شکست اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری سال 1392، زنگ خطر شکست های بعدی را برای آنها به صدا درآورد و این تحلیل را در میان سران این جریان به وجود آورد که اگر اقدامی نکنند، انتخابات مجلس و ریاست جمهوری بعدی را هم تقدیم اصلاح طلبان خواهند کرد.

در میان اصولگرایان جمع های مختلفی تشکیل شد تا بتوانند نه با «اتحاد» بلکه لااقل در سایه نوعی هماهنگی سیاسی و رسانه ای، از تکرار شکست 92 جلوگیری کنند. 

در میان اصولگرایان تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آیت الله مهدوی کنی را به عنوان ریش سفید یا هماهنگ کننده جریان های مختلف و به عبارتی کاندیداهای ریاست جمهوری می شناختند و قرار بود حرف وی را فصل الخطاب انتخاب نامزد نهایی اصولگرایان قرار دهند.

نه تنها این اتفاق نیفتاد و چند کاندیدای اصولگرا توجهی به حرف های مهدوی کنی و تاکیدهایش بر کناره گیری به سود رای آورترین کاندیدای اصولگرا نکردند بلکه کار را تا جایی پیش بردند که فردای انتخابات مهدوی کنی حاضر به ریش سفیدی در هیچ جایی میان اصولگرایان نشد. 

به گفته تقوی دلیل خودداری مهدوی کنی از ریش سفیدی، بی احترامی به ریش سفید آیت الله و خودداری از پاسخ دادن به تلفن وی در انتخابات ریاست جمهوری توسط یک کاندیدا بوده است. 

خودداری مهدوی کنی از ریش سفیدی میان اصولگرایان البته مانع از آن نشد تا فرد دیگری عهده دار این کار بزرگ نشود. سیدرضا تقوی عضو جامعه روحانیت این روزها به شدت پیگیر وحدت اصولگرایان است و سفری نیز به لرستان در این باره داشته است. 

تقوی برای ایجاد اتحاد میان اصولگرایان سازوکار خاصی را پیگیری کرده است: «در ابتدا از 30 نفر به عنوان هسته مرکزی این جریان دعوت کردیم که در حال حاضر به 60،70 نفر رسیده‌اند.»حجت‌الاسلام تقوی با بیان اینکه «ابتدا به دنبال سران جریان اصولگرایی رفتیم که بیایند و سلایق را کنار هم بنشانیم و مطالب گفته شود تا ذهن‌ها به هم نزدیک شود و یک جبهه را درست کنیم که برخی افراد آمدند و برخی دیگر نیز نیامدند»، افزود: «بعضی افراد گفتند که حسن باشد ولی حسین نباشد، حزب «الف» باشد و حزب «ب» نباشد.»او با اشاره به اینکه «من به این حرکت معتقد نیستم که بیایم غربال کنیم که عده‌ای بیایند و عده‌ای دیگر پشت در بمانند بلکه باید هر کس که درد اصولگرایی دارد به این جریان وارد شود»، گفت: « من به آن کسانی که به دنبال غربال کردن اصولگراها بودند محترمانه گفتم، ولی شفاف آن، این است که شما با این عقاید لیاقت در دست گرفتن امور کشور را ندارید.»

اردوگاه اصولگرایی؛ مصباح یزدی بر کرسی مهدوی کنی؟

شاید با همین تفکر است که تقوی روز شنبه از برگزاری همایش سراسری اصولگرایان با محوریت آیت‌الله مصباح‌یزدی تا پیش از محرم خبر داد. اگرچه زمان این همایش دقیقا مشخص نیست ولی تقوی گفته در حال فراهم کردن مقدمات این همایش است. 

آیت الله مصباح یزدی در انتخابات ریاست جمهوری در قالب  جبهه پایداری از لنکرانی و بعد سعید جلیلی حمایت کرد. جبهه پایداری در آن برهه حاضر به گفت و گو درباره کاندیدای خود نشد و صرفا به تعریف خاص خود از «اصلح» و «حجت شرعی» برای حمایت از اصلح پرداخت. 

رهبر معنوی جبهه پایداری نیز تعریف خاص خود از وحدت را دارد کما اینکه آیت الله مصباح یزدی صراحتا در دیدار تقوی گفته است:« این که با چند نفر جلساتی را برگزار کرده، تصميم بگيريم، و بعد بخواهیم که همگان تابع ما شوند تا وحدت حاصل شود، این شیوه نه اصول گرائی است و نه مردم سالاري واقعي؛ نه با شیوه عقلا سازگاری دارد و نه با شرع، بلكه این از قبيل همان فریب کاری هایی است که دیگران انجام می دهند.» 

ادامه سخنان آیت الله مصباح یزدی همان سبک سابق جبهه پایداری در انتخاب کاندیدا است:«گاهی باید فرد اصلح– ولو رأي آوري نداشته باشد - مطرح شود تا حد اقل مشخص شود هنوز بین مردم اعتقاد و ایمان به اسلام و انقلاب اسلامی وجود دارد. آیا خوب بود از ميان کاندیداهای ریاست جمهوری هیچ کس حرفی از اسلام و انقلاب نزند و همه به فکر ارزانی اجناس و رفع تحریم ها باشند؟ آيا نبايد از كسي كه ولو رأي آوري ندارد، اما دغدغه انقلاب و اسلام را دارد، حمايت كرد؟»

هنوز مشخص نیست اصولگرایانی که مانند اصلاح طلبان به دنبال پیگیری سیاست در دنیای واقعی و نه ایده آل ها هستند، تا چه میزان با این سبک از سیاست ورزی ( که گاهی به معنای خداحافظی دائمی با قدرت است) همراهی داشته باشند و آیا محوریت حضرت آیت الله مصباح یزدی می تواند بار دیگر آنها را دور هم جمع کند یا خیر؟