به گزارش پارس به نقل از ایرنا ، اعضای گروه ۱۴ مارس همپیمانان آل سعود که چشم بسته هر اقدام این خاندان مانند کشتار بی گناهان و تصمیم های متناقض آنها را تایید می کنند و تنها رضایت سعودی ها برایشان مهم است، کودتای سفید ملک سلمان را هم تصمیم حکیمانه پادشاهی سعودی و دلیلی بر انسجام و همبستگی در ساختار سیاسی سعودی ها ارزیابی کردند.

در مقابل، بیشتر اعضای گروه ۸ مارس و حامیان محور مقاومت ضد صهیونیستی معتقدند زلزله سیاسی اخیر نشان دهنده بحران داخلی در آل سعود است و بی ارتباط با تجاوز وحشیانه سعودی ها علیه یمن و شکست آنها در تحقق اهداف این تجاوز نیست.

در این میان تمجید برخی سیاستمداران فرصت طلب و سودجوی لبنانی از کودتای سیاسی ملک سلمان را نباید نادیده گرفت.

آنها که همواره از بخت بدشان به طرف بازنده ، حال آن طرف داعش و جبهه النصره باشند و یا رژیم سعودی و رژیم صهیونیستی باشد دل می بندند در جامعه لبنان کم نیستند.

در هر صورت بحث های داغ در خصوص زلزله سیاسی در عربستان فضای رسانه ای و محافل سیاسی لبنان را پر کرده است و در واقع این کشور کوچک به میدان جنگ رسانه ای تبدیل شده که دست کمی از میدان جنگ رسانه ای بعداز تجاوز سعودی ها علیه یمن ندارد.

ارزیابی عزل و نصب های ملوکانه سلمان بن عبدالعزیز بخش جدایی ناپذیر این جنگ رسانه ای است و پذیرش وجود این جنگ را شاید بتوان جزو موارد نادری دانست که هر دو طرف لبنانی در خصوص آن توافق دارند چرا که همه مسائل دیگر محل اختلاف و منازعه آنها است.

* کشورهای نگران در بحبوحه جنگ اسب خود را عوض می کنند

خانم «اسکارلیت حداد» روزنامه نگار نزدیک به گروه ۸ مارس در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت که «تصمیم های اخیر پادشاه سعودی ها را نمی توان مساله ای عادی تلقی کرد.»

وی به یک قانون بسیار ساده و قدیمی مرتبط با جنگ ها اشاره کرد که می گوید « حتی اگر درحال شکست خوردن باشید نباید در بحبوحه جنگ اسب خود را عوض کنید».

به اعتقاد این روزنامه نگار لبنانی، فوت و فن جنگ اقتضا دارد تا از هرگونه تغییرات اساسی و ریشه ای در بحبوحه نبرد پرهیز شود.

وی بر اساس این اصل و کودتای سیاسی ملک سلمان نتیجه می گیرد که اوضاع مطابق میل سعودی ها پیش نمی رود و اختلاف نظرها درباره روند و نتایج حاصل از جنگ علیه یمن و نگرانی سعودی ها از شرایط داخلی کار را به جایی رساند که آنها با یکدیگر درگیر شده اند.

* خفه کردن صدای شاهزاده های معترض

حداد با اشاره به اخبار حاکی از اعتراض مقرن بن عبدالعزیز ولی عهد برکنار شده به تجاوز علیه یمن و اختلاف و دو دستگی درون خاندان سعودی ، خاطر نشان کرد: عزل و نصب های اخیر برای خفه کردن صدای معترضان و سپردن زمام امور به دست یک گروه مشخص حامی تجاوز علیه یمن صورت گرفته است.

* تصمیم های شگفتی ساز ملک سلمان

اما شارل جبور از نویسندگان روزنامه لبنانی الجمهوریه وابسته به گروه ۱۴ مارس مخالف این تحلیل است.

جبور در گفت وگو با ایرنا تصریح کرد: عزل و نصب های اخیر پادشاه عربستان تنها بخشی از سلسله تصمیم های شگفتی ساز و غافلگیر کننده وی است و نباید آن را به صورت مستقل و جدای از اتفاقات دیگر همچون عملیات توفان قاطعیت و بازگشت امید و دیگرعزل و نصب های داخلی بررسی کرد.

وی معتقد است که همه این تحولات، حلقه های به هم پیوسته و مکمل یکدیگر هستند و نشان از تصمیم سعودی ها برای بازیافتن جایگاه و بهبود نقش منطقه ای خود در مقابله با چالش های موجود دارند.

با این حساب، زلزله سیاسی را که گروه ۸ مارس دلیلی برای وجود بحران ، سراسیمگی و پریشانی در میان آل سعود می داند، از نظر جبورعضو دسته ای از گروه ۱۴ مارس ( معروف به شاهین ها) نوعی تجدید حیات خودکار و دینامیک رژیم آل سعود به شمار می آید و احتمال ادامه این روند وجود دارد.

جبور این ایراد را به گروه ۸ مارس وارد می کند که چرا همیشه به فروپاشی آل سعود امید بسته اند.

وی ادعا کرد : فروپاشی آل سعود تاکنون اتفاق نیفتاده و هیچگاه روی نخواهد داد.

به نظر می رسد جبور درباره مسائل داخلی سعودی ها کاملا آسوده خاطر است و به همین خاطر معتقد است که گروه ۸ مارس «در دنیای آرزوها سیر می کند و منتظر تعبیر رویاهایی است که هرگز محقق نخواهند شد».

این روزنامه نگار لبنانی با این ادعا که آل سعود این مراحل را به سهولت پشت سر خواهد گذاشت، گفت که تصمیم های اخیر ملک سلمان گام هایی طبیعی در این مسیر به شمار می آید و شدت بیشتری به پیشرفت روند امور در عربستان خواهد بخشید.

جبور تنها به بزرگنمایی فرمان های ملوکانه سلمان بن عبدالعزیز اکتفا نمی کند و تعامل مثبت و تعریف و تمجیدهای گروه ۱۴ مارس از این کودتای سفید را مساله ای عادی و طبیعی می نامد.

وی پا را از این هم فراتر گذاشت و ادعا کرد: گروه ۱۴ مارس همیشه نسبت به عملکرد سعودی ها ملاحظاتی را مطرح می کرد زیرا « ریاض در گذشته نقش قابل انتظار از آن را برعهده نمی گرفت».

این نویسنده لبنانی اضافه کرد که او و دیگر اعضای گروه ۱۴ مارس از سعودی ها می خواهند تا به این روش جدید خود که جنگ علیه یمن نمونه آن است، ادامه دهند.

اسکارلیت حداد ضمن مخالفت با چنین منطقی چه به صورت جزیی و چه کلی، این سوال را مطرح کرد که «چطور می توان قدردان کسانی بود که برادران عرب را در کشور یمن به قتل می رسانند؟»

* جنگ مستکبران علیه مستضعفان

حداد جنگ آل سعود علیه ملت مظلوم یمن را با اشغال کشور افغانستان توسط آمریکا قابل مقایسه دانست و گفت: درهر دو مورد ما با ثروتمندانی مواجه هستیم که دست به کشتار فقرا می زنند و جنگ علیه یمن نیز جنگ مستکبران علیه مستضعفان است.

نویسنده روزنامه فرانکفونی «لوریان لوگور» رژیم آل سعود را رژیمی همیشه نگرانی و ترسو توصیف کرد.

وی همچنین تصمیم های غیرطبیعی ملک سلمان را نتیجه بحرانی می داند که به خاطر تجاوزعلیه یمن گریبانگیر سعودی ها شده است و رژیم آنها را به بن بست کشانده است.

* ریاض چاره ای بجز تغییر رفتار کنونی خود ندارد

حداد با اشاره به محقق نشدن اهداف اعلام شده آل سعود در جنگ علیه یمن، تاکید کرد: سعودی ها چاره ای ندارند جز اینکه رفتار و شیوه کنونی خود را متوقف سازند و درغیر این صورت عواقب وخیمی در انتظارشان خواهد بود.

درست در نقطه مقابل حداد، شارل جبور با استقبال از تصمیم های ملک سلمان خواستار شدت بخشیدن به این روند است.

وی عملکرد جدید سعودی ها را چه در داخل و چه در خارج نشانه قدرت آنها دانست.

حداد در واکنش به این ارزیابی، این سئوال را مطرح کرد، «اگررفتار جدید سعودی ها از موضع قدرت است پس چرا به دنبال اطمینان بخشی واشنگتن و درخواست کمک از مصر، پاکستان، سنگال و سودان برای جنگ علیه یک کشور فقیر هستند؟»

حداد به نشست آتی کمپ دیوید اشاره کرد که قرار است دو هفته دیگر به دعوت باراک اوباما رییس جمهور آمریکا و با حضور سران کشورهای عرب حوزه خلیج فارس برگزار شود.

هدف از برگزاری این نشست اطمینان بخشی و ارائه ضمانت به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و در راس آنها رژیم آل سعود در رابطه با حفظ امنیت این کشورها اعلام شده است.

* ترسوها کاسه گدایی به دست می گیرند

اسکارلیت حداد تاکید کرد: کشورهای قدرتمند احتیاج به دیگران ندارند اما کشورهای ترسو و نگران همیشه کاسه گدایی در مقابل کشورهای خارجی دراز می کنند و به دنبال حمایت آنها هستند.

این روزنامه نگار لبنانی خاطرنشان کرد: فقط کشورهای نگران و در معرض تهدید اقدام به تغییر اسب های خود در بحبوحه جنگ می کنند.

سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی که سه ماه قبل و در حالی که هنوز جنازه برادرش عبدالله بن عبدالعزیز شاه سابق دفن نشده بود، مرحله اول کودتای بدون خون ریزی خود را اجرا کرد.

ملک سلمان مرحله دوم کودتای خانوادگی خود را بامداد سه شنبه گذشته اجرا و با صدور احکامی دستور برکناری مقرن بن عبدالعزیز و سعود الفیصل را از مناصب کلیدی ولیعهدی و وزارت خارجه برکنار کرد.

بر اساس دستور شاه عربستان، مقرن بن عبدالعزیز از ولیعهدی و معاون نخست وزیری برکنار و محمد بن نایف عبدالعزیز به عنوان ولیعهد، معاون نخست وزیر، وزیر کشور و رییس شورای امور سیاسی و امنیتی برگزیده شد.

در حکم ملک سلمان آمده است که مقرن بن عبدالعزیز شخصا خواستار کنار رفتن از مناصب خود بوده است.

وی به عنوان مشاور شاه عربستان با رتبه وزیری تعیین شده است.

روزنامه لبنانی الاخبار نوشت: مقرن بن عبدالعزیز ولیعهد که با شروع دوره شاهی سلمان بن عبدالعزیز در حاشیه قرار گرفته، از زمان شروع جنگ علیه یمن آگاه نبوده و حتی ابتدا از اعضای « باند جنگ» نبوده است.

الاخبار تاکید کرد: سکوت شاهزاده های سعودی نشانگر دلیلی بر موافقت آنها با این جنگ نیست، بلکه این سکوت ناشی از ترس است، زیرا هر طرفی که از 'عملیات طوفان قاطعیت' حمایت مطلق و غیرمشروط نکند، با اتهام خیانت مواجه و برکنار خواهد شد.

* ارتقای مقام فرزند ملک سلمان و نزدیک شدن او به کرسی شاهی

شاه عربستان در حکمی دیگر با ارتقای جایگاه فرزندش، محمد بن سلمان را به عنوان نایب ولیعهد، معاون نخست وزیر و وزیر دفاع و رییس شورای امور اقتصادی و توسعه برگزید.

با این انتصاب محمد بن سلمان جوان و بی تجربه که یکه تاز کشتار مردم مظلوم یمن است، به کرسی شاهی نزدیک شده و ملک سلمان قرار است برای او و ولیعهد جدید یعنی محمد بن نایف از شاهزاده های سعودی بیعت بگیرد.

* سعود الفیصل سرانجام و پس از ۴۰ سال رفت

ملک سلمان همچنین در حکمی سعود الفیصل وزیر خارجه عربستان را از این مقام به دلیل بیماری کنار گذاشت و عادل الجبیر سفیر آن کشور در آمریکا را به جای او منصوب کرد.

بر اساس این حکم، سعود الفیصل به عنوان وزیر مشاور، عضو دولت و مشاور و فرستاده ویژه شاه در امور خارجی به کار خود ادامه خواهد داد.

ملک سلمان در چند حکم دیگر تعدادی از وزیران و مقامات شاهی سعودی را عزل، نصب و یا جابجا کرد.