به گزارش پارس به نقل از  تسنیم، نمایندگان مجلس شورای اسلامی سوال نادر قاضی پور و علیرضا محجوب از بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت را مورد بررسی قرار دادند.

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در ابتدای سخنان خود ضمن تشکر از نمایندگان سوال کننده اظهار داشت: این یک سوال قدیمی است و یک بار دیگر نیز در صحن مطرح شده است و در آبان 91 آقای قاسمی به آن پاسخ داده است.

وی ادامه داد: من در گزارشی که روز یک شنبه گذشته در صحن علنی تقدیم نمایندگان کردم، تعهد خود و وزارت نفت را در اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در حمایت از ساخت و تولید داخل قاطعانه و مصرانه اعلام کردم و سابقه کاری من در وزارتخانه‌ها حکایت از آن دارد که من همیشه از تولید داخلی نهایت حمایت را داشته ام و برای ارتقای فناوری ملی و ایجاد ظرفیت ساخت داخل و تولید داخل حداکثر تلاش خود را داشته‌ام و بخشنامه‌هاو دستورالعمل‌هایی که در دوران وزارتم صادر کردم، تأیید اظهارات من است.

وزیر نفت گفت: اگر سوال آقایان قاضی پور و محجوب مربوط به عملکرد من در 10 ماه گذشته باشد، حتما آقای قاضی پور در توضیحات خود روشن خواهند کرد که چه کالاهایی در دوره وزارت بنده از خارج خریداری شده است در حالی که امکان ساخت آن در داخل وجود داشته است که من توضیح آن را خواهم داد.

زنگنه در قسمت دوم اظهارات خود بعد از استماع سخنان نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه اظهار داشت: من از صحبت‌های آقای قاضی‌پور به طور روشن درک نکردم که این موضوع لوله‌ای که آقای قاضی‌پور گفت، در دوره وزارت من چه لوله‌ای از خارج وارد شده است؛ به عنوان مثال ما هم اکنون بیش از دو میلیون تن ورق از خارج خریداری کرده‌ایم که همه را سفارش داده‌ایم که شرکت‌های داخلی تبدیل به لوله کنند و همانطور که رسما به من گزارش دادند از سال 89 به بعد لوله‌ای از خارج از کشور خریداری نکرده‌ایم.

وی گفت: من باز از اینجا تعهد و علاقه‌مندی خود و وزارت نفت را برای پیشبرد فناوری ملی و استفاده از ظرفیت‌های داخل و بالا بردن این ظرفیت‌ها اعلام می‌کنم و لازم است از فرصت بوجود آمده به موفقیت‌های کشور در حوزه نفت و ساخت داخل اشاره کنم.

وزیر نفت ادامه داد: در میانه سال 86 که من وارد وزارت نفت شدم و اولین قرارداد شرکت پارس جنوبی با شرکت توتال را به امضا رساندم، ما به زحمت توانستیم در عمل 30 درصد از ارزش عملیات را ساخت داخلی کنیم، یعنی چه در خرید تجهیزات و چه در کارهای نصب و ساختمانی و راه اندازی؛ در میانه سال 84 ما با مدیریتی که اجرا کردیم به راحتی به بیش از 60 درصد ارزش رسیدیم و هم اکنون به نظر من به راحتی از رقم 70 درصد ارزش یک پالایشگاه برای واگذاری به داخل برای ساخت عبور کرده‌ایم و این یک موفقیت بزرگ است.

زنگنه افزود: در سال 76 ما یک متر نمی‌توانستیم در دریا لوله گذاری کنیم، ولی الآن قدرت اول منطقه در لوله گذاری در خلیج فارس هستیم. ما هیچ محدودیتی نداریم و بیش از نیاز خود ظرفیت داریم و آن زمان نمی‌توانستیم پایه‌های یک سکویی که باید نصب کنیم را بگذاریم، اما هم اکنون نه تنها پایه‌ها ساخته می‌شود بلکه عرشه‌ها نیز ساخته می‌شود و حداقل 4 شرکت توانمند داریم که با یکدیگر رقابت می‌کنند و می‌توانند تمام ظرفیت‌های عرشه‌ها را در داخل بسازند و به اندازه کافی جرثقیل داریم که این ها را نصب کنند و راه اندازی و بهره برداری کنند.

وی در زمینه حفاری در دریا گفت: ما در حفاری در دریا به وضعیت خوبی رسیده‌ایم و ظرفیت بالایی داریم و در ساخت تجهیزات و برج‌های سنگین مورد نیاز پالایشگاه‌ها و پتروشیمی ها در وضعیت عالی قرار داریم. تولید توربین و کمپرسورها وضعیت خوبی داریم و ظرفیت 25 مگاواتی را شرکت توربین کمپرسور نفت انجام می‌دهد و تجهیزات برق و کنترل توسط ایرانی‌ها انجام می‌شود.

وزیر نفت با اشاره به نمایشگاه امسال وزارت نفت در اردیبهشت ماه، گفت: این نمایشگاه یک مشت نمونه خروار بود و حضور صدها شرکت نشان‌دهنده توانمندی ایرانی‌ها بود و هر کدام از این شرکت‌ها بالای 10 تا 30 میلیارد تومان کار در داخل داشتند. اما معنی این نیست که بتوانیم همه نیازهای خود را از داخل تأمین کنیم. ما هنوز نمی‌توانیم بخشی از نیازها را از داخل تأمین کنیم که 25تا 30 درصد ارزش نیازهایی است که در یک پالایشگاه و تأسیسات پیچیده می‌خواهیم.

زنگنه با بیان اینکه ما همچنین 11 قلم اصلی را احصا کرده‌ایم که در داخل برای آنها برنامه ساخت داریم و برای هرکدام مسئول تعیین کنیم و با هر شرکتی قرارداد امضا کنیم، گفت: مهمترین این اقلام ماشین‌های دوار است که شامل توربین‌ها، کمپرسورها، انواع پمپ‌های ویژه و الکتروموتورهای خاص است. لوله‌ها و تجهیزاتی که در درون چاه‌ها استفاده می‌شود و آقای قاضی‌پور به آن اشاره کرد، لوله‌های بدون درزی است که در روی زمین برای انتقال گاز و نفت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: مهمتر از ساخت داخل در کشور برای اینکه بتوانیم ظرفیت‌های خود را ارتقا دهیم و مهمتر از اینکه به تک تک اجزا بپردازیم، باید از تقویت شرکت‌های پیمانکاری عمومی حمایت کنیم. این شرکت‌ها شامل مپنا، فرا و پتروپارس می‌شود که خوشبختانه من در تشکیل و فعال شدن این شرکت‌ها نقش داشتم.

وزیر نفت با بیان اینکه در موضوع ساخت داخل باید دو چیز را مدنظر قرار دهیم، ادامه داد: اول کیفیت یا استاندارد و دیگری رقابت است. ما تأکید داریم که دومیلیون تن ورقی که از خارج خریداری کرده ایم باید با کیفیت توسط شرکت‌های داخلی تبدیل به لوله‌های نفت شود. البته دومین موضوع مهم در این خصوص بعد از کیفیت، قیمت است. من اگر بتوانم از خارج یک تن ورق را تبدیل به لوله کنم از من بین 120 تا 150 دلار هزینه می‌گیرند. وقتی که این لوله را گرفتیم فرض می‌کنیم با هزینه حمل و پرداخت سود بازرگانی و گمرکی باید کالای داخلی ایرانی با چنین لوله‌ای که از خارج تهیه شده است رقابت کند.

زنگنه ادامه داد: اگر تولید کننده ایرانی بخواهد دو برابر و نیم از ما پول بگیرد رانتخواری می‌کند و از قدرت انحصاری‌اش استفاده می‌کند. ما نباید اجازه دهیم که ساخت داخل ما با رانت زندگی کند و شرایط تحریمی که کشور در آن وجود دارد، نباید کسی علیه منافع ملی ما از این شرایط استفاده کند. من مخلص سازندگان ساخت داخل هستم و از آنها حمایت می‌کنم، اما به نظر من رانت‌خواری کار بدی است و باید ما کاری کنیم که تولیدکنندگان داخل رقابتی عمل کنند وگرنه اینها تولیدکنندگانی خواهند شد که مصرف کننده اول و آخرشان شرکت نفت خواهد بود و نمی‌تواند به خارج از کشور لوله و کالا صادر کند.

وی افزود: بنابراین آنچه که در سیاست‌های اقتصاد مقاومتی در بند 8 آمده است مقام معظم رهبری بر ترویج مصرف کالاهای داخلی همراه با برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت و رقابت پذیری در تولید و افزایش پوشش استانداردها برآن تأکید داشتند. در نتیجه ما از ساخت داخل در همه چیز حمایت می‌کنیم و برنامه مشخصی برای آن دنبال می‌کنیم و من فرمایش ایشان را تأیید می‌کنم که هرچه ظرفیتمان بالاتر برود در کشوری که در مرکز ثقل نفت دنیا قرار داریم ایران می‌تواند کالا و خدمات به همسایه‌های خود صادر کند و ما باید از این فرصت استفاده کنیم و تولیدکنندگان داخل برای اینکه بتوانند کالایی صادر کنند اولین کسی که از آنها خرید می‌کند باید صنعت نفت ایران باشد تا این موضوع مرجعی برای ارائه این کالاها باشد.

وزیر نفت گفت: ما یک قانون حداکثر استفاده از ساخت داخل داریم و مکلف و موظف به اطاعت از آن هستیم و ناظر آن نیز معاونت راهبردی ریاست جمهوری است که به آن عمل می‌شود و من هم در این موارد سختگیر هستم و این قانون اجازه می دهد که در حداقل‌هایی واردات داشته باشیم. ما دارای شورای حمایت از ساخت داخل و با کمیسیون صنایع در ارتباط هستیم.

زنگنه خاطرنشان کرد: موضوع خرید کشتی که گفته شد ما از وزارت صنایع سوال می‌کنیم و اگر این وزارتخانه بگوید که ما کشتی می‌سازیم، اصراری بر خرید کشتی از خارج نداریم و ما دلمان می‌خواهد صنعت داخل فعال  و قوی شود. من امیدوارم بتوانم در حین توسعه صنعت نفت و رسیدن به اهداف تولید گاز از میدان‌های مشترکمان ظرفیت‌های ملی خود را تقویت کنیم و ارزش افزوده‌ای را در داخل داشته باشیم. تلاش من این است که در دوره‌ی‌ وزارتم خلاف مقررات اتفاق نیفتد و تا الآن نیز چیزی منعکس نشده است.