رهبر انقلاب: ریشه فرهنگ غلط «ما نمیتوانیم» قلع و قمع نشده
رهبر معظم انقلاب با اشاره به ضرورت تقویت و تثبیت عناصر جوان انقلابی در دانشگاهها از طریق حرکت علمی تأکید کردند: لازمه ادامه پرشتاب حرکت علمی کشور «کار و مدیریت جهادی» و تقویت روحیه «ما میتوانیم» است.
به گزارش پارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح امروز (دوشنبه) در دیدار رئیس، مدیران، پژوهشگران و محققان جهاد دانشگاهی، لازمه ادامه صحیح و پرشتاب حرکت علمی کشور را «کار و مدیریت جهادی» و تقویت روحیه «ما میتوانیم» با حفظ جهتگیریهای انقلابی و اسلامی و ترسیم دقیق جایگاه و وظایف در چارچوب نقشه جامع علمی دانستند و تأکید کردند: هدفگذاری حرکت علمی کشور باید افزایش دانش جهانی از طریق تولید فرآوردههای جدید و ناشناخته دانش بشری در چارچوب ارزشهای انسانی باشد.
امام خامنهای در این دیدار با گرامیداشت «روز جوان»، مهمترین ویژگی جهاد دانشگاهی را برخورداری از نیروی جوان و در عین حال متخصص و دارای تفکر جهادی برشمردند و گفتند: جهاد دانشگاهی نهادی مهم است، زیرا هم با دانشگاه بهعنوان سنگر علم و مرکز پیشرفت علمی کشور مرتبط است و هم دارای تلاش جهادی است و در مقابل موانع و مزاحمتها از حرکت نمیایستد.
حضرت آیتالله خامنهای با بیان اینکه پرهیزگاری، نیت الهی و توکل به خداوند متعال از لوازم تلاش و حرکت جهادی است، افزودند: چنین تفکر و روحیهای در کارهای علمی، موجب عنایت پروردگار و باز شدن راهها بهسوی پیشرفت علمی خواهد شد.
ایشان در همین خصوص به شبههای اشاره کردند و گفتند: ممکن است برای برخی این سؤال پیش بیاید که اگر تقوای الهی زمینهساز پیشرفت علمی است، پس چگونه برخی دانشمندان که تقوا نداشتند و حتی به خدا هم معتقد نبودند، توانستهاند به پیشرفتهای علمی دست پیدا کنند؟
امام خامنهای برای پاسخ به این سؤال به وعده الهی در قرآن کریم مبنی بر اینکه هر فردِ برخوردار از تلاش و پشتکار، به محصول و هدف مورد نظر در مسیر حرکت خود خواهد رسید، اشاره کردند و افزودند: اما میان کیفیت محصول و پیشرفتی که در چارچوب تلاش با جهتگیری الهی و حرکت در مسیر غیرخدایی به دست میآیند، تفاوت اساسی وجود دارد.
حضرت آیتالله خامنهای در تبیین این تفاوت، گفتند: امروز با وجود پیشرفتهای گسترده علمی در عرصههای مختلف، خطرات، ضررها، انحطاطها و قدرتطلبیهایی نیز برای بشریت به وجود آمده و این آفات انسانها را دچار رنجها و گرفتاریهای فراوانی کرده است.
ایشان خاطرنشان کردند: اگر تلاشها و حرکتهای علمی در چارچوب جهتگیریها و تقوای الهی باشند، قطعاً نتایج و محصولات آنها، از ضررها و فجایع بهدور و برای بشریت نافع خواهند بود.
رهبر انقلاب اسلامی افزودند: با چنین دیدگاهی میتوان نتیجه گرفت که دستاوردهای علمی مجموعه دانشگاهی و تحقیقاتی کشور در 35 سال گذشته، قطعاً از دستاوردهای 35 سال بدون شرایط و روحیه جهادی، بیشتر و باکیفیتتر است.
حضرت آیتالله خامنهای اظهار کردند: بر همین اساس اگر این حرکت علمی 150 سال دیگر نیز ادامه یابد، پیشرفتها و دستاوردهای ملت ایران، بهمراتب بیشتر از حرکت علمی کشوری همانند آمریکا در 150 سال گذشته خواهد بود.
ایشان با اشاره به فاصله روزافزون علمی دنیای غرب با کشورهای شرقی و آسیایی، تأکید کردند: پُر کردن این شکاف و فاصله علمی، نیازمند حرکت جهادی است.
امام خامنهای نیت خالص، ارتباط با خداوند، خشوع در مقابل پروردگار و زاویه پیدا نکردن با اهداف الهی را از پایههای اصلی حرکت و مدیریت جهادی برشمردند و افزودند: اگر این روحیه به وجود آمد، خداوند در همه میدانها اعم از مدیریت کشور و مدیریت علمی، سیاسی، اجتماعی و تعاملات جهانی کمک خواهد کرد و راهها را بر روی بندگان خود خواهد گشود.
حضرت آیتالله خامنهای، تقویت روحیه خودباوری و «ما میتوانیم» را از ضروریات حرکت جهادی دانستند و گفتند: متأسفانه در سالهای متمادی تلاش شد تا به ایرانی تلقین شود که «نمیتواند» اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، امام بزرگوار(ره)، روحیه «ما میتوانیم» را وارد فرهنگ و ادبیات سیاسی و انقلابی کشور کرد و نتیجه آن اکنون بهصورت بروز تواناییهای ملت ایران در عرصههای گوناگون قابل مشاهده است.
ایشان خاطرنشان کردند: با وجود تزریق روحیه خودباوری در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، اما همچنان ریشه فرهنگ غلط «ما نمیتوانیم» قلع و قمع نشده است و متأسفانه هنوز عدهای در زمینههای مختلف، نگاه به بیگانگان و پیشرفتهای علمی، سیاسی، نظامی و مادی آنها دارند.
امام خامنهای در همین خصوص یک نکته را متذکر شدند و گفتند: «ما میتوانیم»، بهمعنای اِبا داشتن از فراگیری علم و دانش از دیگران و صاحبان پیشرفتهای علمی نیست اما آنچه باید توجه کرد، آموختن دانش است و نه، گرفتن دانش بههمراه ارزشها و جهتگیریهای غلط آنها.
حضرت آیتالله خامنهای تأکید کردند: در موضوع حرکت و پیشرفت علمی، آنچه باید بهعنوان هدف مدنظر قرار گیرد، افزودن بر دانش جهانی و تولید فرآوردههای جدید دانش بشری است.
ایشان گفتند: امروز ما بهواسطه پیشرفتهای علمی کشور، میتوانیم برخی از پیچیدهترین و پیشرفتهترین فناوریهای دنیا را بسازیم که مایه افتخار است اما این پیشرفتها قبلاً بهوسیله دانشمندان دیگر کشورها به دست آمده، بنابراین باید بهدنبال تولید محصولات جدید علمی باشیم که دانش بشری تاکنون نتوانسته است آنها را به دست آورد و دارای آثار مخربی هم برای بشریت نباشند.
امام خامنهای در همین خصوص به دانش هستهای بهعنوان یکی از پیشرفتهای مهم و پیچیده علمی بشریت اشاره کردند و افزودند: این دانش، با وجود اهمیت بالایی که دارد اما زمینهساز تولید سلاح مخرب اتمی شده که صددرصد بر ضد بشریت است.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: ما باید در مسیر پیشرفت علمی خود بهدنبال کشف ناشناختههای علمی باشیم که زندگی انسانها را متناسب با ارزشهای انسانی ارتقا دهد و در عین حال آثار مخربی برای بشریت نداشته باشد.
ایشان در ادامه سخنان خود به شکلگیری جهاد دانشگاهی براساس تفکر انقلابی اشاره کردند و گفتند: باید جهتگیری و مسیر انقلابی جهاد دانشگاهی حفظ شود و نباید گذاشت این مرکز مهم علمی گرفتار آسیبهای ناشی از پیچ و خمهای سیاسی و «چپرویها» و «راسترویهای» غلطِ عرصه سیاسی شود.
امام خامنهای یکی از آسیبهای فراز و فرودهای محیطهای سیاسی را دگردیسی برخی افراد دانستند و افزودند: افرادی که روزی با انگیزههای تند انقلابی حرکت میکردند، اکنون دیدگاههای آنها 180 درجه تغییر کرده و حتی بیّنات انقلاب اسلامی برای آنها نامفهوم است، باید مراقب بود این خصوصیات به مجموعه جهاد دانشگاهی راه پیدا نکند.
حضرت آیتالله خامنهای، مسئولان جهاد دانشگاهی را به استفاده از جوانان انقلابی و تقویت و تثبیت عناصر جوان انقلابی در دانشگاهها از طریق حرکت علمی توصیه و خاطرنشان کردند: یک نمونه از عناصر مؤمن، انقلابی و تأثیرگذار در حرکت علمی کشور، مرحوم دکتر کاظمی است که با ایمان و اخلاص خود، توفیقات زیادی را در مؤسسه رویان به دست آورد و دانشمندان برجستهای را نیز تربیت کرد.
ایشان گفتند: یکی از مهمترین کارها، در جهاد دانشگاهی تربیت شخصیتهای مؤمن و برجسته علمی، با جهتگیریهای انقلابی و دلبسته به آرمانهای انقلاب، است.
امام خامنهای با تأکید بر لزوم تدوین چشمانداز میانمدت و بلندمدت جهاد دانشگاهی در چارچوب جایگاه و وظایف این مجموعه در نقشه جامع علمی کشور، افزودند: مسئولان جهاد دانشگاهی باید با یک کار علمی و دانشبنیان، تعریف صحیحی از نحوه تعامل با دستگاههای مختلف و مدیریت این تعامل ارائه دهند تا براساس یک هدفگذاری دقیق بتوانند خانههای مربوط به خود را در جدول بزرگ نقشه علمی کشور، بهدرستی پُر کنند.
حضرت آیتالله خامنهای در پایان تصریح کردند: جهاد دانشگاهی باید با پرهیز از کارهای جزئی بهسراغ کارهای اساسی و عمیقتر برود.
در ابتدای این دیدار آقای دکتر طیبی رئیس جهاد دانشگاهی در گزارشی با تشریح اهداف، چشمانداز و برنامههای جهاد دانشگاهی، گفت: پشتوانه معنوی، دینی و سرمایه انسانی و نیروهای جهادی ما را بر آن داشته تا با روحیه و عزمی راسخ از گفتمان انقلاب اسلامی صیانت کنیم و مجاهدت انقلابی را با محیط دانشگاهی پیوند بزنیم.
وی باور به ظرفیتها و توانمندیهای داخلی، تقویت خلاقیت و نوآوری همراه با حفظ مؤلفههای بومی، طراحی ساختارهای علمی ــ تحقیقاتی، ایجاد فضای عمل برای دانشجویان، ساخت و طراحی تجهیزات و سیستمهای صنعتی، دستیابی به دانش سلولهای بنیادی، تقویت روحیه خودباوری و اعتماد به نفس در محققان، تدوین برنامه پنجم جهاد دانشگاهی متناسب با اقتصاد مقاومتی و تأسیس شرکتهای دانشبنیان را از مهمترین رویکردها و برنامههای جهاد دانشگاهی خواند و برای ایفای نقشهای جدید ملی از سوی این نهاد انقلابی اعلام آمادگی کرد.
ارسال نظر