چرا داعش دوباره قدرتمند شد؟
به گزارش پارس به نقل از ديپلماسی ايرانی در پی سقوط رمادی داعش توانست یکی از مهمترین خطوط توپخانه ای ارتش عراق را به تصرف خود در آورد و به این ترتیب به طور جدی بغداد را مورد تهدید توپ خانه ای قرار دهد.
رمادی، مرکز الانبار در حالی سقوط کرد که تا همین سه ماه پیش پیشروی نیروهای مردمی در عراق حیرت همگان را بر انگیخته بود و آنها توانسته بودند شهر تکریت را از لوث داعش پاکسازی کنند. اقدامات آنها چنان ترسی در دل داعشی ها انداخته بود که داعش به فکر رفتن به لاک دفاعی و حتی به گفته برخی منابع خبری عقب نشینی از موصل افتاده بود. اما ناگهان همه چیز تغییر کرد. رمادی، مرکز الانبار سقوط کرد تا داعش بیش از پیش خود را به بغداد نزدیک کرده باشد. حیرت افکار عمومی در برابر پیشروی های داعش زمانی افزایش یافت که مشاهده شد هم زمان با عراق در سوریه نیز پیشروی های تازه ای را آغاز کرد و اکنون گفته می شود بیش از 50 درصد از خاک سوریه را تحت تصرف خود دارد.
یکی از نیروهای داوطلب مردمی عراقی که نخواست نامش فاش شود و از نزدیک در میدان نبرد علیه تروریست ها در سوریه و عراق بوده است به دیپلماسی ایرانی گفت که داعش امکانات عجیب و غریبی به دست آورده و آن قدر آموزش های حرفه ای و سطح بالا دیده است که شکی باقی نمی گذارد که بسیاری از این آموزش ها زیر نظر نهادهای امنیتی اسرائیلی انجام شده باشد. به گفته او تونل هایی که به اسم داعش در اطراف دمشق حفر شده به اندازه ای گسترده و پیچیده است که کاملا روشن است که قدمت آن به قبل از تشکیل داعش باز می گردد و بیش از همه بیانگر توانایی اسرائیلی ها در کندن آنها است.
وی در ادامه به سقوط رمادی اشاره کرد و گفت در آخر داعش برای تصرف این شهر مجبور به استفاده از عوامل انتحاری و لودرهای بمب گذاری شده عظیم شد که می توانستند ضمن خاکبرداری خاکریزها و سنگرهای عراقی ها به میان آنها بیایند و خود را منفجر کنند که تلفات سنگینی را متوجه ارتش عراق کردند.
او درباره سقوط رمادی به دیپلماسی ایرانی همچنین گفت که سقوط رمادی بسیار خطرناک بود. در پی این حادثه داعش توانست یکی از مهمترین خطوط توپخانه ای ارتش عراق را به تصرف خود در آورد، داعش تا کنون توپ و تانک پیشرفته در اختیار نداشته و اکنون با تصرف این توپ خانه ها توانایی بمباران توپخانه ای بغداد را دارد. برای همین عقب راندن آن از رمادی بسیار حیاتی است. در صورتی که داعش بتواند به پیشروی های خود ادامه دهد و مثلا به فلوجه برسد می تواند مرکز بغداد را به توپ ببندد. اگر تا حالا هم این کار را نکرده برای این است که گلوله های توپی که در اختیار دارد بسیار محدود است و نمی خواهد آنها را به سادگی خرج کند. خیانت ارتش عراق در منطقه ای از رمادی سبب شد تا داعش به تانک های پیشرفته امریکایی نیز دست پیدا کند و از این تانک ها به جای تانک های کهنه و از کار افتاده به غنیمت گرفته شده از ارتش سوریه استفاده کند.
این نیروی داوطلب که خود از افراد نزدیک به مقامات بالای مجلس اعلای اسلامی عراق است، همچنین به دیپلماسی ایرانی گفت که داعش امکان نفوذ نه به بغداد و نه به دمشق را دارد. کمربند امنیتی این دو شهر به اندازه ای مستحکم است که داعش هیچ گاه نمی تواند فکر پیشروی به این دو شهر را داشته باشد مگر این که به امکانات ویژه ای دست پیدا کند و به کمک این امکانات به فکر یورش به بغداد و مناطق شیعی نشین جنوبی و دمشق در سوریه بیفتد.
وی درباره وضعیت سوریه نیز گفت علی رغم این که ارتش سوریه در روزهای اخیر خسارت های سنگینی متحمل شده اما تا 40 کیلومتری دمشق اوضاع کاملا امن است و در مرکز دمشق حتی یک گلوله شلیک نمی شود و مردم زندگی کاملا عادی دارند. فرودگاه دمشق، مناطق سیده زینت (س) و سیده سکینه (س) از جمله مناطق اطراف دمشق هستند که به طور کامل از لوث تروریست ها پاکسازی شده و زندگی عادی به آنها بازگشته است.
او یکی از دلایل سقوط رمادی را ناراحتی ایرانی ها از عراقی ها در پی رفتارهای اخیر دولت عراق دانست و گفت از زمانی که کارشناسان ایرانی از عراق خارج شدند یا به مناطق خود بازگشتند شکست های تازه ارتش عراق آغاز شد. چرا که به نیروهای داوطلب مردمی اجازه دخالت در دیگر عملیات علیه داعش ندادند و کار را به ارتش سپردند در حالی که ارتش در مبارزه با داعش تا کنون امتحان بد پس داده است. اگر چه فرماندهان و نیروهای وفادار و جان برکفی نیز در میان ارتش عراق هستند که در صورت فرماندهی صحیح می توانند شگفتی های بسیاری خلق کنند. عملیات تکریت جزئی از عملیات بزرگ پاکسازی صلاح الدین از لوث داعش بود که در پی فشارهای بسیاری که به دولت عبادی آمد وی دستور به توقف عملیات را داد و این عملیات تنها محدود به تکریت شد. بعد از آن بود که داعش توانست پیشروی کند و پالایشگاه نفت بیجی را به تصرف خود در آورد و اخیرا نیز توانسته بخش هایی از جرف الصخر را مجددا اشغال کند. مقاومت در بیجی و جرف الصخر ادامه دارد اما از آن جا که داعش چاه های نفت را آتش می زند، دود غلیظی به وجود می آید که مانع از پیشروی ارتش می شود.
او تاکید کرد، در حال حاضر کارشناسان ایرانی به دعوت و اصرار دولت عراق به بغداد بازگشته اند و می روند تا فرماندهی عملیات علیه داعش را مجددا به دست بگیرند که پیش بینی می شود در این صورت پیشرفت های بسیاری در مبارزه با داعش به وجود آید.
در این رابطه لازم به یادآوری است که امریکایی ها فشار بسیاری به دولت حیدر العبادی وارد کردند تا از ورود نیروهای داوطلب مردمی که مستقیما زیر نظر فرماندهان متمایل به ایران اداره می شوند، به جنگ با داعش خودداری کند. امریکایی ها از این نگران هستند که نیروی داوطلب مردمی چنان قدرتی بگیرند که بعد از عراق به سراغ سوریه بروند و به این ترتیب همه موازنه ها و معادله های سیاسی در منطقه را به هم بریزند. برای همین از قدرت گرفتن نیروهای داوطلب مردمی به شدت نگرانند. اوباما همچنین تهدید کرد در صورتی که نیروهای داوطلب مردمی به عملیات مبارزه با داعش ادامه دهند حملات هوایی ائتلاف مبارزه با داعش را متوقف خواهد کرد.
به گفته منابع عراقی امریکا ترجیح می دهد که داعش نه آن قدر قوی باشد که به بغداد برسد و نه این قدر ضعیف که دیگر توانایی پیشبرد سیاست های غرب در منطقه را نداشته باشد. برای همین تلاش دارد تا نوعی از موازنه را در این رابطه ایجاد کنند. امریکایی ها به اخراج نیروهای داعش از عراق اعتقاد دارند اما می گویند این کار باید مستقیما زیر نظر امریکا یا نیروهای متمایل با آن صورت بگیرد نه گروه های دیگر یا گروه های مخالف با امریکا و این در حالی است که اوباما شخصا با ورود نیروهای امریکایی به خاک عراق مخالف است و حاضر نیست که نیروهای امریکایی را مجددا وارد فاز نظامی کند. این مساله سبب بروز اختلافات سیاسی در درون دستگاه سیاست خارجی امریکا شده است.
ارسال نظر