فتنه 88 قطعا از حیث ابعاد، مدت زمان، پوشش رسانه ای اپوزوسیون، تعداد کشته ها و آسیب دیدگان، خسارات وارده و ... با فتنه 18 تیر 78 قابل مقایسه نیست. اما با این وجود بر خلاف فتنه 88، وقایع 18 تیر در اذهان مردم، چنان شکل گرفته که استعمال یک کلمه گازانبری در مورد نوع برخورد حکومت در آن ماجرا در مناظره های ریاست جمهوری در سال 92، رییس جمهور را جابجا کرد. آن هم در حالی که در همان مناظره ها بارها و بارها به فتنه 88 از زوایای مختلف اشاره شد و آب از آب تکان نخورد. خب آیا این به آن معنا نیست که تصویرسازی صورت گرفته از فتنه 78 در ذهن غالب مردم، بعد از گذشت 15 سال اصلا همسو با نظام نیست؟ اصولا چرا یک کلمه گازانبری این چنین موثر عمل می کند؟

کافی است برای یافتن پاسخ این سوال تصویر فتنه 78 را در رسانه ها جستجو کنید. تقریبا در حالی که هیچ تصویر دراماتیکی همسو با نظام در رسانه ها از این ماجرا وجود ندارد، ساخته شدن فیلم هایی مثل "اعتراض"، "مرد بارانی" و "نسل سوخته"، واژه سازی هایی چون گروه فشار و تیوریزه کردن این لغت در فیلمهایی مثل "نان عشق موتور هزار" و "پارتی" و تیترهای ژورنالیستی مشهوری مثل "کوی دانشگاه به خاک و خون کشیده شد" و ...، به خلق تصویری از فتنه 78 در اذهان مردم منجر شده که یک کلمه گازانبری آن را برانگیخته و متاثر می کند.

این را گفتم تا بگویم با آنکه فتنه 88 نسبت به فتنه 78 از ابتدا با پوشش رسانه ای بهتری همراه شد و با درایت رهبری انقلاب واژه سازی در مورد آن صورت گرفت و آثاری مثل "قلاده های طلا" درباره آن ساخته شد، اما همچنان ممکن است با چند فیلم و چند واژه مخلوق رسانه ها و چند تیتر از پتانسیل بالقوه کهریزک و ندا آقا سلطان و ... استفاده شود و این تصویر چنان معوج شود که سه سال بعد، در مناظره های انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری نام بردن از فتنه 88 باز دوباره آرای مردم را جابجا کند. به خصوص که این روزها در حالی که فتنه 88 اصولا نزد هنرمندان حزب اللهی دیگر موضوعیت ندارد و خلوت ترین بخش جشنواره عمار همین بخش مربوط به فتنه است، در مقابل شبه روشنفکران به شدت در حال ساخت آثاری با این موضوع هستند و فقط امسال به شرط عدم توقیف، 3فیلم حامی فتنه در ایران و 2 فیلم هم در خارج اکران خواهد شد و حداقل یک فیلم دیگر حامی فتنه هم در دست ساخت قرار دارد. حواسمان هست؟