به گزارش پارس، دو ماه نامه آمریکایی «نشنال اینترست» در گزارشی تحلیلی تحت عنوان «راهبردهای عالی ایران برای خرد کردن آمریکا در یک نبرد» به قلم «زاخاری  کک» سردبیر این نشریه آورده است: اگر به خاطر آورده شود که باراک اوباما از زمان به قدرت رسیدن در سال  2009، مدام از حمله هوایی علیه ایران و تلاش این کشور در ساخت سلاح هسته‌ای خبر می‌داد و این موضع حمایت بسیاری از سیاستمداران و قانونگذاران این کشور را باعث شد اما بی‌شک همگان  آشکارا  موافق هستند که حمله هوایی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران تاثیر محدودی بر توانایی هسته‌ا‌ی این کشور می‌گذارد. حمله نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران تنها باعث تاخیر چند ساله در مسیر برنامه هسته‌ای این کشور می‌شود و ایران قادر خواهد بود در مدت نه چندان طولانی تاسیساتش  را بازسازی کند.

*بررسی گزینه‌های اشغال ایران

از دیدگاه این نشریه تنها اقدام نظامی که به درستی قادر است مانع از فعالیت هسته‌ای این کشور در مسیر ساخت بمب هسته‌ای شود (ادعای نویسنده) همانا تهاجم و اشغال این کشور است اما این گزینه نیز تقریبا از سوی آگاهان به طور جدی تعقیب نشد.

از دید گاه این نشریه ارتش آمریکا هرگز قادر نخواهد بود همانند یورش به عراق و افغانستان ارتش ایران را بسادگی و سهولت شکست دهد. ایران در مقابل قادر است هزینه‌های سنگینی را بر ارتش آمریکا بگذارد.

*وضعیت جغرافیایی منحصری ایران

نشنال اینترست نوشت: توانایی ایران در دفاع از خود را باید در ابتدا به وضعیت دشوار جغرافیایی این کشور مربوط دانست. ایران دژی است که کوهستان‌ها از سه طرف آن‌را احاطه کرده و یک سمت این کشور را نیز آب‌های اقیانوسی احاطه کرده است و با توجه به زمین‌های بایر این کشور در بخش مرکزی، فتح ایران به شدت مشکل است.

*موقعیت دشت کویر و لوت

از سویی استفاده از غرب افغانستان برای رخنه به ایران نیز کابوس است زیرا روابط کنونی آمریکا با روسیه به شدت رو به تیرگی رفته پس ورود به شهرهای اصلی ایران از غرب افغانستان نیازمند عبور از 2 ناحیه صحرایی بزرگ به نام دشت لوت و دشت کویر است. در این بین دشت کویر پوشیده از گل ‌و لای‌های ضخیم است و توانایی آمریکا در بکارگیری یگان‌های موتوری، پیاده نظام و مکانیزه در حمله از این نقطه به ایران محدود است.

*رشته کوهای زاگرس، دیوار بلند ایران در برابر متجاوزین

نشنال اینترست نوشت: شمال غربی ایران نیز با ترکیه متحد آمریکا هم مرز است اما آنکارا حتی از درخواست آمریکا برای مجوز بکارگیری از قلمرویش برای تجاوز به عراق خودداری کرد. از سویی رشته کوه‌های زاگرس از مرزهای ایران در برابر ترکیه محافظت می‌کنند.

* ایران در جنوب نیز مغلوب شدنی نیست

یک فرضیه دیگر حمله به ایران از جنوبی‌ترین مرزهای جنوبی و جایی که رودهای دجله و فرات با برخورد به هم به شط العرب ریخته می‌شوند، می‌باشد. مکانی که «صدام حسین» رییس جمهور وقت عراق در دهه 80 میلادی برای حمله علیه ایران استفاده کرد.

اما این مکان‌ها نیز در زمان جنگ صدام علیه ایران نشان دادند که ایران می‌تواند به راحتی از خود دفاع کند. البته با توجه به فرضیه آسیب پذیر بودن این منطقه موجب شده تا ایران تلاش کرده تا با دولت شیعه عراق رابطه برقرار کرده و بر این ناحیه تسلط داشته باشد. باید در تصور حمله برای هر رییس جمهور آمریکا به ایران گفت که این کشور قادر است با موفقیت از خود دفاع کند.

*تنگه هرمز، مکان استقرار مجموعه موشک‌ها، قایق‌ها  و مین‌های ایران

این نشریه آمریکایی در بخشی دیگر از این گزارش نوشت: آمریکا بنابر این باید از سواحل جنوبی ایران که 800 مایل وسعت دارد و بین خلیج فارس و دریای عمان قرار گرفته برای حمله به ایران استفاده کند اما ایران در این منطقه بیش از یک ربع قرن است که خود را آماده نگه داشته به ویژه آن‌که این کشور بر دستیابی به قابلیت‌هایی تمرکز کرده تا بتواند راهبرد غیر قابل دسترسی را برای آمریکا فراهم کند و در این مسیر مجموعه‌ای از موشک‌های هدایت شونده دقیق، انبوه قایق‌های تندرو، پهپادها، زیردریایی‌ها و مین‌ها را آماده کرده است. مطابق معمول نیز ایران از موقعیت جغرافیایی خاص این منطقه با وجود جزایر دارای خلیج‌ها، ورودی‌ها و خورهای بسیار عالی برای مخفی کردن یگان  قایق‌های انتحاری و البته سامانه‌های پرتاب موشک مخفی خود بهره برد.

*رزم‌ناوهای آمریکایی در تنگه هرمز هیچ‌ کاره‌اند

«مایکل کونل» مدیر بخش یک اندیشکده معتبر آمریکایی در این باره گفت: «جغرافیا  عنصری کلیدی در برنامه دریایی ایران است. این منطقه به علت وسعت محدودش که گسترده  کمتر از 100 مایل است، هرگونه رزمایش واحدهای سطحی بزرگ چون ناوهای هواپیمابر را محدود می‌کند. اما عوارض جغرافیایی برای نیروی دریایی ایران به ویژه نیروی دریایی سپاه پاسداران این کشور موجب تقویت مواضعش می‌شود.»

*راهبردهای نامتقارن ایران در خلیج فارس

اندیشکده آمریکایی مرکز ارزیابی‌های راهبردی در سال 2012 در گزارشی مبسوط درباره نحوه استفاده ایران از راهبردهای A2/AD علیه آمریکا نوشت: ایران در حال توسعه و بهبود راهبرد نبرد نامتقارن برای رویارویی با عملیات نظامی آمریکا در خلیج فارس است.ایران با کمک شیوه‌های نامنظم و سلاح های ابداعی‌اش و البته بکارگیری از قابلیت‌ها و فن‌آوری‌های پیشرفته امکان نزدیکی و دسترسی آمریکا برای انجام هرگونه عملیات نظامی در تنگه هرمز را غیر ممکن می‌کند.

*راهبرد هیبردی ایران

راهبرد هیبریدی ایران با مولفه‌های جغرافیایی و سیاسی  در منطقه خلیج فارس هرگونه اثرپذیری عملیات نظامی آمریکا  را در این بخش کاهش می‌دهد. استفاده از این راهبردها البته عامل تعیین کننده پیروزی نهایی در جنگ نیست اما فرصتی را برای ایران مهیا می‌کند تا  گزینه‌های تهاجم و تهدید را بکار ببندد.با این موارد گفته شده آمریکا قادر نیست از جنوب این کشور موضعی را برای خود برپا کند.

*دسترسی به شهرهای شمالی ایران نیز غیر ممکن است

این رسانه آمریکایی در بخش دیگر این گزارش ویژه نوشت: تقریبا اکثر شهرهای مهم ایران در بخش شمال این کشور واقع شده‌اند و رسیدن به این شهرها  واقعا در بهترین حالت نیز  چالشی خطرناک است. عوارض زمینی همواره چالشی برای تهاجم نیروهای بزرگ بوده است. از سویی ایران هفدهمین کشور بزرگ دنیا با مساحت 1684000 هزار کیلومتر مربع است و این بدین مفهوم می‌باشد که قلمروی این کشور بزرگتر از مجموع مساحت فرانسه، آلمان، هلند، بلژیک، اسپانیا، پرتغال (اروپای غربی) است.

*راهبردهای سپاه، ارتش و بسیج برای دفاع از گستره ایران

نشنال اینترست در ادامه با اشاره با برنامه‌های  سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای حفاظت از کیان ایران نوشت: سپاه پاسداران از دیر باز رزمندگان نبردهای نامنظم خود را در شهرهای شمالی و خطوط ساحلی استوار کرده تا مانع تهاجم یک قدرت بیگانه شود. راهبرد سپاه پاسداران ایران بکارگیری دفاع چند لایه یعنی «برنامه‌ای با مشارکت نیروهای سپاه، بسیج و ارتش» است.

*ارتش جمهوری اسلامی، خط مقدم دفاع در برابر بیگانگان

بر اساس این گزارش، این راهبرد این امکان را به ایران می‌بخشد تا از شرایط جغرافیایی و کوهستانی کشور خود  علیه قوای متجاوزگر بهره ببرد. در این میان ارتش جمهوری اسلامی نیز به عنوان واحد منظم مجهز به یگان‌های پیاده نظام ،سواره و مکانیکی خط مقدم دفاع علیه قوای بیگانه را شکل می‌دهد و سپس نیروهای سپاه پاسداران از تلا‌ های نیروهای ارتش حمایت می‌کنند.

*قوایی نیرومند به نام بسیج مستضعفین

این 2 نیرو  همچنین از حمایت هسته‌های مقاومت مردمی به نام «بسیج » بهره خواهند برد. سپاه پاسداران ایران نقشه گسترده نظامی را برای نیروهای بسیج ایران به نام برنامه «معین» تدارک دیده که بر اساس آن هر رزمنده بسیجی ایران در یک سناریوی تهاجم و حمله به واحدهای سپاه پاسداران خواهد پیوست.

*شیوه‌های دفاعی پسیو سپاه پاسداران

همچنین رزمایش‌های سپاه پاسداران و بسیج مبتنی بر کمین‌های شبیه‌سازی شده و بکارگیری ستون‌هایی از بالگردها می‌باشند. بسیاری از این تمرین‌ها  به صورتی انجام می‌شود که نیروهای دشمن به فریب افتاده و از حمایت‌های هوایی نزدیک و دیگر پشتیبانی‌ها محروم شوند. ایران در بکارگیری اقدام‌های دفاعی پسیو برای افزایش توانمندی در میدان نبرد بر مواردی چون استتار، اختفا و فریب تاکید بسیاری دارد.

*نتیجه‌گیری

در انتهای این گزارش آمده است: آمریکا در عراق و افغانستان متوجه شد که نبرد علیه یک کشور آسان است اما راهبرد اشغال ثابت کرد که این مسئله هزینه‌دار می‌باشد. اشغال ایران از عراق و افغانستان چالشی‌تر خواهد بود. در نتیجه، در حالی که فتح ایران پایدار‌ترین مسیر برای جلوگیری از ساخت سلاح هسته‌ای است، بعید می‌باشد که واشنگتن قادر به انجام حمله به ایران به این زودی‌ها باشد.