پايگاه خبري تحليلي «پارس»- سفير ايران در تركيه گفت: تركیه در صورت بي طرفی در تحولات سوریه ميتوانست و كماكان ميتواند مرجع مهمی برای میانجیگری بین دولت و معارضین باشد.

علیرضا بیگدلی سفير ايران در تركيه در گفتگو پايگاه خبري تحليلي «پارس» اظهار داشت: تركیه با حمایت از گروه‌های معارض دولت سوریه، نقش بيطرف خود را كه ميتوانست برای استقرار آتش بس مؤثر باشد از دست داد. این نقشی بود كه منطقه و سوریه شدیداً به آن نیازمند بود.

وي با اشاره به برخي اختلاف افكني ها بين ايران و تركيه گفت: هر كشور بر مبنای اولویت‌ ها و منافع خود حركت ميكند و ميتوان گفت اختلاف افكنی میان ایران وتركیه برخاسته از نیات قدرت‌ های فرامنطقه ‌ای است. 

وي افزود: رسیدن به جایگاهی كه دو كشور بتوانند قدرت ارده راه حل برای مسئله منطقه‌ ای داشته باشند و دستیابی به سقف 30 میلیارد دلار تجارت در روابط دو كشور اهداف ما برای پایان سال 2015 است.

سفير ايران در تركيه در مورد علت وضعيت نامناسب تركيه در مواجهه با واقعيت كوباني گفت: در حالی كه كشورهای منطقه و ائتلاف سعی ميكردند با اولویت بندی، تروریسم را تهدید درجه اول معرفی و با آن مقابله كنند، تركیه تلاش كرد از درجه ‌بندی تهدیدها پرهیز و ظرفیت و انگیزه منطقه‌ای و بین‌المللی را به سمت مقابله همزمان با سه تهدید هدایت كند، یعنی تركیه سعی كرد فقط در مسیر منافع غرب حركت نكند، بلكه از موقعیت خود برای رفع تهدیدهای موجود استفاده كند. 

وي افزود: چانه زنی بین تركیه و نیروهای ائتلاف طولانی شد و دراین فاصله فاجعه انسانی در كوبانی پیش آمد كه افكار عمومی را بشدت جریحه‌ دار كرد.

بیگدلی اضافه كرد: تركیه گمان ميكرد با پذیرش 200 هزار آواره كوبانی سهم خود را در این رویداد ادا نموده اما كردها در این مقطع توقعات دیگر از جمله استفاده از ظرفیت‌های نظامی تركیه برای مقابله با تروریست‌های داعش یا ایجاد كریدور برای انتقال نیروی نظامی كرد از تركیه و پیشمرگه از طریق تركیه به كوبانی یا دست كم مساعدت در انتقال سلاح و كمك انساندوستانه دیگران به كردهای كوبانی داشتند. 

سفير ايران در تركيه خاطرنشان ساخت: در همه این مدت، تركیه منتظر و امیدوار بود جامعه بین‌الملل كه ظاهراً علاقه‌مند به كمك به كوبانی بود شروط تركیه را برای ایجاد منطقه حایل و منطقه پرواز ممنوع و ساقط نمودن بشار اسد بپذیرد. 

بیگدلی افزود: به هر حال در ماه اكتبر حوادث تلخی در تركیه اتفاق افتاد كه باید آن را عامل جدیدی در محاسبات تركیه در مورد تحولات منطقه در نظر گرفت.

سفير ايران در تركيه در مورد كاهش اختلافات ايران و تركيه به رايزني ها اشاره كرد و گفت: تشكیل شورای عالی روابط، برگزاری اجلاس كمیسیون مشترك و تشكیل كمیته سه جانبه همكاريهای ایران و تركیه و آذربایجان و تشكیل ساختارهای متعدد اقتصادی نماد اتخاذ گام‌های مشخصی در این مسیر است.