علت سكوت در مورد تمديد مذاکرات هسته اي/خبري از توافق در 30 تیر نيست
تلاش های دو طرف برای رسیدن به راه حلی که چند موضوع تحقیق و توسعه، تعداد ماشین ها، ذخیره مواد، فردو، شفافیت و PMD را به هم پیوند می دهد ادامه دارد.
پايگاه خبري تحليلي «پارس»- در حالی که فقط حدود 5 روز تا پایان مهلت 6 ماهه مذاکرات ایران و 1+5 باقی مانده، برخی کارشناسان ابراز اطمینان می کنند که مذکرات وین 6تمدید خواهد شد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي «پارس»، جان کری وزیر خارجه امریکا روز سه شنبه 24 تیر 1393 (15 جولای 2014) وین را به مقصد واشینگتن ترک کرد. وی که 3 دور با محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران مذاکره کرده بود، در یک کنفرانس مطبوعاتی پیش از ترک وین اعلام کرد برای مشورت درباره نحوه ادامه کار در صورتی که مذاکرات تا 30 تیر به نتیجه نرسد به واشینگتن می رود.
کری گفت در این باره با اوباما و کنگره مشورت خواهد کرد. کارشناسان در تهران می گویند اولا هنوز نباید تحولات دقیقا 90 را بی اهمیت پنداشت چرا که همانطور که محمد جواد ظریف اعلام کرده موضوع چندانی برای مذاکره میان دو طرف باقی نمانده و این امریکاست که باید تصمیم سیاسی بگیرد و این تصمیم های سیاسی ضرورتا در لحظات پایانی گرفته می شود.
یک منبع در تهران گفت: «کری مجبور خواهد بود یک یا دو روز مانده به پایان ضرب الاجل به وین برگردد. بقیه وزرای خارجه هم خواهند آمد. این احتمال که در ساعات پایانی یک راه حل پیدا شود کم نیست».
وی اضافه کرد: «در عین حال روشن است که احتمالا دو طرف به زمانی اضافی نیاز خواهند داشت. اوباما با این کار مخالف نیست و آن را تایید خواهد کرد. کنگره هم مخالفتی ندارد. منتها اینکه زمان لازم برای تمدید مذاکرات چقدر باشد، مستقیما به تحولات دقیقه 90 بستگی دارد».
یک کارشناس دیگر که با مذاکرات در ارتباط است، می گوید: «تا قبل از روز سه شنبه هیچ کدام از دو طرف درباره تمدید مذاکرات حرف نزده بودند اما دیروز هم کری و هم ظریف به این موضوع اشاره کردند. علت اینکه تا امروز به این موضوع اشاره نمی شد این بود که هیچ کدام از دو طرف نمی خواست انگیزه طرف مقابل را برای نهایی کردن کار تا 30 تیر کم کند. ولی حالا ظاهرا هر دو طرف دریافته اند که زمان بیشتری لازم دارند. همین که اظهارات علنی و رسمی درباره تمدید آغاز شده به این معناست که تا 30 تیر توافق نهایی نخواهد شد».
اطلاعات موجود نشان دهنده آن است که تلاش های دو طرف برای رسیدن به راه حلی که چند موضوع تحقیق و توسعه، تعداد ماشین ها، ذخیره مواد، فردو، شفافیت و PMD را به هم پیوند می دهد ادامه دارد.
در عين حال ایران هسته ای بر اين باور است: «این موضوعات به هم گره خورده اند و روی هم اثر می گذارند. به همین دلیل فرمول نهایی –اگر قابل دست یابی باشد- بسیار پیچیده و تفسیر پذیر خواهد بود».
ارسال نظر