پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- تحریم‌های آمریکا و اروپا علیه ایران به مرحله حساسی رسیده و بحث بر سر کارآمدی یا کم‌اثر بودن آن درحالی ادامه دارد که مذاکرات ژنو در عمل هیمنه تحریم‌ها علیه ایران را شکسته است. در چنین شرایطی غرب و رسانه‌هایشان درحال این پرسش هستند که آیا می‌توان با ترفندی مشابه روسیه را به زانو درآورد یا تغییراتی لازم است!

olgoorusianolgoorusiann(2)

هرچند که در این بین روسیه هم بیکار ننشسته و قصد دارد با ترفندهای ایران از این مهلکه برهد، اما جالب این‌جاست که واشنگتن‌پست در این خصوص روایت جالبی دارد و در گزارشی به سرنخ‌های احتمالی اشاره می‌کند.

این رسانه آمریکایی در خبری تأییدنشده در ارتباط تحریم ایران و روسیه و شرایط فعلی مدعی شده است که مقامات ایرانی در برابر نادیده گرفتن هشدار تحریم آمریکا به روسیه هشدار داده‌اند زیرا آنها تأثیر چنین تحريم‌هايي را روی کشور خود دیده بودند و به روسیه پیشنهاد کردند تأثیرات احتمالی را تا حد ممکن نادیده نگیرد.

olgoorusianolgoorusian (3)

حال آن‌که هفته‌های اخیر آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم‌های محدودکننده‌ای بر روسیه تحمیل کردند و با این وجود به نظر می‌رسد مقامات روسیه اطمینان دارند کشورشان از این طوفان نخواهد لرزید.

به روایت این رسانه، نمونه تحریم ایران در این زمینه کمک حال است تا به این پرسش مهم پاسخ داده شود که «چه مدت و چه اقداماتی لازم است تا روس‌ها فشار را احساس کنند؟ و حتی اگر تحریم‌ها مشهود شوند، چه میزان فشار لازم است تا روسیه سیاست خود در قبال اوکراین را تغییر دهد؟»

مشابهت ایران و روسیه
برای درک این موضوع مشابهت‌های آشکار میان ایران و روسیه در این گزارش بررسی شده است و در مقایسه‌ای آماری و تحلیلی نوشته می‌شود: نفت منبع درآمد مهمی برای هر دو کشور است و هردوی آنها هنگام احتمال خطر تحریم‌های سنگین‌تر، با اعتماد به نفس به‌نظر می‌رسیدند. در ٢٠٠٩ میلادی محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهوری ایران تحریم‌های آمریکا را «کودکانه» خواند و ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهوری روسیه در اوایل‌ سال‌جاری میلادی انتقاد کرد این تحریم‌ها برای منافع استراتژیک بلندمدت آمریکا و مردم این کشور مضر است.

olgoorusianolgoorusian (1)

تجربه تحریم و اعتماد به نفس ایرانی
سوزان مالونی یکی از کارمندان ارشد حوزه ایران در موسسه بروکینگز می‌گوید: هنگامی‌که فشار بین‌المللی در ٢٠٠٩ میلادی روی ایران افزایش یافت، این کشور با نگاهی به پشت سر، دهه‌ها تجربه از تحریم‌های آمریکایی را داشت که پس از تسخیر سفارت آمریکا در تهران (١٣٥٧ شمسی) تحمیل شده بودند. آنها اعتمادبه‌نفس راسخی داشتند. مردم این کشور انتظار نداشتند تحریم‌های بزرگ بین‌المللی بدون عوارض جانبی برای غرب اعمال شود. اما ایرانیان قدرت تحریم‌های یکپارچه بین‌المللی را دست کم گرفته بودند. هنگامی که پس از بحران ٢٠٠٨ میلادی، تولید نفت اوپک به مسیر سابق بازگشت صادرات و عایدی این شرکت کاهش یافت. تحریم‌ها نیمی از صادرات نفت ایران را کاست و ارتباط بانک‌های این کشور را از بقیه جهان قطع کرد.

موج شوک‌ها بسیار عظیم بود. اقتصاد ایران در سال‌هاي ٢٠١٢ و ٢٠١٣ منقبض شد و نرخ تورم به ٤٠‌درصد رسید. در نتیجه مذاکرات سیاسی به وجود آمد که به مذاکرات کنونی درباره پرونده هسته‌ای ایران منجر شد. آیا چنین استراتژی‌اي برای روسیه هم کاربرد دارد؟
هرچند تاکنون تحریم‌های زیادی علیه روسیه اعلام شده است، اما اقدامات هفته گذشته به‌طور واضح نشان‌دهنده افزایش تحریم‌ها هستند. بزرگترین بانک‌های دولتی و رونفت (شرکت دولتی نفت) اکنون در فهرست تحریم‌شدگان قرار دارند. در کنار آن، تحریم‌های اتحادیه اروپا نیز در سطح مشابهی است، یعنی شرکت‌ها و بانک‌های روسی باید برای تأمین سرمایه چشم به شرقی‌ها بدوزند.

 مرز تحمل روسیه کجاست
آیا این امر کافی است تا پوتین از اوکراین دست بکشد؟ سرگئی گوریف از موسسه ساینس‌پو در پاریس ادعا می‌کند تاکنون تنها تحریم‌های عظیم مواردی نیستند که در اواخر تصویب شده‌اند بلکه تحریم‌های ماه مارس حتی سنگین‌تر بوده‌اند زیرا به این ترتیب یک سابقه ایجاد کرده‌اند.

او می‌گوید: تحریم‌های امروز برای اقتصاد روسیه و مردم این کشور در آینده نزدیک فاجعه‌بار نخواهد بود.

علاوه بر آن اقتصاد روسیه در مقایسه با ایران با جهان یکپارچه‌تر است. روسیه در رویارویی با تحریم‌های جدید می‌تواند تصمیم مختلفی اتخاذ کند و سرمایه‌گذاری مستقیم شرکت‌ها در کشور را ضبط کند. البته نباید فراموش کرد تولید نفت این کشور سه برابر ایران است و ٣٠‌درصد گاز مصرفی اتحادیه اروپا را تأمین می‌کند.

کلیف کوپچان که در روسیه و ایران تحصیل کرده، معتقد است درهر حال این تحریم‌ها تاثیرات خاصی خواهند داشت. او می‌گوید: پوتین و روسیه ضعیف هستند زیرا اقتصاد قبل از بحران اوکراین دچار چالش شده بود. پیش‌بینی رشد اقتصادی برای روسیه طی ماه‌های گذشته بدتر شده است.

آیا اروپا و آمریکا خطرات عوارض جانبی تحریم‌ها را به جان می‌خرند؟ اگر چنین است، آنها باید مدتی این خطر را تحمل کنند. صندوق ذخایر روسیه و صندوق ثروت ملی آن در کوتاه‌مدت به اقتصاد این کشور کمک می‌کنند و اقتصاد ایران مقاوم‌تر از ایران خواهد بود.

بری ایکس پروفسور دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا پیش‌بینی می‌کند این روند در نهایت به آزمونی برای اراده همه تبدیل خواهد شد؛ آیا تحریم روسیه برای اوکراینی‌ها مهم‌تر خواهد بود؟ چه کسی حاضر است در این فرآیند زجر بیشتری تحمل کند؟