار دیگر پذیرفته تا بار دیگر ثابت کند در گذشته هیچ فعالیت نظامی نداشته است.
اما موضوعی که از هم اکنون به روشنی قابل پیش بینی است این است که آژانس این بار هم دست از سئوالات متعدد خود بر نخواهد داشت و هرگز نمی توان این سازمان بین المللی را که بارها ثابت شده ماهیت عملکرد آن سیاسی است، نه «علمی و فنی» راضی و خشنود نگه داشت.
ارسال نظر