تذکر شورای راهبردی روابط خارجی به مذاکره کنندگان
عضو شورای راهبردی روابط خارجی در خصوص مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا در موضوع هستهای گفت: متأسفانه اعضای دیگر 1+5 یا اهل سکوتند و یا مطیع آمریکا هستند، این واقعیت تلخی است که مذاکرهکننده اصلی آمریکاست.
به گزارش پارس ، سید مهدی مصطفوی عضو شورای راهبردی روابط خارجی ایران در گفتگوی تفصیلی با خبرگزاری فارس که مشروح آن در اینجا قابل مشاهده است به بیان دلایل لزوم تشکیل چنین شورایی پرداخت و گفت: با توجه به جایگاه جمهوری اسلامی ایران در عرصه بینالمللی و نقش مهم و تأثیرگذار و توان گفتمانسازی که کشورمان در تحولات منطقهای و بینالمللی دارد، خلاء مجموعهای که به مسائل نظام نگاه کوتاه مدت نداشته باشد و بتوان برنامهریزی کلان و بلند مدت را طراحی کند، حس میشد .
*وظیفه اولیه شورای راهبردی مشورا دهی به مقام معظم رهبری است
مصطفوی وظیفه اولیه شورای راهبردی روابط خارجی ایران را مشورت دهی به مقام معظم رهبری عنوان کرد و گفت: این پیشنهادات در قالب یک تعامل نزدیک با دستگاههای اجرایی کشور و مراکز پژوهشی و متفکران داخلی و خارجی ارائه میشود تا قابلیت اجرایی شدن داشته باشد و تهیه این راهبردها بدون ارتباط با وزارت خارجه و وزارتخانههای مرتبط ممکن نیست.
*شورا شان مشورتی دارد و فاقد جایگاه اجرایی است
عضو شورای راهبردی روابط خارجی با تاکید بر این مطلب که این شورا جایگاه مشورتی برای مقام معظم رهبری دارد و فاقد شان اجرایی است تصریح کرد: مشورتهایی که این شورا ارائه میدهد باید قابلیت اجرایی داشته باشد و تمام هم و غم ما این است که مشورتی ارائه ندهیم که قابلیت اجرا نداشته باشد،باید به گونهای باشد که موانع را برطرف کرده، راهگشا باشد و بتواند افقهای جدید و نویی را ایجاد کند.
مصطفوی یکی دیگر از وظایف دیگر شورا را صیانت از برنامههای درازمدت نظام مانند سند چشم انداز 20 ساله عنوان و خاطر نشان کرد: شورای راهبردی روابط خارجی وظیفه دارد علاوه بر حراست از برنامههای دراز مدت و کلان نظام، موانع اجرای سند چشمانداز و همچنین سیاستهای که میتواند سبب تسهیل و تسریع اجرای سند چشمانداز و یا اسناد بالادستی درازمدت نظام شود، شناسایی کند.
*رسانهای نبودن عملکرد شورا سبب کمرنگ جلوه کردن آن شد
وی در مقام پاسخ به انتقادات مطرح در خصوص عملکرد کمرنگ شورا از زمان تشکیل آن در سال 1385 اظهار داشت: شورا در آن زمان در ابتدای کار بود و باید خودش را در مییافت و اعضایی که هم در آن دوره حاضر بودند مشغلههای بسیاری داشتند، در این دوره وضعیت متفاوت است و امیدواریم این دوره بتواند رسالت اصلی مدنظر مقام معظم رهبری را بهتر انجام دهد.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی یکی دیگر از دلایل کمرنگ بودن فعالیت شورا در دوره گذشته را عدم رسانهای کردن فعالیتها عنوان کرد و گفت: یکی از دلایلی که سبب کمرنگ جلوه کردن فعالیتهای شورای راهبردی بود، عدم رسانهای و خبری شدن فعالیتهای آن بود. شورا در حال حاضر نشریات داخلی دارد که برای مسئولین ارائه میشود و هنوز به صحنه علنی وارد نشده اما این موضوع در دستور کار شورا قرار دارد که بتواند مجلات و نشریاتی برای استفاده عموم قرار دهد؛ یا سایت شورا به گونهای برنامهریزی شود که از حالت خصوصی خارج شده و برای عموم قابل استفاده شود و اعضای جدید شورا بتوانند ارتباطات با مردم و نخبگان را گسترش داده و در فضای بزرگتری فعالیت کنند.
*شورای راهبردی با سایر نهادهای سیاست خارجی موازی کاری ندارد
وی در خصوص نحوه تعامل این شورا با نهادهایی مانند شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه و اینکه تصور میشود اهداف و برنامههایی که ایننهادها دنبال میکنند بسیار نزدیک به یکدیگر است. گفت: تلاش این شورا این است که با دستگاههای مختلف ارتباط نزدیکی برقرار کند و در صحنه اجرائیات دستگاههای نظام هم قرار بگیرد، یعنی راهبردی ارائه ندهد که خارج از فضای اجرایی و عملیاتی نظام باشد و قابلیت پیاده شدن نداشته باشد.
مصطفوی در ادامه توضیح داد: شورا ارتباط بسیار نزدیکی با تمامی دستگاهها و مراکزی که به نحوی در خارج از کشور حضور دارند، دارد. در دفتر مقام معظم رهبری علاوه بر شورای راهبردی روابط خارجی که بازوی مشورتی مقام معظم رهبری محسوب میشود، یک معاونت بینالملل نیز وجود دارد، این معاونت تمامی ارتباطات بینالمللی مقام معظم رهبری را هماهنگ میکند. از ملاقاتها و مکاتبات و تأمین نمایندگیهای مقام معظم رهبری در خارج از کشور گرفته تا برنامهریزی برای برنامههای مختلفی که در شأن رهبریت نظام و مرجعیت مقام معظم رهبری در خارج از کشور است؛ پاسخگویی به سؤالات و شبهاتی که مخاطبین خارج از کشور دارند جزو وظایف مهم معاونت بین الملل دفتر مقام معظم رهبری است.
وی با نفی موازی کاری فعالیتهای شورای راهبردی روابط خارجی و معاونت بین الملل دفتر مقام معظم رهبری گفت: این دو مجموعه مکمل همدیگر هستند و هر کدام حیطه وظایف و فعالیتهاشان تعریف شده است. اگر شورای راهبردی روابط خارجی در سطح تنظیم راهبردهای کلان فعالیت میکند،شورای سیاستگذاری معاونت بین الملل راههای اجرایی و عملیاتی شدن راهبردها را
*گسترش زبان و ادبیات فارسی موضوعی راهبردی برای نظام است
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای راهبردی روابط خارجی یکی از فعالیتهای کمیسیون متبوعش را گسترش زبان و ادبیات فارسی که به شدت مد نظر مقام معظم رهبری است عنوان کرد و اظهار داشت: معتقدیم گسترش زبان فارسی موضوعی راهبردی برای نظام است و نظارت و رصد فعالیت دستگاههای مختلف برای گسترش زبان فارسی در خارج از کشور را در برنامه خود قرار دادیم و موانع این اقدام را هم بررسی میکنیم
وی با بیان اینکه بحث ایرانیان خارج از کشور موضوعی است که کمیسیون فرهنگی آن را یک فرصت تلقی میکند خاطرنشان کرد:بحث تقویت و گسترش قلمرو ایران فرهنگی از دیگر موضوعاتی است که در کمیسیون فرهنگی بررسی میشود.
مصطفوی شناخت نحلههای فکری و عقیدتی در جهان امروز را بسیار مهم دانست و گفت: جریانات و تفکرات افراطیگری بسیاری در جهان اسلام و عرصههای جهانی مشاهده میشود و کمیسیون فرهنگی شورای راهبردی تلاش میکند ضمن ارتباط گیری با مراکز پژوهشی از تجربیات و نظرات آنها برای مقابله با نحلههای فکری افراطی استفاده کند.
عضو شورای راهبردی روابط خارجی در خصوص برخی فعالیتهای کمیسیون امنیتی دفاعی نیز گفت: بررسی جایگاه دفاعی جمهوری اسلامی ایران در آینده و در منطقه خاورمیانه، ارزیابی موافقتهای امنیتی دفاعی که جمهوری اسلامی ایران با کشورهای مختلف برقرار کرده و پیشنهاد قراردادهای جدید امنیتی دفاعی که مناسب است با کشورهای مختلف انجام گیرد، ارتباط با مجموعههای امنیتی نظامی منطقهای یا اتحادهای امنیتی دفاعی که متصور و مناسب است در آینده در منطقه شکل بگیرد از جمله فعالیتهای کمیسیون دفاعی شورای راهبردی است.
*روابط خارجی تنها موضوع هستهای نیست
وی ضمن رد برخی انتقادات در خصوص منفعل بودن سیاست خارجی دولت یازدهم یادآور شد: شاید این انتقاد وارد باشد که روابط خارجی ما فقط موضوع هستهای نیست و ما با تکتک کشورهای جهان حرف داریم و اقداماتی را برای انجام میتوانیم برنامهریزی کنیم، باید طوری رفتار کنیم که منافع داخلیمان حفظ شود و جایگاهمان در عرصه بینالمللی برجسته شود، دیگران نیز برای جمهوری اسلامی ایران این شأنیت را قائل هستند که بتواند در مسائل مهم منطقهای و جهانی کمک کند و نقش داشته باشد.
*توقع قدم نزدن، توقع بیجایی نیست
مصطفوی در پاسخ به برخی انتقادات درباره قدم زدن وزیر امور خارجه کشورمان و وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد: طبیعی است که مردم ما با توجه به ذهنیتی که از جنایات و حقکشیهای آمریکا چه در ایران و چه در منطقه دارند،آمریکا را به عنوان یک دوست نمیشناسند و توقع قدم نزدن با دشمن هم توقع بیجایی نیست، نباید با دشمن اینطور قدم زد و حرکت قشنگی انجام نشد اما باید شرایط و موقعیت را نیز در نظر گرفت و بپذیرید که شرایط،شرایط عادی نبود.
وی ادامه داد: انتقاداتی که صورت گرفته نظرات عدهای دلسوزان نظام و مردم متعهد است ، کسانی که صاحب درک و شعورند چنین انتقاداتی را مطرح میکنند و باید این انتقادات شنیده شود، امیدوارم این انتقادات فتح باب جدیدی باشد و کمک کند که دقتها در این صحنه بیش از بیش شود، حقیقتا صحنه، صحنه بسیار سنگینی است و مقام معظم رهبری هم به عنوان عالیترین مقام نظام از کلیت این مذاکرات و کلیت نقش و جایگاه آقای ظریف حمایت میکنند.
*دست مذاکرهکنندهها در چارچوب تعریف شده باز است
عضو شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه دست مذاکرهکنندهها در یک چارچوب تعریف شدهای باز است و چارچوبها و حدود برای مذاکره و تعامل مشخص است تاکید کرد: باید دست مذاکره کنندگان باز باشد تا بتوانند کار را پیش ببرند، نمیشود هر جملهای که میخواهند در مذاکرات مطرح کنند کسب تکلیف کنند که این جمله را بگوییم یا خیر
مصطفوی در خصوص آینده مذاکرات گفت: توکل به خدا داریم و باید امیدوار باشیم و از ارزشهای نظام پاسداری کرده و با غیرت آن را حفظ کنیم؛ اقتدار و منطق جمهوری اسلامی ایران در موضوع هستهای به حدی بالاست که ضرورتی ندارد جمهوری اسلامی ایران مانع ادامه مذاکرات تلقی شود.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران میتواند با قدرت منطق و عملکرد صحیح خود مذاکرات را پیش ببرد تاکید کرد: اگر مذاکرات به نتیجه نرسد ضعف استدلال و زیادهخواهی طرف مقابل و نرفتن زیر بار بحث منطقی و حقوقی و عقلایی است.
*متاسفانه مذاکره کننده اصلی آمریکاست
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای راهبردی در پاسخ به این سوال که چرا اغلب مذاکرات هستهای، مذاکره دوجانبه با آمریکاست اظهار داشت: دیگر کشورها خیلی به دنبال این داستان نیستند و حرفی برای گفتن ندارند. متأسفانه اعضای دیگر یا اهل سکوت هستند یا ملاحظهکاری خود را دارند یا مطیع آمریکا هستند، این واقعیت تلخی است که در 1+5 وجود دارد. لذا مذاکرهکننده اصلی آمریکاست و آنها نگاه میکنند که آمریکا چه تصمیمی میگیرد. به همین جهت هم مذاکره بیشتر با وزیر خارجه آمریکا انجام میشود.
*تذکر شورای راهبردی به مذاکره کنندگان
وی در پاسخ به این سوال که آیا شورا در خصوص مذاکرات هستهای مصداقی وارد شده و تذکری داده است گفت:بله؛ ما گزارشی را خدمت مقام معظم رهبری ارائه دادیم و ملاحظاتی را که در مذاکرات باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد تا منافع راهبردی بیشتر تأمین شود اشاره کردیم اما قابل رسانهای کردن نیست.
وی نامه اخیر مقام معظم رهبری به جوانان اروپا و آمریکا را روش و ابتکاری جدیدی برای انتقال نظرات و مواضع مقام معظم رهبری به مخاطبین خارج از کشور عنوان کرد و گفت: نوع نگارش این نامه و پیامهایی که این نامه ارائه میداد به نحوی بود که توانست آن اثربخشی بالا را از خود نشان دهد، با توجه به اینکه یک بایکوت خبری نسبت به مواضع مقام معظم رهبری در خارج از کشور وجود دارد.
*بیش از 50 میلیون نفر در عرض سه روز نامه مقام معظم رهبری را مطالعه کردند
مصطفوی ادامه داد: اخباری که ما از خارج از کشور و از سایتها و فضاهای مجازی داریم بسیار جالب است و به نظر میرسد عرصه جدیدی را برای تعامل تجربه کردیم که از این پس بسیار قابل استفاده است، تعداد مراجعاتی که در فضای مجازی برای مطالعه این نامه وجود داشته تا روز شنبه(4 بهمن 93) بالای 50 میلیون بود.
ارسال نظر