به گزارش پارس به نقل از خبرآنلاین، محمد تهرانی مقدم که در دوران دفاع مقدس مسول قرارگاه رمضان در سلیمانیه و کرکوک بوده تا پایان جنگ هماهنگی فعالیت های معارضین عراقی در برابر رژیم بعثی را انجام می داده است. چند سال در تیم حفاظت رهبر انقلاب فعالیت می کند و دوره ای هم معاون  اطلاعات نیروی مقاومت بسیج در دوران فرماندهی سردار افشار می شود. دهه 80 را بیشتر به برادرش در زمینه ساخت موشک های بالستیک و توان دفاعی کشور کمک می کند . او در حال حاضر رئیس هیات مدیره موسسه فرهنگی شهدای غدیر است.

با تهرانی مقدم درباره شخصیت مردی که او را پدر موشکی ایران می خوانند گفت وگو کردیم.مردی که اولین تماس ها درباره خبر شهادتش از سوی حزب الله لبنان بود و سید حسن نصر الله بعدها او را ستود.

این گفت وگو در حاشیه سفر تهرانی مقدم به عراق انجام شد . کشوری که جوانی محمد تهرانی مقدم در آن سپری شده است.

 

بعد از شهادت ایشان لقب پدر موشکی درباره  او به کار برده شد.این مرحوم چه کرد که چنین لقبی به ایشان داده شد؟

 سال 63 مردم می گفتند موشک جواب موشک، حاج حسن آقا همان زمان که فرمانده توپخانه سپاه بود، به تکاپو افتاد  و بالاخره سیسم موشکی سپاه را راه اندازی کرد. دوستانی که مثل آقای دکتر منطقی در ساخت و آقای رفیق دوست در تهیه  ملزومات ، ایشان را کمک کردند .آقای دکتر منطقی  با حاج حسن آقا ،صنایع موشکی را با هم راه اندازی کردند.منتها ایشان سعی می کرد خودش پشت صحنه باشد.

 زمان جنگ گروهی به کره شمالی  و بعد به لیبی و چند کشور دیگر رفتند . در آن دوران آقای رفیق دوست وزیر سپاه بود. با تلاش خود حاج حسن آقا و البته با محوریت آقای رفیق دوست یک تعداد موشک اسکاد بی خریداری شد. یک اشتباهی هم گاهی اوقات در مصاحبه ها می شود این است که گفته می شود ما این موشک ها را از لیبی خریدیم.در حالی که این طوری نبود.افرادی از لیبی آمدند و نحوه کار با این موشک ها را در سوریه به ما آموزش دادند.وقتی آموزش تمام شد، یک تعداد برای آموزش های تکمیلی به ایران آمدند که آنها هم وسط کار ول کردند و رفتند.در این شرایط ایشان 2 فروند از این موشک ها را به ایران آورد و با کمک همکارانش شروع به مهندسی معکوس کرد. بیش از 30 هزار قطعه در آن بود. شما تصور کنید یک مجموعه ای که های تک است و کسی آن را به ما نمی دهد. را چطوری ساختیم. این روحیه حسن آقا بود که گفت ما می توانیم این موشک را بسازیم. ایشان حتی می گفت ما این موشک را صادر خواهیم کرد. اما برخی از متخصصین   می گفتند این بحث نه منطقی است و نه شدنی.

یعنی مخالفت می کردند و معتقد بودند نمی شود.

بله، البته شما بدانید که در هر کار بزرگی بالاخره تنوع نظرات خیلی طبیعی است.خصوصا این صنایع موشکی از فناوری های های تک است. خیلی ها فکر می کردند ما نمی توانیم آن را بسازیم.

یادم هست وقتی حاج حسن آقا مسئول توپخانه سپاه شد، برخی دوستان ارتشی می گفتند توپخانه سپاه بعید است شکل بگیرد.براساس همان نگاه کلاسیک نظامی معتقد بودند که توپخانه کلی آموزش می خواهد و شاید هم در آن زمان براساس نگاه های معمول راست می گفتند. آن دوران سپاه خیلی همت می کرد چند خمپاره 120 می توانست بزند.

وقتی به ایشان گفتند حالا که می خواهید توپخانه را راه بیندازید، توپخانه تان کو؟ ایشان گفت: توپخانه ما آن طرف است. اتفاقا یک هفته بعد عملیاتی شد و بخشی از توپخانه دشمن را ایران غنیمت گرفت و با همان اقلام غنیمتی، سیستم توپخانه سپاه راه افتاد.

وقتی رهبر معظم انقلاب هم وقت بعد از شهادت ایشان به منزل ما تشریف آوردند فرمودند:«حاج حسن آقا آن قدر فکر بلندی داشت، که بنده گاهی او را کنترل می کردم و می گفتم الان زمان فلان بحث نیست.»

ایشان در زندگی نگاهش این بود اتفاقا کارهایی که همه می گویند نمی شود و داوطلب ندارد، ما باید انجام دهیم.یکبار زمانی که درفدراسیون کوهنوردی مسئولیت داشت، اعلام کرد ما می خواهیم با یک گروه 5 هزار نفری قله دماوند را فتح کنیم. رئیس وقت فدراسیون آن موقع به ایشان گفت: یا شما نمی دانی 5 هزار نفر چه عددی است یا متوجه شرایط قله دماوند نیستی. راست هم می گفت قله دماوند را  حداکثر یک گروه 50 نفره بالا می رود نه 5 هزار نفر. شهید تهرانی مقدم در پاسخ گفت: اتفاقا کاری را که به طور معمول امکانش  نیست ما می خواهیم انجام دهیم.ایشان این طرح را اجرا کرد و 4750 نفر به قله رسیدند. این در طول تاریخ کوهنوری سابقه ندارد.با همین روحیه ایشان کشور را در زمینه موشکی به رتبه ششمین کشور برتر دنیا رساند.

 بالاتر از ما چه کسانی در این رتبه بندی قرار دارند؟

 در دنیا کشور روسیه و آمریکا تقریبا همزمان با هم جلو می روند. در اروپا فرانسه و المان. در آسیا هم چین  و ایران.

 

بعد از شهادت ایشان،خبرهایی درباره به ثمر نشستن موشکی که ایشان در حال کار بر روی آن بود، منتشر شد و اعلام شد به ثمر رسیده است. می توانید جزئیات بیشتری در این خصوص این موشک ارائه دهید؟

آن موشک 40 تن وزن دارد و 90 کیلومتر از فضا خارج می شود. این موشک بالستیک و دور برد است.وقتی ما وارد جو شدیم، جو محدودیت زمین را ندارد و به هر هدفی می تواند برسد. حتی ایشان طرح هایی داشت که اگر آمریکا مستقیما وارد شیطنت با ما شود، ما از طریق سیستم موشکی پاسخ آنها را بدهیم.بر همین اساس هم هدف ایشان در توسعه توان موشکی کشور، اسرائیل نبود زمانی که بنده در لبنان مسئولیتی داشتم، ایشان به من می گفت چه دلیلی دارد ما موشک های 2 هزار متری را بزنیم در سر اسرائیل. ایشان سال 79  در جنوب لبنان سیستمی را به بچه های حزب الله لبنان آموزش داد که  صدها موشک در برابر رژیم صهیونیستی اماده کردند. از جنوب لبنان تا اسرائیل هم 150 کیلومتر  فاصله است. رژیم صیهونیستی نمی داند این سیستم کجاست، اما می دانند که اگر خطای کنند، رژیم صهونیستی محو می شود.حتی وقتی سال قبل اوباما اعلام کرد در فلان روز وارد سوریه می شویم، این سخن عملیاتی نشد. چرا؟ چون حزب الله لبنان به آمریکا پیغام داد اگر وارد سوریه شوید، ما اسرائیل را با خاک یکسان می کنیم.

اینکه می گوید هدف ایشان آمریکا بود یعنی اینکه ایشان معتقد بود که باید برد موشک های ما به آمریکا برسد.

بله،امروز سیستم موشکی ما هم می تواند پاسخ داشمن را بدهد و هم بازدارنده باشد.این همه سر و صدایی که در موضوع هسته ای می کنند، خود غربی ها می دانند بی فایده است. چون بمب هسته ای امروز در جهان کارایی ندارد.

از علاقه حزب الله لبنان به شهید مقدم گفتید. واکنش آنها به خبر شهادت ایشان چه بود؟

اعضای حزب الله واقعا عاشق حاج حسن بودند. چون ایشان مقاومت را  متحول کرد.روزی که آن انفجار رخ داد من در مسیر رفتن به محل حادثه بودم که اولین تلفنی که به من شد، از سوی بچه های حزب الله بود.آن تماس من را شگفت زده کرد چون قبل از اینکه اقوام و دوستان ایشان تماس بگیرند، از لبنان با من تماس گرفتند. آن روز و شب ،خیلی عجیب بود. وقتی تلفن را برداشتم بچه های حزب الله به من گفتند ما خبری درباره شهادت ایشان شنیدیم، صحت دارد؟ همان پشت تلفن مسئولی که تماس گرفته بود شروع کرد به گریه کردن.چند وقت بعد هم وقتی بچه های گروه شهید تهرانی مقدم به لبنان سفر کردند دیداری با سید حسن نصر الله داشتند. ایشان در آن دیدار گفت:« هر زنی که در لبنان با راحتی از شمال به جنوب یا بالعکس سفر می کند، این امنیت مدیون حاج حسن آقای تهرانی مقدم است.»