ارزیابی کارشناسان از پروژه مقصر دانستن ایران
در حالی که افکار عمومی منتظر نتیجه مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ است پروژه مقصرسازی ایران از سوی محافل رسانهای از چند روز پیش کلید خورد تا در صورت شکست مذاکرات ایران به عنوان عامل این شکست معرفی شود.
به گزارش پارس، در حالی که افکار عمومی منتظر نتیجه مذاکرات هستهای ایران و 1+5 است پروژه مقصرسازی ایران از سوی محافل رسانهای از چند روز پیش کلید خورد تا در صورت شکست مذاکرات ایران به عنوان عامل این شکست معرفی شود.
هتل کوبورگ وین این روزها کانون توجه بسیاری از محافل سیاسی و رسانهای جهان قرار گرفته است در حالی که امروز باید وضعیت مذاکرات هستهای ایران و 1+5 برای توافق هستهای احتمالی مشخص شود اما آنگونه که از تحولات وین بر میآید دیپلماتها قصد دارند مذاکرات را فردا و فرداهای دیگر ادامه دهند تا شاید بتوانند به توافقی هستهای دست یابند.
برخی از اعضای 1+5 هم که نمیخواهند توافقی برد - برد میان طرفین صورت گیرد هر کدام درست در آستانه توافق احتمالی ماهیت ضدایرانی خود را بار دیگر به نمایش گذاشتهاند.
وزیر خارجه فرانسه در بدو ورود به وین از سه شرطی سخن گفت که کاملا با خطوط قرمز ملت ایران در تناقض بود. وزرای خارجه آلمان و انگلیس نیز پس از حضور در وین هر کدام به نوعی راه رسیدن به مذاکرات هستهای را ناهموار کردند.
البته دیروز محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان پس از ورود مجددش به وین گفت: طرف مقابل میداند که بدون پذیرش حقوق ایران توافق خوب حاصل نمیشود.
در این سفر که صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و حسین فریدون دستیار ویژه رئیسجمهور وزیر خارجه کشورمان را همراهی میکنند ظریف با اشاره به همراهی صالحی با هیات مذاکرهکننده ایرانی افزود: مذاکرات در مرحله بسیار حساس است و حضور صالحی بسیار کمککننده خواهد بود این حضور با وجود مشکلات سلامتی ایشان نشاندهنده جدیت ایران در مذاکرات است وی در ادامه گفت: قطعا در حال پیشرفت هستیم.
وی در پاسخ به خبرنگار پرستیوی نیز گفت در سفرش به تهران مشورتهایی صورت گرفته است.
ورود مجدد ظریف به وین در حالی صورت گرفت که وی مجددا با همتای آمریکاییاش به گفتوگو و رایزنی پرداخت. جان کری نیز دیدار با ظریف را خوب توصیف کرد و گفت از مذاکره با ظریف دلگرم شدم.
سنگاندازی برخی از اعضای 1+5 در آستانه توافق هستهای احتمالی در حالی است که برخی از محافل رسانهای پروژه تبلیغاتی مقصر جلوه دادن ایران در صورت شکست مذاکرات هستهای را چند روزی است که آغاز کردهاند تا در لوای آن به اهداف تاکتیکی خود دست یابند و همچنان با پابرجا نگه داشتن نظام تحریمها بتوانند بر مطالبات زیادهخواهانه خود در قبال ایران بتازند.
پذیرش ایران برای بازرسی آژانس از سایتهای مشکوک خبری بود که دیروز خبرگزاری فرانسه با پرداختن به آن سعی در تاثیرگذاری بر روند مذاکرات داشت که یک مقام ایرانی ضمن تکذیب این خبر آن را تحریف عمومی اطلاعات خواند.
این مقام ایرانی که اشارهای به نامش نشده میافزاید ما هرگز اجازه بازرسی از سایتهای نظامی را نخواهیم داد زیرا آنها ارتباطی با بازرسی آژانس ندارد.
یک دیپلمات آمریکایی دیروز در گفتوگو با خبرگزاری بلومبرگ توافق ایران و گروه 1+5 بر سر چارچوب سه مرحلهای رفع تحریمها را تأیید کرد. پیش از این یک رسانه آمریکایی دیگر این خبر را به نقل از یک منبع ایرانی منتشر کرده بود.
روزنامه هافینگتون پست چند روز پیش به نقل از یک منبع ایرانی مدعی شده بود که ایران و گروه 1+5 به چارچوبی برای زمانبندی رفع تحریمها دست یافتهاند.
این پایگاه آمریکایی به نقل از منابع ناشناس ایرانی گزارش داد: «توافق به سه فاز تقسیم شده است. فاز ابتدایی که پذیرش توافق نام دارد وقتی طرفین به توافق برسند، به وقوع خواهد پیوست که این فاز در صورت حصول توافق طی چند روز آینده شروع خواهد شد.»
کارشناسان حوزه دیپلماسی معتقدند تدبیر مناسب تیم مذاکرهکننده کشورمان در قبال این هجمه تبلیغاتی که با هدف مقصر نشان دادن ایران به عنوان عامل شکست مذاکرات صورت گرفته میتواند این پروژه را خنثی کند. در تبیین چرایی این سناریو آن هم در لحظات پایانی ضربالاجل نهایی و راه برونرفت و مقابله با این سناریو سیاست روز در گفتوگو با کارشناسان به گفتوگو پرداخته که در ذیل میآید.
وحدت داخلی راه مقابله با هرگونه سناریوی ضد ایرانی
محمدحسن قدیریابیانه کارشناس سیاست خارجی درخصوص تلاش رسانههای غربی برای مقصر جلوه دادن ایران اینطور گفت: همانطور که جان کری وزیر خارجه آمریکا در فروردین امسال در جمع سفرای آمریکا گفته بود اگر آمریکا مقصر به نتیجه نرسیدن مذاکرات معرفی شود همپیمانان آمریکا و کشورهایی که آمریکا را در سناریوهای ضد ایرانی همراهی کردند دلیلی برای ادامه تحریمها نمیبیند و در نتیجه تحریمها فرو میپاشد.
وی افزود: به همین دلیل دنیس رایس از مشاوران برجسته اوباما در دوره اول ریاست جمهوری باراک اوباما روز یکشنبه 7 تیر 94 به روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست گفته است که «در صورت شکست مذاکرات باید تلاش شود که روایتی شکل گیرد تا در صورت نیاز بتوان ایران را مقصر خوانده و سادهترین تحریمهای شدید علیه ایران را ادامه داد. اگر به نظر برسد که ایرانیها شانسی برای توافق داشتهاند، اما تصمیم گرفتهاند این کار را نکنند، ادامه تحریمها بسیار سادهتر خواهد بود.» لذا در کنار جنگ اقتصادی یک جنگ تبلیغاتی نیز کلید خورده است و با توجه به زیادهخواهیهای آمریکا و وابسته بودن سیاست کاخ سفید و کنگره به صهیونیستها با زیادخواهی غیرقانونی دارند مذاکرات را به شکست میکشاند و از هماکنون کلید تبلیغاتی مقصر جلوه دادن را زدهاند.
این کارشناس سیاست خارجی تصریح کرد: آمریکاییها همه توان تبلیغاتی خویش را به کار خواهند بست و باید منتظر بود تا عوامل داخلی آنها نیز تبلیغات خود در این رابطه را به ضرر ایران آغاز کنند.
قدیری راه مقابله با این هجمه تبلیغاتی را همراهی همه جناحها با یکدیگر دانست و گفت: همه باید در یک اقدام ملی انگشت اتهام را به سوی آمریکا و هپیمانانش به عنوان عامل به نتیجه رسیدن مذاکرات اشاره روند هر فرد و جناحی که جبهههای داخلی را مقصر به نتیجه نرسیدن مذاکرات معرفی کند در این عرصه تبلیغاتی به ملت ایران خیانت کرده و به آمریکا در جهت حفظ تحریمها کمک کرده است.
وی در پایان گفت: دولت نهایت نرمش را برای به نتیجه رسیدن مذاکرات به کار بسته است همه جناحها خواستار رسیدن به یک توافق خوب که حقوق ملت ایران در آن رعایت شود هستند. اگر در صحنه داخلی و خارجی آمریکا به عنوان مقصر واقعی معرفی شود موجب انسجام داخلی در ایران خواهد شد و هم انسجام تحریمکنندگان ایران را در هم خواهد شکست.
وحدت داخلی راه مقابله با هرگونه سناریوی ضد ایرانی
دکتر سیدرضا صدرالحسینی دیگر کارشناس حوزه دیپلماسی نیز در اینباره گفت: با توجه به اینکه امروز آخرین روز ضربالاجل امضای توافق ایران و کشورهای 1+5 با تفسیر و تأویل غربیها بود اما هیچیک از منافع جمهوری اسلامی تاکنون تأمین نشده بنابراین نمیتوان از این روز بنام روز تعیین توافق نهایی یاد کرد.
وی افزود: با نگاهی به عملکرد ماههای اخیر کشورهای 1+5 و به ویژه آمریکا درمییابیم که ترسیم سناریوهای جدید در قالب فکت شیت، بازدید از مراکز نظامی، تعویق تحقیق و توسعه در امر انرژی هستهای، بازدید ازمراکز نظامی ایران و فضاسازیهای مختلف در قالب سناریوهای عملیات روانی آنان به دنبال عدم تأمین منافع جمهوری اسلامی بوده و به دنبال یک توافق غیرمنطقی و غیرمعقول میباشند.
صدرالحسینی معتقد است؛ بنابراین با این توصیف میتوان حدس زد آنان به دنبال مقصرسازی جمهوری اسلامی هستند و بدون توجه به عملکرد و نیات پنهانی خود با استفاده از امپراتوری رسانه به دنبال دریافت بیشترین منفعت برای خویش و بیمنفعتی برای جمهوری اسلامی میباشند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: البته این نکته حائز اهمیت است که دست نیافتن به توافق بد برای جمهوری اسلامی بهتر از کسب هرگونه توافقی است که منافع ملی و جایگاه ایران در موضوع مهم هستهای را تأمین کند.
گزینه فرافکنی برای شانه خالی کردن از تعهدات
حسن هانیزاده دیگر کارشناس مسائل منطقه و بینالملل نیز در تبیین چرایی کلید خوردن پروژه رسانههای غربی در مقصر نشان دادن ایران در صورت شکست مذاکرات گفت: همزمان با نزدیک شدن مهلت تعیین شده برای دستیابی به یک توافق جامع میان ایران و 1+5 رسانههای غربی به ویژه رسانههای صهیونیستی برای تخریب روند مذاکرات جریان سازیهای گستردهای را علیه ایران آغاز کردهاند.
وی افزود: سفر اخیر شاهزاده محمد بنسلمان نایب ولیعهد عربستان به پاریس و امضای قرارداد همکاریهای نظامی میان عربستان و فرانسه و نیز گمانهزنیهای غیرواقعی برخی شخصیتهای آمریکایی درخصوص نتایج احتمالی مذاکرات در چارچوب یک پروسه ضد ایرانی قابل تجزیه و تحلیل است.
وی گفت: از آن جایی که آمریکا اکنون به شدت تحت فشار لابی صهیونیستی قرار دارد و از سوی دیگر ناتوانی کاخ سفید در اتخاذ یک سیاست مستقل درخصوص ایران ابهاماتی در مورد سرانجام توافق نهایی به وجود آورده لذا این وضعیت شرایط غبارآلودی بر روند مذاکرات وین تحمیل کرده است.
وی در ادامه گفت: به همین دلیل به نظر میرسد آمریکا گزینه فرافکنی را برای شانه خالی کردن از تعهدات خود در خصوص موضوع هستهای ایران در دستور کار قرار داده است. لذا برای تقابل با جریانسازیهای رسانهای غرب ایران باید در آستانه امضای توافقنامه نهایی از همه شرکتکنندگان در گفتوگوهای وین بخواهد که از هرگونه اظهارنظر رسانهای به شدت خودداری کند. این امر مانع خواهد شد که طیفهای مخالف توافقنامه پیرامون نتایج نهایی با اظهارات نسنجیده خود پیشداوری کنند.
منبع: سیاست روز
ارسال نظر