به گزارش پارس به نقل از تسنیم، "عبدالباری عطوان" سردبیر روزنامه الرای الیوم در مقاله‌ای به بررسی رویداد اخیر در حمله گروه داعش به مرز عربستان پرداخت.

 

وی نوشت: در حالی که دولت و ملت عربستان سعودی درگیر سلامتی "عبدالله بن عبدالعزیز" پادشاه این کشور هستند، بیانیه‌ای رسمی این کشور خبر داد که سه نفر از نیروهای نظامی عربستان که در بین آنها یک سرهنگ دیده می‌شود در حمله 4 عضو گروه داعش در منطقه "عرعر" در مرز با عراق کشته شدند.

تمامی مهاجمان با شلیک نیروهای امنیتی عربستانی کشته شدند و یکی از آنها با خودداری از تسلیم خود، کمربند انفجاری‌اش را منفجر کرد که طی آن دو نفر از نیروهای امنیتی عربستان مجروح شدند.

حمله به منطقه مرزی عرعر اولین در نوع خود است

این اولین حمله در نوع خود به مرزهای شمالی عربستان است این در حالی است که سعودی‌ها بیش از 3 هزار نیرو در طول مرزهای خود با عراق که حدود 814 کیلومتر است مستقر کرده‌اند. از سوی دیگر، بخش بزرگی از استان الانبار که هم مرز با عربستان است، تحت سیطره داعش و نیروهایش بوده است.

هدف از این حمله امنیت و استقرار عربستان بوده است

عطوان در ادامه مقاله نوشت: همچنان هدف حمله این گروه به مرزهای عربستان و درگیری با نیروهای امنیتی مشخص نیست اما قطعا این گروه انتحاری قصد داشت تا امنیت و استقرار عربستان را هدف قرار دهد. ابوبکر بغدادی رهبری گروه داعش حدود یک ماه پیش مطلبی را در یوتیوب منتشر کرد که طی آن از شهروندان عربستان خواست تا علیه نظام فاسد این کشور انقلاب کرده و به داعش بپیوندند.

داعش درصدد اعلام مکه یا مدینه به عنوان پایتخت خود است

ادبیات داعش تاکید دارد که هدف نخست آنها سیطره بر حجاز و اعلام کردن مدینه یا مکه به عنوان پایتخت حکومت داعش است که قصد دارد سیطره دولت خود را بر مناطقی از چین تا وین و پس از آن گسترش دهد و بعید نیست که در مرحله آتی شاهد حجم بیشتری از این حملات باشیم.

ریشه‌های عقاید داعش به وهابیت باز می‌گردد

هر آنکه از عقیده و ایدئولوژی که تمرکز داعش بر آن قرار دارد مطلع است، می‌داند که ریشه‌های این عقیده به افکار وهابیت و محمد بن عبدالوهاب باز می‌گردد که همین موضوع باعث جذب شدن جوانان عربستانی شده به گونه‌ای که در نظرسنجی که در پایگاه‌های اجتماعی انجام شده، 92 درصد از جوانان عربستانی، داعش و افکار افراطی آن را تایید کرده‌اند.

عربستان هم اکنون در دو جبهه داخلی و خارجی درگیر است

مقامات سعودی هم اکنون در دو جبهه داخلی و خارجی در حال مبارزه هستند و بسیار سخت است که تشخیص دهند که کدام جبهه خطرناک تر است، چون هر دو منبع ترس و نگرانی است. نیروهای امنیتی چه کاری در مقابل حمله کنندگانی می‌توانند بکنند که به جای تسلیم، اقدام به انفجار خود می‌کنند؟

بین 5 تا 7 هزار عربستانی عضو داعش هستند

برآوردهای نیمه رسمی اعلام می‌کند که بیش از 5 هزار سعودی در گروه داعش قرار داشته و بیشتر آنها در گروه‌های انتحاری قرار دارند این در حالی است که برخی این تعداد را بیش از 7 هزار نفر برآورد کرده‌اند و چه بسا گروهی که به نقطه مرزی عرعر حمله کرد متشکل از این افراد باشند.

عطوان در ادامه نوشت: پادشاه عربستان چندین بار در سخنرانی‌های خود از علما و گروه‌های مذهبی خواست تا با افکار گمراه کننده مقابله کنند اما پاسخ‌ها به این درخواست محدود بوده و این ناکامی را می‌توان در شبکه‌های اجتماعی نظیر توئیتر و فیسبوک مشاهده کرد که طرفداران داعش به صورت غیر عادی در حال فعالیت در آن هستند.

استراتژی داعش بر ایجاد ترس و وحشت استوار است

استراتژی داعش در عربستان و دیگر مناطق بر اساس ایجاد ترس و وحشت و ایجاد بی ثباتی است که در همین راستا می‌توان به شلیک به سوی شهروند دانمارکی در یکی از خیابان‌های ریاض یا سربریدن یک آمریکایی در بازار مرکزی در ابوظبی یا اعزام 5 مرد نقابدار به مرزهای جنوبی عربستان با یمن اشاره کرد که همگی در همین راستا قرار دارد.

کاهش قیمت نفت باعث جذب بیشتر جوانان سعودی به داعش می‌شود

زمانی که می‌گوییم جنگ عربستان با داعش آسان نیست نباید سقوط قیمت نفت و کاهش درآمد سالیانه عربستان به کمتر از 50 درصد را فراموش کرد و در صورتی که صحبت‌های اخیر "علی النعیمی" وزیر نفت عربستان صحیح باشد که گفته بود قیمت نفت به 20 دلار در هر بشکه خواهد رسید، در این صورت این رویدادها به نفع داعش تمام خواهد شد وعملیات جذب جوانان سعودی به داعش سرعت خواهد یافت به خصوص زمانی که میزان بیکاری در میان جوانان این کشور هم اکنون به 30 درصد رسیده است.

عملیات عرعر زنگ هشدار شدید را در میان دولت عربستان به صدا درآورده و بر تشدید این خطر هشدار می‌دهد چون مناطق امن عربستان در بیش از 80 سال گذشته، هم اکنون با خطر مواجه است.

سحر عربستان به خودش بازگشت

مقامات سعودی طی 4 سال گذشته تلاش کردند تا خشونت و تروریسم را از مرزهای خود دور کرده و جوان‌های افراطی و سرشکسته را به کشورهای همسایه به خصوص عراق و سوریه اعزام کرده و میلیاردها دلار برای حمایت از اقدامات آنها در سوریه و عراق و مصر و یمن هزینه کنند اما به نظر می‌رسد این استراتژی خونبار نتایج معکوسی به بار آورده و سحر به خود ساحر برگشته است.

هیئت علمای عربستانی بلافاصله پس از این رویداد، "این حادثه" تروریستی را محکوم کرده و از اقدام قاطعانه دولت در مقابله با افکار گمراه حمایت کرد. معتقدیم که مقامات سعودی به بیش از محکوم کردن این رویدادها نیاز دارند و اولین گام در این زمینه ساماندهی اوضاع داخلی و انتخاب رهبری قدرتمند و گسترش ارزش‌های عدالت و مساوات و انجام اصلاحات سیاسی و عبرت گرفتن از درس‌های برخی کشورها همجوار است.